Ustaa, jeśli chodzi o perukę to możesz ją kupić bez skierowania za całość kwoty (ja musiałam zapłacić gotówką) a potem jak już będziesz miała pieczatkę z NFZ odzyskać refundację. W moim sklepie powiedziano, że mam na to miesiąc czasu. Najlepiej mieć już od razu skierowanie z pieczątką wtedy wsklepie dopłacasz tylko różnicę (jeśli się nie zmieścisz w 250 zł).
Ja też czułam ten niefajny smak w ustach, przechodzi po kilku dniach.
Póki co samopoczucie ok, trochę smak dziwnie zmianiony, ale po powrocie z chemii od razu rzuciłam się na schabowego :) No będę na dniach musiała skrócić włosy. A powiedzcie co zrobić w tym skierowaniem na peruke do nfz. Najpierw zawieźć do nfz, czy jak się już ma wybraną i kupioną perukę.
ussta, włosy zaczęłam tracić po dwóch tygodniach od pierwszej chemii teraz, trzy tygodnie później, już wiem, że muszę sie ich natychmiast pozybć, wyłażą całymi garściami. I też od wielu lat miałam dlugie do ramion. Najpierw zaraz po chemii ścięłam na krótko.
Nie bój się pierwszego dnia po chemii, jest całkiem znośny.
A ja niestety, mam przełożoną drugą chemię -zbyt niski poziom neutrofilów. A już myślałam, ze w tej chorobie nic nie może mnie zaskoczyć... Nie sądziłam, że tak szybko.
Z włosami to różnie bywa, jednym się sypią po pierwszej innym po 2 chemii. Zaczniesz prawdopodobnie odczuwać ból skóry głowy, potem zaczną wyłazić i przestaniesz je czuć. To dziwne uczucie... . Wtedy ścinaj i nie martw się _odrosną. Grunt żebyś była zdrowa :)
Leze pod pierwsza chemia... narazie ok ale juz sie boje jutra:). Nie obciełam jeszcze wlosow, mam bardzo długie, kiedy poleca pierwsze wlosy?
przy sterydach apetyt jest ogromny...
co do wodobrzusza... Warto mierzyć obwód brzucha codziennie, wtedy szybko da się zaobserwować ,czy płyn się gromadzi ,czy nie. Mamie wodobrzusze po operacji nawróciło. Dopiero po 2-3 chemii i lekach zniknęło.
U nas rocznica 7 od 1 wlewu chemii i 6 od zakończenia chemioterapii.. jestem w szoku ,jak to zleciało.
Witaj Malik.
Nie jestem biegła w poruszaniu się po forum i nie wiem gdzie mogę tą wiadomość odczytać - może podam swój adres e-mailowy do kontaktu - ewa.woz@vp.pl. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam .
Lenka69 - zostawiłem na forum prywatną wiadomość dla Pani. Prośba o odpisanie.
Pozdrawiam
Malik
u mamy właśnie to samo... apetyt duży. ;) w ciągu 3 chemii przytyla 10 kg :)