Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witajcie.
Jestem bardzo zmęczona po konsultacjach.Do chirurga czekałam 6 godzin.Po obejrzeniu piersi lekarka stwierdziła konieczność zabiegu operacyjnego mówiąc ''można już za tydzień",ale na termin w CO Gliwice trzeba długo czekać więc należy znależć sobie lekarza w miejscu zamieszkania.Najgorsze jest to, że tam gdzie mieszkam nie ma takiego specjalisty.Uruchomiłam wszelkie znajomości i jutro jadę na konsultację do Katowic.Modlę się, aby znalazło się miejsce w szpitalu,by jak najszybciej wykonać zabieg.Poinformuję wkrótce co załatwiłam.
Dzisiaj byłam na konsultacji związanej z zakończonym leczeniem-6 cykli chemioterapii raka jajnika.Nie zalecono mi żadnych badań labolatoryjnych.Pan doktor przeprowadził bad. ginekologiczne.Moje sugestie,że pobolewa mnie w prawym boku w okolicy Duglasa - udał że nie słyszy.Wręczył mi wynik z tomografii komputerowej-była tydzien temu i powiedział,-częściowa regresja zmian,a następna kontrola 3 grudnia i wtedy do zrobienia tylko marker CA 125.
Jestem zniesmaczona takim podejściem do pacjenta
Wynik tomografii też mnie dołuje.Niby lepszy ,ale są nadal zmiany hypodensyjne w wątrobie i na ścianach esicy.Czy w takim wypadku słuszne jest zakonczenie leczenia?
Zobaczę co jutro powie chirurg.
Tyle moich marudzeń.Jutro nowy dzień może będzie lepiej.
Pozdrawiam serdecznie
-
A co u was na obiadek dziś ? :-) ja w pracy będę późno w domu i juz mi się nie będzie chciało robić to chociaż poczytam co gotujecie :)
-
Limarri to jest wynik Peta-Wezly chlonne jamy brzusznej o charakterze aktywnego procesu rozrostowego 1)-wezly chlonne okoloaortalne polozone ponizej naczyn nerkowych po stronie prawej wym 31x15x25mm 2)-wezla chlonnego okoloaortalnego polozonego ponizej naczyn nerkowych po stronie prawej srednica 13mm nie wiem gdzie moj wynik z TK ,ale tam wyszly zmiany mniejsze .Kochana nerwy i rozmyslania nic nie daja tylko nas oslabiaja .Mi juz nie jeden lekarz mowil ,ze z tego nie wyjde ,ale ja mam swoja filozofie i ich nie slucham .Czy cos ci mowili o radioterapi oprocz chemi .???
-
Hej słoneczka, ja dziś byłam na kontroli i...nie zrobiłam markerów , dr mi powiedział ze jak miało cos wyjść to juz by wyszło. A markery i tak muszę zrobić przed wizyta u chemików tj 10go września wiec spoko. Dostałam też namiar na gastrologa z tym moim żołądkiem, znów bolał kurna od czego?? A może to nie on tylko co innego promieniuje nie wiem ale może się w końcu dowiem:-) a czytalyscie o kwasie alfa liponowym? To najsilniejszy antydoksy....nie umiem wymówić :P biorę się za niego.
Limari nie przejmuj się tym co powiedziała ludzie z cukrzyca też nie wyzdrowieja no i co z tego? Biorą leki i żyją dalej. A może za miesiąc rok będzie juz lekarstwo na wyzdrowienie? Pomysł też o adependzie tym co pisałam
-
Limarri,
jeśli Cię to pocieszy, przytoczę tu pewną sentencję, którą kiedyś przeczytałam:
"Medycyna poczyniła takie postępy, że nikt już nie jest zdrowy"
Znasz kogoś kto jest zdrowy? Jak zachorowałam, koleżanki, żeby mnie pocieszyć
opowiadały o swoich dolegliwościach. O nich głośno nie opowiadają, ale mają, czasem naprawdę poważne, intymne, upierdliwe. Sama wiesz, że pozory, ładny wygląd, uśmiech.. mylą. Nie ma ludzi zdrowych. Nie przywiązuj takiej wagi do słów pani onkolog, może to miało znaczyć, że masz o siebie dbać?:)))
latazz, ode mnie do Lublina 170 km, ale nic nie wiem o tamtejszych lekarzach. Była tu jakaś Syrenka z Lublina, ale nie pamiętam która, ale tylko jedna, więc chyba musisz pytać gdzie indziej.
Z lublina była też ta entermagic( wiem, że jakoś inaczej, ale dla mnie zbyt skomplikowane) Pamiętacie ją? Ciekawe jak jej się ułożyło.
Ja dziś robię lazanie, syn wraca z obozu:) Doszłam do takiej perfekcji, że pół godzinki przygotowań i do piekarnika.
-
Dzięki Jasiu za te WPISY, akurat potrzebowałam tego,. bo mam mega doła od rana....
Ogarnęła mnie złosć na lekarzy, los i koncerny farmaceutyczne......
Ciagle wracają zimne słowa onkolog,ze Już nigdy nie będę zdrowa....wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Ale już znikam z kompa zrobić sobie dobrze hehehhe moim czarodziejskimi sztuczkami....
Jasia - czy możesz napisac jak duże zmiany mialas w wezlach i gdzie one były polozone?
Troche mnie to dobilo,ze u mnie jest nawet 1 wezel tak wysoko, na szyi....
i
-
Iwonka40 witaj :-)
Nie korzystam z basenow ,staram sie zdrowo odzywiac ,moj sport to -dlugie spacery z psem i wchodzenie na 4 piętro kilka razy dziennie a sposob na zycie cieszyc sie kazda chwila i myslec o sobie tak jak pisala Mikra jestem wazna tu i teraz .
-
Witam w piękny sloneczny dzień :-)
Kasiorek ze dwa tygodnie temu pod zebrami nasilił mi sie ból w doleczku pod żebrami poszlam do rodzinnego dal espumax i na wyniki .Wyniki sa ok morfologia
leukocyty -3.83
neutrocyty--2.29
erytrocyty-4.19
hemoglobina-13.5
plytki-175
Alt-13
Crp-1.2
Minęły dwa i poł miesiaca po radioterapii byc moze to skutek po radyjku .Za dwa tyg TK ,ale wynik dopiero 23 .Po za tym czuje sie swietnie mam duzo sily ,brak neuropati ZDROWA BABA JESTEM ha ha .Bylam na weselu tanczylam do 3 nad ranem a bylo zawaliscie .Jestem osoba pozytywnie zakrecona mimo tego co przeszlam dalej wierze ,ze bedzie ok i nie trace nadzieji :-)
-
dzięki Limarri za informację. A co do obiadków to moja danie jest takie: Piersi kurczaka pokrojone w poprzeczne centymetrowe lub grubsze kawałki - podsmażyć ,aby się zarumieniły a potem do gara i zalać śmietaną do gotowania i trochę pogotować aby skruszały- gotowe
pozdrawiam
-
Witajcie, jestem w końcu, nowy komp,. z Windows 8 zupełnie inaczej wygląda wsio na ekranie i do szału........
Elbe - dzięki za super wpis o kamertonach i te obiadki mniammmmm expressiaki, koniecznie wypróbuję.
Jasia - dzięki, pisz częściej.
MoniaRak 3maj się, szybko ten czas mija, jak podnioslas się z tego...
latazz - pytalas o LUBLIN - niestety ja nie znam się na tym kierunku, może ktoś leczyl się tam to Ci odpowie. Lub pytaj na nowotwor.eu.
iwonka - witaj, powodzenia i dzięki za wsparcie.
Co się dzieje z krysia65 ?