Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
A co do dowcipu... Uśmiałam się!
Pani Krystyno, pozdrawiam!!
-
Hmmm...
Nam ostatnio Pani Onkolog powiedziała, że mamy liczyć czas od ostatniej chemii z carboplatyną. Ważne jest to, czy rak jest na nią wrażliwy. Co oznacza, że 3 marca minie pół roku od ostatniego wlewu :)
-
Witajcie dziewczyny serdecznie....
Jasiu dziękuję za odpowiedz i piękny uśmiech ja jestem po 13 wlewach i po 10 mies miałam pierwszą wznowę a teraz 17 marca minie 8 mies po ostatniej chemi i tez marker rosnie zobaczymy co będzie dalej masz rację Jasiu że znowu trzeba wziąśc się w garsc i zacząc walkę może za któryms razem pokonamy gada czego serdecznie wszystkim życzę...
Szymczakanna jedz dziewczyno wypoczywaj należy się odskocznia dla ciebie i całej rodziny pozdrawiam....
irena58 witaj super że jesteś z nami ja też leczę się w CO w Poznaniu jestem po dwóch operacjach i po pierwszej wznowie pozdrawiam .....
pozdrawiam trzymajmy się dzielnie ....
-
Jasiu, no tak, trzeba zapisać, z tą pamięcią to nie bardzo :(((
W marcu 27 to będzie Wielki Tydzień.
A dziś droga Krzyżowa.
Nic nie wiadomo o szpitalnych dziewczynach?
-
A u nas ciemno i ponuro:(
Dlatego trochę humoru:
Mąż do żony:
- Słuchaj! Jak nie będziesz jęczała podczas seksu, to słowo daję - rozwiodę się z Tobą!
Żona wzięła to sobie do serca, ale na wszelki wypadek przy następnym stosunku pyta męża:
- Już mam jęczeć?
- Nie teraz. Powiem Ci kiedy i wtedy zacznij - tylko głośno.
Za jakiś czas mąż prawie w ekstazie:
- Teraz jęcz, teraz!!!
Żona:
- Olaboga!!!! Dzieci butów nie mają na zimę, ja w starej sukience chodzę, cukier podrożał...
-
Witam.
Z ewcia35 spotykamy się w sierpniu, gdy będę niedaleko u swojej rodzinki ( tak ustaliłyśmy)
Ja wczoraj miałam 4 miesiące od ostatniej chemii.
Jasiu nad morzem też słoneczko świeci.
pozdrawiam i życzę miłego dnia.....
-
lilith.p od ostatniego wlewu chemi liczymy date wznowy :)
Limarri swietuj swietuj gratulejszyn :)
krysiu65 poszla chemia ???????:)
Elbe prosze zapisac sobie 27 kazdego miesiaca i pamietac w tej kwesti nic sie nie zmieni ,a musze przypomniec ,ze to tez inicjatywa naszej kolezanki ynki Pozdrawiam
-
Witam serdecznie,
Pani Ireno, cieszę się, że pomogłam. Chce Pani rozpocząć leczenie w Bydgoszczy?
Mam pytanie, data wznowy liczy się od ostatniego wlewu chemii?
-
Pieknie Jasiu :-) Twoje podejście jest niesamowite.
ja bede swietowac 6 m-cy od ost.chemii 6.03....i w PL zbadam marker juz pierwszego dnia...
A myślałam Jasia,że Ty kończyłaś chemię później niż ja...coś mi się pomyliło... 8 mcy po chemii - nie tak źle.
-
Limarri ten usmieszek byl dla krysi .Poprostu przejmuje sie ,ale wiem ,ze stres jest tu niewskazany zyc trzeba i miec nadzieje .Tlumacze sobie tak ,ze przeszlam w stan przewlekly nikt mnie nie przekresla.Pierwsza wznowe mialam po roku ,teraz druga wznowa po 8 miesiacach ,ale pamietaj kazdy przypadek jest inny ja moge czytac wpisy i mnie to nie doluje ,musisz sobie wybrac to co jest dla ciebie dobre .Pieknym przykladem jest gojka na niej sie opieraj :):):)
Wystarczy ,ze w tobie zyje wiara,a Bog uzdrowi kazda chorobe i usunie wszystkie przeszkody