Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Mama cały miesiąc wymiotowła zle się czuła,miała złe wyniki dostała nie dokrwistosci,wiec nie dostała chemii,wylądowała w szpitalu przetaczali krew na wieczór a w nocy obudziła się cała nogha spuchnieta sina i nie czuła jej,zrobi sięzakrzep,przewiezli ja do wojewódzkiego na chirurgie naczyniową.Jest tydzien po szpitalu noga na czczescie wróciła do siebie,wczoraj bylismy na 3 chemii,
-
Witajcie. Przekopałam całe Wasze forum, i chciałabym zapoznać się z Waszą opinią. Moja przyjaciółka w ciąży ze swoim drugim synkiem skarżyła się na niemożliwe wręcz zaparcia, nudności, wymioty. Od 12 tygodnia brzuch był niewiarygodnie duży. Była pod opieką samego profesora Szpitala na Karowej, stawiała się na wszystkie wyniki i wyraźnie mówiła lekarzowi o problemach. W 20 tygodniu doszedł jej ogromny ból w nerkach, który Pan profesor uznał jako obciążony ciążą,
W 28 tygodniu wymioty i zaparcia były już niemożliwe do zniesienia, przyjaciółkę przyjęto na oddział patologii ciąży, gdzie przez 2 tygodnie próbowano dojść co jest przyczyną tych wszystkich problemów( dodam, iż CRM sięgało już 180). Codziennie podłączana była pod KTG, i doszło już do tego, iż lekarze pytali co jej jest. Stan jej był już fatalny, o psychice nie ma co wspominać. Po dwóch tygodniach nagle przyszli lekarze i oznajmili, iż wykonują cesarskie cięcie-było to dla niej o tyle zaskakujące, iż wcześniej nikt nawet o tym nie wspominał i chciano doczekać 34 tygodnia ciąży.
Operacja rozpoczęła się o godzinie 16, dziecko wyniesiono z sali o 16 20, a my czekaliśmy na możliwość pogratulowania i zobaczenia wymęczonej przyjaciółki. Byliśmy coraz bardziej zaniepokojeni, bo dopiero o 20 wyszedł lekarz i oznajmił, iż miała ona na prawym jajniku.....20 cm guza!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wczoraj przyszedł wynik, jasno stwierdzający, iż jest to nowotwór, dziś ma być podany stopień nowotworu.
Jesteśmy totalnie załamani, ona dowiedziała się juz o guzie, ale jest przekonana, iż to była torbiel...
Leży teraz w innym szpitalu, leczona jest na internie, ponieważ ma .....niewydolność nerek....
Powiedzcie mi, jak można było po wykonaniu 5-krotnie USG w tym dwukrotnie dopochwowo nie zauważyć 20 cm guza???!!!
-
Witajcie Kochane Syrenki:)
U mnie dzis zimno ale za to jak slicznie slonecznie, ptaszki sie rozspiewaly ze az milo...:)
Kochany raczku!!! Ciesze sie ze sie odezwalas:) Nie pisz prosze wiecej ze nie chcialas nas dolowac...nie wiem jak inne dziewczyny ale ja uwazam ze po to tu jestesmy zeby sobie pomagac i jak donia slusznie napisala - zdrowy nas nie zrozumie...
Ty jestes dla mnie wwwiiieeelllkkkkaaa i niezaleznie na jakim etapie kto jest trzeba sie usmiechac chocby i przez lzy...
Dla otuchy chce Ci cos opowiedziec:
Jak juz przed Twoim szpitalem pisalam-poprosilam jednego, starszego Pana zeby i za Ciebie sie pomodlil (jest skuteczny - chyba ma jakis bonus u Pana Boga...) Mial oczywiscie pare pytan - bo jak powiedzial - musi panu Bogu wytlumaczyc o kogo chodzi... - to co wiedzialam to mu opowiedzialam, pytal skad Cie znam itd. opowiedzialam mu ze jestes dla mnie bliska mimo ze sie znamy tylko przez droge pismienna... 87letni staruszek wytarl lzy z oczu dyskretnie i oswiadczyl szczerze ze modlic za Ciebie bedzie sie intensywnie. Wczoraj wieczorem pytal jak sie czujesz, bo wie ze juz jestes w domu...dzis wlaczam komputer...a tu Twoj wpis...kazdy moze to zwac jak chce - dla mnie to braterstwo dusz?
Pozdrawiam cieplutko, odpoczywaj ile sie da. Dwie godziny na spacerku to jest swietnie!!!:) Myslimy o Tobie, nie jestes sama.
Aha On pytal czy dalej ma sie modlic...poprosilam zeby nie przestawal bo Tobie sil brak...:)
-
witam,
założyłam konto na FB, proszę o przyjęcie do grupy :)
to moje pierwsze kroki na portalu społecznościowym więc proszę o wyrozumiałość :)
dobrej nocki życzę
-
raczku, ja myślę, że te "nieczystości" w brzuchu, to skutek uboczny leczenia.... Ale "wyczyścili' Ci wnętrze, wysprzątali na święta i jesteś jak młody bóg :)) A że niedogodności ?
Pomyślmy, że niektórzy sami godzą się na takie cierpienie poddając się operacjom plastycznym.
raczku, życzę powrotu do pełnej sprawności. Ale powolutku, daj sobie czas, leniuchuj za wszystkie czasy :))))
I czuj się 10 lat młodziej nie starzej :)) Ale żeby być pięknym trzeba pocierpieć:))
-
Ja dziś byłam z mamą na mszy dla chorych. Starałam się zapamiętać pewne słowa, ale chyba nie do końca mi się udało :
" Choroba jest jak znak drogowy na drodze życia, to ostrzeżenie, że możesz jeszcze coś zmienić w swoim życiu, musisz zatrzymać się, żeby zrozumieć, co jest naprawdę ważne"
-
A gdzie reszta "starej wiary"? Jasia, Ania, Makro, Elbe, Ewcia i wogóle???
-
Witam kochane syrenki:) :) No mi już lepiej Wczoraj była doktor z poradni paliatywnej i wreszcie będę pod kontrolą lekarską bez wychodzenia i proszenia o leki ....Załapałam wirusa A gdzie? Krtań i kaszel taki ...ale lepiej Jutro jadę na drudą chemię OJ CO MNIE CZEKA ?Chyba się boje a zawsze byłam taki chojrak :) :) Damy radę? Starczy o mnie ....Raczku mój kochany wierzę Ci ale puki sił starczy . Ciężko radzić komuś co wie się co samemu się czuje ...Jednak zdrowym to łatwiej mówić gdyż nie wiedzą o czym mówią :( :( Ja wierzę choć też już mi trudno i wybucham coraz częściej Ale jak zrobi się lepiej to chce się żyć KOCHAMY ŻYĆ --WIĘC JESTEŚMY .....JEŚLI WIARA CZYNI CUDA TRZEBA WIERZYĆ ŻE SIĘ UDA D.
-
Witajcie Syrenki
Miałam napisać o szczegółach operacji
1. wycięto guz, torbiel o śr 10 cm w lewym śródbrzuszu międzypętlowo , pomiędzy krezką jelita cienkiego a krezką esicy
2. wycieto olbrzymią zmianę torbielowatą rozciagajacą się w całym nadbrzuszu , ( z TK - 20 cm ) przylegajacą do poprzecznicy , torby sieciowej , żołądka , wątroby , kopuł przepony ,sledziony ( w tej torbieli 1,5 litra płynu , drobne guzki )
3. wycieto zmienioną przerzutowo śledzionę i ogon trzustki
Pozostawiono zmiany na lewym płacie wątroby i na bardzo pogrubiałej twardej przeponie - chirurg mówił mi ,ze to wygląda jakbym miała piasek nasypany
Takie zmiany się zrobiły na przestrzeni od ostatniej operacji w 2006r , czyli 2006- 2012r i mimo brania chemii
A najgorsze ,że na TK pisali zawsze ,że wątroba ,sledziona, trzustka bez zmian
Nie wierzę już wynikom TK , dopiero jak chirurg brzuch otworzy to widać co jest zmienione
Nie wiem ile mi jeszcze zycia zostało , ale to bedzie chyba moja ostatnia operacja , nie mam juz sił aby dalej walczyć
Czuję się jakbym miała z 10 lat wiecej
Muszę znaleśc pilnie jakiegoś gastroenerologa - onkologa , aby sie wypowiedział na temat tych zmian
Wyniki odbieram dopiero po swiętach przy następnej chemii
Wczoraj wyszłam po raz pierwszy na dwór na 2 godziny , oj słabiutko bardzo , słabiutko
Nie chciałam Was dołować , kazda z nas jest na innym etapie choroby , trzymajcie się cieplutko
-
Witam serdecznie....
A mnie rozłożyło i od niedzieli leż straszny katar mnie dopadł temperatura bóle głowy typowe przeziębienie ...
Więc trzeci dzień leżę w lóżku i się pocę jestem jeszcze słaba kuruję się na wszystkie możliwe sposoby te babcine naprawdę pomagają [mleko ciepłe z miodem i czosnkiem] no i końiecznie lóżko ale już troszkę lepiej i mogłam do was napisac ,
Pozdrawiam wszystkich serdecznie Dużo zdrowia....