Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Tymbardziej ze nic nie jest przesadzone! Pozdrawiam :)
-
Agatelko:
Takie nastawienie jest najważniejsze, że musisz być silna i walczyć, tymbardziej ze jestes bardzo mloda i masz dla kogo. A póki co musisz uzbroic sie w cierpliwosc i czekac...choc latwo to napisac..gorzej zrobic..dlatego na tym poprzestane. I koniecznie sie odezwij co znalezli po laparoskopii.
-
Hej.
Od kilku dni podczytuje sobie Wasze Forum. Znalazlam je przypadkowo, bo od 2 tygoni buszuje po necie i czytam, i czytam i doluje sie strasznie, zarzucam czytanie i znowu czytam. Czytam o raku jajnika. Jeszcze nie wiem, czy rzeczywisie go mam i oczywisicie mam nadzieje, ze jednak nie.
W czwratek 31 stycznia mam laparoskopie zwidowcza, po tym jak po badaniu usg odeslano mnie na tomograf komputerowy. Cos tam znalezli. Marker CA 125 mam podwyzszony do ponad 500, dodoatkowo wodobrzusze (niewielki wysiek, ktory wykazalo usg) i anemia. Poza tym rozne dolegliwosci, tj bole jajnikow, brzucha, bole przy stosuku, Mam 35 i lat i dwojke malych dzieci, wspanialego meza, wiec jesli okaze sie najgorsze wytocze wszytkie dziala i bede walczyc az zwycieze!
-
hahaha Aniu ja dzis na dyzurze, bo na niczym sie skupic nie moge hihihi
jutro biopsja kregoslupa iTK kregow szyjnych ja wiem ze to tylko badanie ale jak sobie pomysle ze bede musiala przez dwie godziny lezec nieruchomo...ach szkoda gadac...
Dzien pieknosci....fajny pomysl.:)
Aniu kto robil te zdjecia na zimowisku Bartka? Czyzbys nie wytrzymala i byla na odwiedzinach?.:)
-
Witam przy popołudniowej kawie.
makro Kołobrzeg dojechał?
Czy Jasia coś podłapała w Olsztynie, ze jej nie widać?
Ewcia35 dobrze,ze jesteś od rana na służbie....
Dziewczyny byłam dzisiaj u kosmetyczki - zrobiłam pazurki i brewki , powiedziała mi o kosmetykach TianDe , są to ponoć kosmetyki w 90% z naturalnych składników i od niedawna mozna dostać je w Polsce. Ona sama używa odżywkę do włosów z żeńszenia i mówi że fantastyczna. Powiedziała mi o serii do włosów takich jak mamy my, działa od cebuli przez cały włos- czy słyszałyście coś o produktach tej firmy.
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia.
-
Mmmmm, barszcz czerwony pycha!!!! Robisz na zakwasie?
-
No ja dopiero teraz piję kawkę, robiąc obiad:) Od rana latanko za różnymi sprawami.
A teraz myślę o moich włosach, mają już ze 4cm, ale rosną we wszystkie strony, kręcą się , falują... chyba teraz muszę wrócić do peruki, żeby przeżyć ten okres przejściowy od nic do czegoś, co da się nazwać fryzurą:))
Niech nie robi się jeszcze ciepło !!! Bez nakrycia głowy ani rusz.
U nas odwilż, ale śniegu jeszcze pod dostatkiem.
Pozdrawiam. Robię dziś barszcz czerwony na obiad. Danie dietetyczne, to chłopaki będą buszować po lodówce:))))
-
Co jest???!!!!
Ptasia grypa czy jak?????????????
-
Czesc dziewczyny, witam cieplutko w ta ochydnie mokra pogode. U nas od wczoraj leje bezustannie, po sniegu ani sladu. Czyzby juz nikt kawki nie popijal?
-
U mnie też torbiel była przy jednym jajniku.Lekarz przedstawił mi bardzo rzetelnie warianty postepowania.Z racji mojego wieku (wtedy 47 ),nie radził zostawiać zdrowych "części" tj macicy i drugiego jajnika.Zdałam się na jego wiedzę i umiejętności.Z perspektywy przeżytych 7 myslę,ze było warto ....