Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Moja Mama leczy się w Bydgoszczy.
  • 12 lat temu
    Witam dzielne syrenki,jestem stalym czytelnikiem tego forum,Na raka jajnika zachorowalam w 2010 potem chemia 2 lata spokoju,teraz mam wznowe .Lecze sie w co w poznaniu . Mam pytanie czy jest ktos kto leczy sie w Bydgoszczy?
  • 12 lat temu
    http://www.facebook.com/groups/szymczakanna/

Musisz poprosić o dostęp :) Ja czekam na akceptację mojej prośby
  • Maria811 - właśnie, to myślenie! Ja też słyszałam tak wiele sprzecznych informacji, rad i koncepcji i oczywiście muszę sama coś zadecydować, ja wręcz boję sie kolejnego spotkania z lekarzem, bo boję się, że pojawi się nowa koncepcja leczenia i znowy trzeba będzie się zastanawiać! Bardzo dobrze Panią rozumiem! Bardzo dziękuję za odpowiedź co do Pana Profesora, ja też słyszałam jednoznacznie pozytywne opinii, ale nie od pacjentek, ale od lekarzy.

Ja też poproszę o to konto na facebook`u
  • 12 lat temu
    Drogie Panie, czy mogłabym prosić o link do konta na facebook'u??
    Z chęcią bym do Was dołączyła, specjalnie konto założyłam ;)
  • 12 lat temu
    Witam facingnorth jesli ci chodzi o prof. Baranowskiego to w 4 mam u niego zabieg metodą laparoskopową mówią że bardzo indywidualnie podchodzi do pacjenta on mi zaproponował zabieg natomiast w CO chcieli dać mi chemie , on nie chce mi robić radykalnego zabiegu a ja tu mam wątpliwości nie wiem co w tej kwestii mam myśleć on mówi że nie mam 2 identycznych przypadków choroby . Do poniedziałku chyba wyskoczę przez balkon żeby nie myśleć
  • 12 lat temu
    Cześć dzewczyny:) Smutne rzeczy piszece..:( Jasiu która to twoja chemia będzie? Miejmy nadzeję że ta już pokona tego padalca:))
    Aniu jak ci zazdroszczę tego wyjazdu:))) ale niestety brak funduszy:(((
    A mnie znów dokucza żołądek:((
  • 12 lat temu
    Hej!
    Dziś jestem zadowolona :)) I to z czego? Będąc na onkologii dowiedziałam się, że teraz mogę sobie umówić wizytę do ginekologa "na zaś" i nie muszę stać w nocy w kolejce do rejestracji !!!
    Taka mała rzecz, a cieszy:)))
    XXI wiek !!!

Jasia, szkoda, że nie przypomniałaś wczoraj o tej mszy. Kurczę, zapomniałam, a mogłam iść:((

Pozdrawiam wszystkich. Chyba jednak wiosna!
  • Witam
    Krysiu57, Jasiu byłam teraz w Poznaniu, miałam robione USG jamy brzusznej i miednicy (obu) przez dr. Stajgisa jest to najlepszy radiolog w Poznaniu i nic nie znalazł.( powiedział że do kontroli za 6 miesięcy) W poradni na USG dopochwowym też czysto, widać było same jelita a cholerny marker z 9 stycznia 6.2 jest teraz 20.1. Do kontroli jadę 17.04. a 21.04 lecę na tydzień na Kanary, pytałam czy mam odwołać wyjazd, lekarze powiedzieli że absolutnie nie, mam lecieć nawet gdyby coś w kwietniu wyszło, to ten wyjazd i tak nic nie zmieni.Dzisiaj czeka mnie wyrywanie zęba po kawałku, popękała mi górna 8 we wszystkie "strony świata" od kilku tygodni czuję w ustach nie smak ale nie bolało mnie, dla świetego spokoju poszłam do stomatologa i teraz wiem co mnie czeka, musiałam porobić wyniki przed zabiegiem. Wszystko mam w normie z wyjątkiem neurofili.
    Pozdrawiam i zyczę miłego dnia.
  • Witajcie dziewczyny......
    Jasiu przykro mi że tak się sprawy mają trzymaj się dzielnie i napisz proszę o ile podskoczył marker i ile masz teraz bo ja też mam wzrost i to też mnie niepokoi ale tak to jest w naszej chorobie pewnie ta niepewnosc będzie z nami zawsze
    Szymczakanna a jak u ciebie pozdrawiam...
    kucja 15 jak będzie wynik to zadecydują co dalej i wtedy podejmiesz walkę jak my wszystkie dasz rade nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie pokłady energi masz w sobie trzymaj się dzielnie.....
    Raczku zdrowiej i wracaj do nas ...
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie oby do wiosny....

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat