Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    W Krakowie możesz w sprawie prywatnego wykonania TK dzwonic w te miejsca:

http://www.bonifratrzy.pl/index.php?option=18&action=articles_show&art_id=258
    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CD0QFjAA&url=http%3A%2F%2Fkrakow.multimedis.pl%2Fdla-pacjenta%2Fdiagnostyka-obrazowa%2Fdiagnostyka-obrazowa&ei=8ElpUuaGGqSJ5AS3jYG4Bg&usg=AFQjCNGnJz-h9ai9dwJgVBKow9wv9NCojA&bvm=bv.55123115,d.bGE
    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CEUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.helimed.pl%2Ftomografia_komputerowa%2Ftomografia_komputerowa_cennik.html&ei=8ElpUuaGGqSJ5AS3jYG4Bg&usg=AFQjCNGPhfoH7qhVaLtXpP-hImMsSA-gNQ&bvm=bv.55123115,d.bGE
    https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&ved=0CGYQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.wyrobek.pl%2Ftomografia-komputerowa.html&ei=8ElpUuaGGqSJ5AS3jYG4Bg&usg=AFQjCNE-BErDZrjq3DkstbObdzjsLMnJZA&bvm=bv.55123115,d.bGE

a to nie wszystko, to tylko kilka miejsc. Więc jak się postarasz to na pewno szybko coś znajdziesz, zwłaszcza że możesz też zrobić to poza samym Krakowem. Powodzenia!
  • 11 lat temu
    annamaria,
    od miesięcy trafiam na Twoje posty dlatego w końcu się odzywam. Oczywiście najlepszym badaniem w tej chwili byłby PET Jednak jesli nie znajdziesz szybko lekarza, który Ci to badanie przepise i nie stac Cię, by je wykonać na własny koszt, moim zdaniem MUSISZ przynajmniej zrobić TK klatki piersiowej i jamy brzusznej. Chocby na wlasny koszt, jeśli nie uzyskasz skierowania. Kolejnym badaniem którym bym się będąc na Twoim miejscu zainteresowała, jest usg jamy brzusznej i miednicy i to u konkretnego radiologa - Anna Birecka, Wrocław. Do Wrocławia z Krakowa jest rzut beretem, jeśli potrzebujesz, by w trakcie badania ktoś pomógł Ci przy dziecku, jestem do dyspozycji, jestem z Wrocławia. O tych badaniach piszę, ponieważ byłam w identycznej sytuacji jak Ty i chyba wiem, co czujesz, zwłaszcza ze jak mniemam mamy podobna konstukcje psychiczna. Natomiast w pierwszej kolejnosci zalatwilabym TK. I to JUŻ, a nie za tydzień, za miesiąc. Już. Odpuściłabym sobie gastroskopie, bo skoro myslisz o gastrskopii, to znaczy ze podejrzewasz iz u zrodla rosnacych markerow jest zoladek. Otoz gastroskopia nie jest badaniem doskonalym jesli chodzi o diagnostyke zoladka. Widzac Twoje wyniki, efekt laparoskopii zwiadowczej (to tez jest mocno niedoskonala diagnostyka) zrobilabym tak, jak napisalam powyzej. Podzwonilabym po prywatnych klinikach w Krk i jesli to nie wystarczy - w Katowicach lub Wrocławiu i znalazłabym jak najszybszy termin TK. Skierowanie na TK prywatne da Ci każdy lekarz, jest to promieniowanie nieobojętne dla zdrowia wiec skierowanie musi byc, a wiedzac, ze zaplacisz za to badanie sama, zaden lekarz nie bedzie robil problemow. U mnie tak wlasnie bylo. I moim zdaniem TK da solidne wskazowki do dalszego postepowania. Mam nadzieje, ze pomoglam. Trzymaj sie, nie ustawaj w determinacji i jeszcze jedno - nikt, absolutnie nikt nie bedzie Cie pocieszal, widzac Twoje wyniki (markery) poniewaz nie o pocieszanie tu teraz chodzi i tez nie o czarnowidztwo, tylko dalsze konkretne i efektywne dzialania. Moja oferta wsparcia/pomocy na terenie Wrocławia - do rozwazenia, w kazdym razie jestem do odyspozycji.
    Aga

P.S.
    witam i pozdrawiam wszystkie cudne, waleczne Syrenki. Nana, daj sk...ielowi w kość!
  • 11 lat temu
    annamaria, powinnaś domagac sie badania PET, skoro masz podejrzenia. Z własnego doświadczenia Ci powiem, moja mama wszystkie poszczególne badania miała wyniki ok, szukali jej pół roku wszystkie badania były ok, dopiero badanie PET wykazało, niestety dla mojej mamy było juz za późno, dlatego walcz kochana, tu kazdy dzień sie liczy....pozdrawiam
  • 11 lat temu
    zanik - dziękuję ale ja jestem z Krakowa i nie mam z kim zostawić synka. W ostateczności wchodzą w grę Katowice albo ostatecznie Warszawa.
  • 11 lat temu
    Dziewczyny ja już po hist. pacie. I znowu nic nie znaleziono. Jestem już tym bardzo zmęczona psychicznie. Sytuacja trwa od stycznia i dalej trwa szukanie przyczyny.
    Odebrałam też dziś nowe markery i jak się spodziewałam dalej idzie w górę :(
    Dla porównania podam wyniki z 11.09.br i 09.10.br

Ca 125 - było 290,90 jest 301,10 U/ml (norma do 41,50)
    Ca 19.9 - było 55,81 jest 55,94 U/ml (norma do 37)
    Ca 15.3 - było 11,30 jest 13,20 U/ml (norma do 31,30)
    He4 - było 30.07 - 34,00 jest 41,30 pmol/l (norma do 70)
    CEA - było 1,02 jest 1,38 U/ml (norma do 5,00)

Rozmawiałam z lekarką onkolog nt. wyniku hist pat. Liczyłam, że mnie dalej pokieruje na badania diagnostyczne, niestety wyszłam bardzo rozczarowana. Zostałam odesłana do zwykłego ginekologa lub do lekarza prowadzącego który robił mi laparoskopię żeby on mnie dalej kierował. Uzasadniła to tym, że ja nie mam stwierdzonego nowotworu a tylko takim daje skierowania i że nie wszyscy mogą przyjść bo wtedy Ci onkologiczni nie zostali by przyjęci. Tylko że to jest nielogiczne - skoro nie mają co robić na onkologii w jednym szpitalu to dlaczego mają mnie kierować na badania na onkologii w drugim ???
    Wszyscy tylko powtarzają nie ma markerów bez przyczyny ale jak przychodzi do skierowań na badania to już są bardzo niechętni :(.
    Mam do Was już doświadczonych kilka pytań:
    - czego mam prawo oczekiwać od lekarza w Inst. Onkologii który robił mi zabieg. Czy powinnam domagać się skierowania na rezonans, TK a nawet PET - chodzi mi zwłaszcza o PET - czy takie osoby jak ja które w innych badaniach jak usg i nawet laparoskopia nic nie wykazują to w końcu jak należy takich jak ja diagnozować ???
    - Czy najpierw mniej skomplikowane badania jak TK, gastroskopia, a dopiero jak nic nie wykażą na końcu PET?
    - Jak mam się zachować jeśli lekarz prowadzący powie, że oni (onkologia) nie mają tu nic do roboty i będą się chcieli pozbyć tematu czyli mnie pacjenta który na razie nie ma nowotworu ale może mieć?

Proszę pomóżcie mi jakoś, czuję się taka bezradna. Tyle się mówi o szybkim działaniu w momencie podejrzenia a to są tylko puste słowa w praktyce bo albo nie ma puli na badania, albo nie chcę się nikomu pochylić nad pacjentem, zapytać o objawy, mnie nikt nie pytał. Mam czekać miesiącami aż coś się rozwinie/ujawni w zwykłym usg i może być za późno na leczenie, tak to ma wyglądać?
  • 11 lat temu
    witam wszystkie,
    Zanik CT to tomografia,
    Nana trzymam kciuki, u ciebie też będzie dobrze
    pozdrawiam, życzę miłego dnia,
  • 11 lat temu
    Dziewczyny dzieki za rady mama właśnie jest w drodze na onkologie
  • 11 lat temu
    Nana może dowiedz się coś na temat zastosowania tego leczenia u siebie.

" Hipertermia całego ciała stosowana jest do leczenia raka z przerzutami w obrębie całego ciała. Można to osiągnąć różnymi technikami podnoszenia temperatury ciała do 107°F-108°, tj. 41,67°C-42,22°C, łącznie ze stosowaniem komór termalnych (podobnych do dużych inkubatorów) lub kocy nasączonych gorącą wodą."

http://www.hipertermia-krakow.pl/o-hipertermii
  • 11 lat temu
    Betty przypuszczam że to może być tzw rwa kulszowa tj coś uciska nerw i promieniuje do nogi. Ja miałam takie coś 3 lata temu i masakra nic nie pomagało żadne tabletki straszny ból. Zrobiłam prywatnie rezonans magnetyczny bo na normalny trza było czekać 3 mce a to za długo :( Wyszła mi przepuklina przy kręgosłupie która właśnie uciskała nerw. Ja brałam masaże bolesne to było ale wyszłam z tego byc może wówczas pobudziłam to gówno:(( Ale to może być również jakiś guz który też uciska wieć do neurologa i onkologa i to szybko !!!
    Zanik CT to jest tomografia komputerowa ja piszę tk ale z "angielska" to właśnie CT, :)
  • 11 lat temu
    Betty- bezwzględnie z mama do lekarza który prowadził chemię!!!! Zanik ma absolutnie racje!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat