Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Annamaria, gratulacje ze szczerego serca! Żołądek i dwunastnica to pestka. To da się wyleczyć całkowicie (też to miałam). Ciesz się, dziewczyno, bo masz z czego!
Elbe - dobre!
-
Tak, mam odpisałam, dobrej nocy, dzieki
-
Tak jeszcze jestem choć już idę zaraz spać, po lekach ledwo patrzę na oczy, napisz teraz adres
-
Annamaria, czy jesteś teraz? Adres mailowy pisałam w poprzedniej wiadomości, ale po chwili go usunęłam. Jeśli jesteś, odezwij się, to ponownie go na chwilę umieszczę.
-
annamaria - jestem przed menopauzą mam 23 lata i wynik w procentach wyszedł 15,2%. A jeżeli inne wyniki są dobre to jest jakieś ryzyko? Obok jajnika wyszła mi torbiel(??) około 5 cm . Od 16 roku życia mam je i nieregularne miesiączki a raczej ich brak.
-
Dostałam właśnie maila z takim żartem, wysyłam Wam na Dobranoc. Idę spać, jutro szkolenie, zmarnowany dzień:((
Kobietom zadano pytanie: "Która z Was kocha swojego męża"? Wszystkie podniosły ręce. Drugie pytanie: "Kiedy ostatni raz powiedziałeś mężowi, że go kochasz"? Część kobiet odpowiedziała, że dziś, część, że wczoraj, a sporo, że nie pamiętają. Następnie polecono im wziąć telefon i wysłać poniższy tekst: "Kocham cię, kochanie." Po wysłaniu SMS-ów kobiety wymieniły się telefonami i czytały przychodzące wiadomości: Oto kilka odpowiedzi:
1. Kim jesteś?
2. Matko moich dzieci, chora jesteś?
3. Kocham cię.
4. Co nawywijałaś z samochodem?
5. Nie rozumiem, co chcesz?
6. ? ?
7. Nie nawijaj, tylko powiedz mi, ile potrzebujesz?
8. Czy ja śnię?
9. Jeśli nie powiesz mi, do kogo chciałaś to wysłać, to cie zamorduję!
10. Mówiłem ci, żebyś tyle nie piła!
11. Czego byś nie chciała, odpowiedz brzmi- nie!
-
dandy - niestety nie wyłapałam, w Twoich postach nie ma adresu email tylko gg. Podaj jeśli możesz to napiszę.
Needless - ryzyko jest podane dla kobiet przed i po menopauzie. Musisz wiedzieć na jakim jesteś etapie. Podali Ci dwa wyniki być może nie wiedząc czy jesteś przed, po czy w trakcie.
-
Hej dziewczyny mogę prosić o pomoc. Jaki jest zakres wyniku HE4?
Mam wyniki Ca-125 24,9 gdzie zakres 0-35 Pod spodem mam Ocena ryzyka dla kobiet po menopauzie 20,9% Kolejno jest He4 wynik 69,0 pmol/l i później pisze Ocena ryzyka dla kobiet przed menopauzą 15,2%
-
Annamaria, cieszę się, tymi pozytywnymi wieściami naładuj się po brzegi ;) jesli "wyłapałaś" mojego maila, daj jakoś prosze znać. Pozdrawiam!
-
Witam z dobrymi wieściami ! W badaniu PET nie wykazano patologicznego gromadzenia metabolizmu 18 FDG typowych dla procesu rozrostowego. HURRA !!! Ogromnie się cieszę :)
Jedyne co : to zmiany bliznowate oraz drobnoguzkowe szczytów płuc, bez wzmożonego metabolizmu 18 F-FDG i miernie wzmożony metabolizm 18 FDG w dwunastnicy SUV max FDG = 2,7 o charakterze zapalnym.
Tak że mam już dwa stany zapalne - błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, może to właśnie one dają te markery. Będę pytać lekarza we wtorek.
W planie : we wtorek u gina onkologa wyjaśnienie plamień międzyokresowych, bólów podbrzusza, zapytam czy na pewno mogę wykluczyć endometriozę po laparoskopii, może jakieś leki i marker Ca 125 spadnie? Poproszę też o skierowanie do endokrynologa na ocenę tarczycy i pod kątem Hashimoto i zapalenia tarczycy (mam od 2006 r), hormony i skierowanie do gastrologa w celu oceny zapalenia żołądka i dwunastnicy i potwierdzenie zespołu jelita drażliwego bo mam sporo objawów.
Wiem, że PET nie wykrywa wszystkiego ale dziś wieczór świętuję :) Będę dalej szukać przyczyny markera Ca 125, bo przede wszystkim jego dotyczy sprawa, ale już bardziej na spokojnie. Ca 19.9 mam nadzieję że od w/w zapaleń w przewodzie pokarmowym.
Cudne wieści o Gojce, ależ to budujące.