Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Dziewczyny czym mam się wzmacniać i chronić przed chemia. za tydzień zaczynam taxol z Karbo a muszę,muszę czuć się w miarę bo po trzech dniach muszę być w pracy, bo umowę mam do kwietnia i jak będę brać zwolnienia to mi nie przedłuża a ja muszę pracować. SLyszal ktoś o alopestytynie?
  • 12 lat temu
    Nati dobrze,ze Twoi lekarze chociaż przepraszam mówią.Moj lekarz niby najlepszy na Pomorzu spieszył operacje,przez jego błąd mam Chemie a on nawet nie ma 5 min żeby ze mną porozmawiać i kłamał prosto w oczy nie przyznając się do błędu.Ja nie mam i nigdy przez niego nie będę miała dzieci...Ty masz wielkie szczęście masz dzieci,więc nawet jak Ci wytkną wszystko to nic...dasz radę a może nie będzie zle, rodzina da Ci sile wygrać,zobaczysz.
  • 12 lat temu
    Witam wieczorkiem dzisiaj niedziela a zarazem 27 msza w Gietrzwaldzie za nas :):):)

• 12 lat temu
    ale powiem wam ze mam żal do lekarzy i boje się teraz zaufać jakiemu kolwiek lekarzowi gdyż ponad rok chodziłam do psychologa i mowilam ze zle sie czuje że dól mnie boli ze waga mi spadła do 54kg przy 1,76cm i nic nikt niewidział a jak zaszłam w ciaże to zobaczyli wszystko wiec pytam dlaczego niewidzieli wcześniej?dlaczego musiało do tego dojsć
    ?dlaczego teraz rece załamują i umieją tylko powiedzieć przepraszam?
  • 12 lat temu
    dziekuje za słowa otuchy mam taką nadzieje teraz gdzies w sercu że bedzie dobrze uspokoiliscie mnie z góry wam dziekuje a na czym polega ta biopsa?
  • 12 lat temu
    moniaRak - podczas operacji wszywają port do chemii do otrzewnowej, ja go miałam po prawej stronie na wysokości 2 zebra od dołu. Potem chemia taksol 24 godziny, po nim cisplatyna do portu z przerwą na płukanie nerek i znowu cisplatyna do końca, ona leci w miare szybko. Potem płukanki i leki moczopędne. Ta chemia trwa 4 dni jesli nic się nie dzieje ale gorzej ja przechodziłam niż taksol z carboplatyną.
    Hanka w Warszawie robią ją też w połączeniu z hipertermia bo w Poznaniu ja miałam w 09.2008 roku to było wtedy wprowadzane, studenci uczyli się na mnie a lekarz podłączał mi wtedy cisplatyne. Z tego co pamiętam pierwsze te chemie były w Gdańsku.
    Makro000 zdrowiej dziewczyno. Mnie już puszcza ale mąż na wszystko daje mi szlaban, nie pozwala mi nigdzie chodzić ( wczoraj był wyjątek że razem odwieźliśmy Bartka na zimowisko) do puki przestanę kaszleć.
    nati dasz radę, każda z nas miała takie myśli jak Ty i motywacje do walki z chorobom " co nas nie dobije to wzmocni"
    jak będziesz miała wynik histopatologiczny ( powinnaś mieć jak najszybciej biopsję) wtedy dopiero jest powód do zmartwień. pisały już tu dziewczyny u których diagnoza rak jajnika po badaniach nie potwierdziła się.
    pozdrawiam i życzę miłego wieczoru,
  • 12 lat temu
    a na czym polega pobieranie wycinka bedą musieli mnie otwierać?
  • 12 lat temu
    do wukrycia doszło na usg gdzie lekarz stwierzdil u mnie torbiel 5 centymetrowy powiedzial że mam zrobic te markery i że mam przyjsc na pddział i bede mial robiona laserowke ale kiedy zobaczyl wynik gdzies mi uciekl i uslyszalam tylko ze tego sie tu niepodejma ze tylko bydgoszcz moze sie u mnie tego podjac bo zaszybko wszystko rosnie kiedy powiedzialam panie doktorze jest zle ale czy jest bardzo zle uciekl od tematu tak jakby mi niechciał odpowiedziec na to pytanie a nie odpowiedz tez jest porzeciez odpowiedzia od 3 grudnia tak wszystko mi rosnie dlatego sie boje i walcze sama ze swoimi myslami
  • 12 lat temu
    Przysłali mi zdjęcie moich wnuków na fb,już mi lżej na sercu.Co raz do nich zaglądam.
  • 12 lat temu
    droga nati witaj na forum :) Nie zakładaj z góry .że nie dasz rady ! Tak nie wolno .Jak sama piszesz,masz dla kogo żyć.Jak doszło do wykrycia u Ciebie ?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat