Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witam dziewczyny.
Dopiero wczoraj dostałam antybiotyk, wcześniej leczyła mnie rodzinna syropkiem, rtinoscrbinem i oscillococinum, jak bym nie była w grupie ryzyka. Mam zapalenie zatok.
Bercia1 ja byłam 9.01. w poradni i miałam robiony marker, a na nastepna wizytę mam zaplanowane USG jamy brzusznej i marker ( 27.02). Na kogo mama trafiła?
Kasiorek płucz usta szałwią ona jest p. zapalna. Moja dentystka po tym jak po chemii poleciały mi dwa zęby, poleciła mi elmex żel, to taka mała tubeczka, stosować 2 razy w tygodniu przez 4 tygodnie potem raz w tygodnu,od tej pory jakoś już mi się zęby nie kruszą.
joanno51 czy tobie termin spotkania 4 maj pasuje, nic nie piszesz w tym temacie a chciałaś się z nami spotkać.
Makrooo ciesz sie mężusiem, ja przez chorobę mojego odseparowałam od siebie.
Jasiu kochana a Ty dziewczę gdzie sie podziewasz? Brakuje Cię tutaj.
ewcia35 pozdrawiam napisz mi w wiadomościach na FB czy siostra załatwiła wszystko w Polsce.
Życzę wszystkim miłej soboty.
-
Hej Dziewczyny! Witam i pozdrawiam :) A ja zamiast kawki piję siemię lniane :) Od kilku dni walczę z infekcją ucha :( Choruje na przewlekłe zapalenie ucha środkowego, rzadko mi nawraca, że tez przed chemią musiało to się odezwać :( Ale chyba zdążyłam wyleczyć i obyło się bez antybiotyku :) bo w środę chemia, mam nadzieję że pójdzie.
Weekend zapowiada się fajnie, przyleciał w odwiedziny syn z Irlandii i córka- studentka - wpadła na weekend do domu! Będzie wesoło :) Trzymajcie się cieplutko w ten mroźny dzionek!
-
Czesc wszystkim.:)
Kasiorku a pluczesz czyms jame ustna? Prubowalas krople "Kamilosan" rozmieszac w wodzie? To usmierza bol. Pozdrawiam.
-
Hej, ja już po kawce:) wczoraj u dentysty byłam i jeszcze 2 wizyty mnie czekają i ząbek okrutnie boli. Tak mi czyściła kanały że szczęka w nocy myślałam że się rozrywa:((( a tu coś do poczytania tylko ciekawe kiedy u nas to wdrożą. Pozdrawiam we Wrocławiu okropnie zimno chociaż tylko -7
http://www.sfora.pl/Przelom-w-leczeniu-raka-To-szansa-dla-milionow-chorych-m51660
-
już wstałam i piję teraz kawkę ,a za oknem śnieg i zimnooooooo brrr
-
Witam kochane, te czytajace i aktywne. Czy wy juz wszystkie spicie?
-
Witajcie Kochane.Pisze do Was bo mam pewne watpliwosci, otoz moja mama w pazdzierniku zakonczyla chemie, po niej miala robiony TK na ktorym wyszlo ze ma powiekszone wezly chlonne -14 mm. W opisie miala to napisane a obok tej informacji w nawiasie bylo napisane "meta" ze znakiem zapytania.Dzisiaj byla po raz pierwszy na kontroli w przychodni onkologicznej i jestem w szoku gdyz miala tylko badanie ginekologiczne lacznie z usg.
Lekarz na podstawie tego stwierdzil ze jest czysta i nastepna kontrola za 3 miesiace. Dziwne to dla mnie ze nie zrobil markerow ani TK.Co o tym sadzicie? Dodam ze diagnoza to rak surowiczy IIIA, G3.Miala radykalna operacje i 6 chemii do otrzewniowej.
-
Witam kochane I ja czytam a to co chcę napisaĆ TO NIE ZAWSZE WIEM JAK UBRAĆ ŻEBY SIĘ PODOBAŁO I NIKT SIĘ NIE ZRAZIŁ(obraził )a wrazliwe jesteśmy wszystkie i to co w myśli to tam zostaje i niestety ale dialog ze sobą bo zdrowy przytakuje ale nie rozumie Ciężko myśleć o nowych badaniach i wynikach a łudzić się trzeba (koleżanki odchodzą a mi się uda? Pozdrawiam wszystkie bez wyjątku -miłego wypoczywania Ja też moze w góry Buziaki
-
Miłego weekendu życzę Syrenkom, ja się wybieram jutro do siostry a własciwie do siostrzeńca-chrześniaka z prezentami na jego nowe mieszkanko
Po niedzieli w środę odbieram TK i lecę z powrotem na CO Ursynów , szkoda ,że za każdym razem przyjmuje inna doktorka i będzie wielce zdziwiona , że mam przerwaną chemię
Boże daj mi znowu siłę do walki z lekarzami i na nową chemię , nic mi się nie układa ostatnio po mojej mysli , nawet po raz pierwszy nie mogę zaplanować urlopu
Przesyłam serdeczne BUZIOLE , trzymajcie się cieplutko
-
Ja też czytam, pisałam ale nie zawsze czułam się potrzebna i akceptowana, czytam prawie codziennie. Dla mnie to forum też jest ważne. Dzięki, że są takie osoby na tym forum, dające tyle wsparcia i otuchy. Teraz jestem na etapie II rzutu chemii po pierwszym kursie, boję sie markery po operacji wzrosły, są rozsiane guzy na otrzewnej. Tylko Wy dajecie mi pocieszenie . Pozdrawiam.