Limarri,
moje najszybsze zupy:
+ koperkowa: rozpuścić masło w garnczku, dodać koperek (wyjęty z zamrażalnika z pudełka po lodach:))))albo pocięty świeży, chwile podsmażyć, zalać wodą, dodać np. vegetę, chwilę pogotować, zalać lanymi kluskami ( jajko rozbęłtane z mąką i wodą, rzadsze ciasto-mniejsze kluseczki, bardziej gęste- duże kluchy jak kto woli), gdy kluski wypłyną, wyłączyć, dodać śmietanę.. Czas wykonania :10 minut
+ szpinakowa: podsmażyć czosnek na maśle w garnczku, wrzucić kawałki zamrożonego szpinaku ( takiego zmiksowanego), dodać kostkę rosołową. Można zmiksować jak za mało rozdrobniony szpinak. Podawać z jajkiem, groszkiem ptysiowym, grzankami ( u mnie są takie gotowe w "Domu chleba", pewnie u Was coś podobnego będzie)
szybkie dania jednogarnkowe:
+chińszczyzna: podsmażyć kawałeczki drobiu (piersi kurczaka, polędwiczki, resztki z innego obiadu, indyk - dłużej smażyć) dodać mrożoną mieszankę chińska( najtańsze w Lidlu i Biedronce), jak warzywa trochę zmiękną wyłączyć (powinny być al dente), podawać z ugotowanym ryżem (może być ciemny, żeby było zdrowiej)
+włoskie: kawałki kurczaka albo podudzia udusić,dodać cebulę, 2 puszki pomidorów w kawałkach, przyprawy (bazylia, oregano, majeranek, czosnek...), można dodać koncentratu pomidorowego do smaku jak ktoś woli. Podawać z makaronem, np. świderkami
To moje ekspresówki. Ja mam 3 facetów, to jedzenie musi być mięsne, dużo i treściwie.