Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Elbe FB swoją drogą jestem tam ale też tutaj, a Ty mi tu nie pisz że nic tu po Tobie!! Bo przyjadę do tych Kielc i zobaczysz:))))) Odzywać mi się a nie fochy strzelać :)))
  • 12 lat temu
    Tak to prawda bo przecież przekierowując je na Fb stworzona zostala zamknięta grupa a przecież dla wielu osób, a świadczą o tym wpisy, to forum to źródło informacji, czerapnia siły i nadziei. Ileż osob pisało że śledzi je przez kilkanaście miesiecy nim odważy się coś napisać!! Dzięki temu poza tym że nawzajem się wspieramy, to wspieramy innych którzy "patrzą na nas wirtualnie" . Ja nie raz mam dola i nie raz dzięki wejściu tu, z tego dola wyszłam -czasami jak mogę doradzę podpowiem i daje mi to radość. A wy jak to odbieracie?
  • 12 lat temu
    kasiorek, co się dziwisz, że forum umiera ?? Pewnie wszystkie dziewczyny na FB, same żeście je tam przekierowały. Nic tu też po mnie.
  • 12 lat temu
    Witajcie Syrenki,
    Pozdrawiam bardzo słonecznie i zimowo...jest jak w bajce...heeheh szkoda, że to nie luty a koniec marca ;-)
    Siedzimy na walizkach, jutro rano długa podroż do PL :-)
    Oczywiście przebadam się tam wzdłuż i wszerz a o efektach napiszę.
    U mnie ogólnie ok, ale czasem mam takie wrażenie,ze w głowie ( po bokach ) coś mnie ściska po obu stronach. Nie jest to ból, tylko takie uczucie, jak by coś tam się działo...
    Oczywiście, że myślę pozytywnie, jednak wystarczy moment, by zburzyć całą pewność i smutno się robi.
    Jak ja nie cierpię niepewności...

Miłego dnia wszystkim!
  • 12 lat temu
    Cześć wszystkim :)))
    Sobota w końcu wolne więc piję kawkę i patrzę ...a tu nikogo nie ma:(( w ogóle widzę że od jakiegoś czasu z rana i nie tylko żadko ktoś zagląda, czyżby to z powodu porządków świątecznych???
    Jasiu kochana odezwij się w końcu bo brakuje tu Ciebie??
    Aniu dziś dzwonie jak obiecałam:))
    Elbe a Ty co nic się nie udzielasz??
    Makro i Mikra też zapracowane...ja dołączyłam też do tego grona ...musiałam.
    Joanno, Haniu, Limari Mycha????
    Ja wczoraj w końcu spotkałam się z MIkrą:))) nie widziałam jej od grudnia. Ale dziewczyna super wygląda:))))
    Pozdrawiam wszystkie i Neptunka też oczywiście:))
    Przyjacielu wykrytej po wyniku histopat. będzie wiadomo czy podadzą chemię czy nie zależy od stopnia złośliwość i zawansowania i tak np 1a 1b G1 nie ma chemii ale już w innych stopnich jest jeśli jest G2 lub G3

Dziewczyny pisać tu ładnie bo forum umieraaa....
  • Witam serdecznie wszystkich....
    Ja już na nogach przeziębienie pokonane , teraz dopadło męża i leży a ja zaczynam porządki przed świąteczne ...
    Raczku kochany jestes dla mnie wielka...zawsze dzielnie stawiałas czoła wszelkim przeciwnosciom a NAJŚWIĘTRZA PANIENKA ZAWSZE CIĘ WSPIERAŁA i tym razem też tak będzie bo kto jak nie Ty zasłógujesz na jej wsparcie i opiekę... Pozdrawiam ....
    Kasia D witam serdecznie super że do nas dołączyłas pytaj dziewczyno co cię niepokoi na pewno zawsze znajdziesz wsparcie i zrozumienie bo tu każda z nas ma jakies doswiadczenie i napewno podzieli się nim ...
    Przyjacielwykrytej
    Przykro mi że Twoja kolezanke tak los doswiadczył bądz przy nie wspieraj ją bo ona tego teraz potrzebuje i miejmy nadzieję że dobry los się odmieni i będzie dobrze trzeba w to wierzyc...
    Irena58 co u Ciebie ? jak samopoczucie?
    Lilith.p pozdrawiam Ciebie i Twoją mamę...
    Jasiu 12 co u Ciebie? Buziaczki...
    Wszystkich których nie wymieniłam pozdrawiam i życzę zdrowia...
  • 12 lat temu
    Każde labolatorium ma inne ceny.Ja placilam okolo 70 zł.
  • 12 lat temu
    Aniu o ile pamietam to ktos pisal ze ok.170 zlotych, u mnie 26 Euro.
    Ty wiesz jak mnie rozsmieszyc...:) Pozdrawiam Syrenki i Neptuna :)
  • Becia1 w Poznaniu będę 17.04.Mam też wtedy mammografię i USG piersi i marker .Napiszę więcej na FB.
    Hanka ja nie mam nadmiaru żelaza a mam tez ten problem.
    Dziewczyny ile kosztuje badanie na wit. D?
    KasiaD możesz pytać, najlepiej znajdź nas na FB, jeśli są to pytania trudne, nie o wszystkim tu piszemy gdyż dostęp tu mają wszyscy a niektóre informacje nie są dla wszystkich.
    Raczku jeszcze trochę będzie wiosna i siły wrócą, nie tylko Tobie ale większości. Brakuje Twoich nowych fotek na FB, więc dbaj o siebie i " pstryknij coś fajnego"- buziaczki.
    Kasiorku a Tobie to numerki w głowie?
    Pozdrawiam wszystkie Syrenki i Mariana, może zostać wśród nas Neptunem ( Ewcia już swojego ma w domu).
    U mnie świeci słonko więc zbieram wit. D.
  • 12 lat temu
    Te since to chyba mam od nadmiaru żelaza w tkankach.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat