Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witajcie Syrenki :) Dziękuję Pani Ani za przyjęcie mnie do grupy na FB :)
    Pani Aniu Szymczak kiedy Pani ma wyznaczoną wizytę w Poznaniu? Mama jedzie 12 kwietnia. Zrobiła sobie badania morfologii i wszystko ok , jedynie OB ma podwyższone do 40. Lekarz rodzinny dał skierowanie na USG brzucha no ale oczywiście mama nie ma czasu na zrobienie tego badania. Ciężka z Niej kobieta. WIdzę tu jak Wy się staracie , dbacie o siebie a Ona podchodzi do tego jakby to była grypa.Nie dba o siebie, z dietą też różnie bywa... heh a na moje prośby odpowiada "co ma być to będzie ". Ręce mi opadają na takie podejście :(
  • Chciałabym bardzo podziękować Kumie za wczorajszą rozmowę!! Przekazałam przjaciółcę, że rozmawiałam ze złotą osobą, i na pewno dziś po wyniku skontaktujemy się z Tobą!!
    Dalej jednak w głowie mi się nie mieści, że przez cały okres ciąży nikt tego nie zauważył, że aż tak podstępnie się ukrył....
    Ja jestem całkowitym laikiem w temacie, proszę odpowiedzcie, czy przy jakimkolwiek zakwalifikowaniu trzeba będzie podać chemie? Jej wyniki cały czas są kiepskie, crp znów dziś wysokie, na szczęście stan nerek wiele lepszy...
    Pozdrawiam!
  • 12 lat temu
    Dawno mnie tutaj nie było.Cieszę się że Raczku wróciłeś,że jesteś.Mam głęboką nadzieję,że u Ciebie wszystko się ułoży,że będziesz miała siły jesteś przecież SILNA KOBITA,i dasz radę...pozdrawiam ciepło
  • 12 lat temu
    Witam,
    Czy moge sie podpiac do tego tematu? Najblizsza osoba mojego serca choruje na raka jajnika - moja Mamcia. Czy moge sie z wami powymieniac uwagami i pytaniami?
  • 12 lat temu
    do Hanka: nie mam pojecia co mogloby byc przyczyna Twoich sincow, moze to faktycznie krozenie? A nie przemeczasz sie tak czasem ostatnio? Moze to objaw wyczerpania? Pozdrawiam serdecznie:9
  • 12 lat temu
    No no no własnie skądś znam ten numerek i właśnie miałam napisać że miałaś coś podobnego :)) Pozdrawiam Kuma :D
  • 12 lat temu
    raczku kochany, nie taki byl moj cel...
    dziekuje, wybiore sie do niego i przekaze :)
  • Do ewci35
    Ewuś jesteś niesamowita , aż się popłakałam , bardzo , bardzo serdecznie podziękuj temu Panu za modlitwy za moją osobę .........ja też życzę mu dużo zdrówka , radości i wiosny w serduchu
  • 12 lat temu
    Przyjacielu wykrytej bylam w podobnej sytuacji chcesz pogadac moj tel.697565260. Jestem w pley
  • 12 lat temu
    witam kochane Syrenki Zyczę wszyskim razem i każdej z osobna Dużo wiary i siły do walki z potworem .....ZDRÓWKA ZDRÓWKA:) :) :) A Ja w domu ...pojechałam na oddział na chemię i już miałam opaskę na ręce do pobrania krwi ale powiedziałam że biorę antybiotyk i szybko zebrała się narada ja się poryczałam że nie chce przesuwać bo wesele Ale szystko mi wytłumaczyli że dadzą po wesesu że mam się nie martwić Dr mnie zbadał i w poniedziałek kazał przyjechać ...Uf trochę lżej...Buziaki kochane D.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat