Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Annamaria, moje problemy z żołądkiem to już historia. Miałam nie tylko zapalenie błony śluzowej, ale też i wrzody. Leczyłam się u gastrologa (nigdy nie stwierdzono u mnie helikobakter pylori). Trwało to, niestety, kilka lat, ale już ponad 15 lat nie mam żadnych dolegliwości. To dawne czasy, wtedy jeszcze nie stosowano tych dwuskładnikowych antybiotyków, jak obecnie. Poradzisz sobie!
-
Annamaria, podpisuję się pod tym, co napisała o PET Jasia. Zapomnij, że podejrzewałaś nowotwór! Wzrost markera mógł być spowodowany stanem zapalnym, jak i ew. endometriozą. Tak sobie głośno myślę, że anomalie występujące u ciebie w obrębie miednicy czy jamy brzusznej mogą sygnalizować także początek menopauzy. Różne rzeczy się wtedy dzieją w organizmie kobiety. Poza tym przeżywałaś taki stres.
-
http://streaming.arbelon.com.pl/streaming/mimj.html
http://mimj.pl/category/spotkania/
właśnie jest!
-
Limarri - dzięki czytałam już ten artykuł.
Annamaria - też fajnie opisane.
To jeżeli wyszło mi te 15,2 % to znaczy że jest ten nowotwór czy jak to jest?
Bo w sumie te inne wyniki są w porządku.
-
Witam
kucja15 książka reklamowana jest w internecie za ok 100zł ja ściągnęłam z chomikujpl za darmo jak nie masz konta to sms za jakieś 3,60
mogę też przesłać na meila jeśli ktoś chce pozdrawiam wszystkie Syrenki
annamaria super wieści
-
Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.:-)
annamaria -Pet pokazuje wszystko (zmiany od trzech mm ) skoro masz pokazane dwa stany zapalne to moim zdaniem to jest powodem rosnacych markerow lub tak jak piszesz trzeba wykluczyc endometrioze .Najpiekniejszy PET jaki moglas dostac .Czemu piszesz ,ze PET nie wykrywa 10%??? :-)
latazz pisz co ...........stosowala siostra bo mnie skreca z ciekawosci :-)
kucja15 piekny i prawdziwy wiersz;-) Ksiazki nie czytalam ,narazie nie mam czasu ,ale wiem ,ze fajnie jest odzywiac sie zgodnie z grupa krwi .Podawaj tytuły ciekawych ksiazek :-)
Elbe z zycia wziete - na pytanie kochanie czy ty mnie kochasz ???? O co ci chodzi odpowiada maz
-
Kurcze usnęłam sobie przez przypadek cała odpowiedź więc piszę jeszcze raz.
Dzięki dziewczyny też się ogromnie cięszę, choć zawsze pozostaje te 10% które PET nie wykrywa, ale przynajmniej wiem że nie doszło do przerzutów ;) Będę drążyć temat. Wyniki markerów odbieram u lekarza we wtorek - zobaczymy co się się z nimi podziało. Nie spodziewam się spadku raczej.
Nana - jak leczyłaś te zapalenia, u kogo - gastrologa? Piszesz, że łatwo się leczy ...
AgaAga - dostałam u psych. Convulex, Trittico i doraźnie Signopan. Co do KIK zorientuję się, zadzwonię, dzięki. Jak badania przed operacją?
Needles - poczytaj jeszcze o teście ROMA
http://www.diag.pl/fileadmin/banery/ulotki__plakaty/ulotki_lekarz/ROMA.pdf
-
wiersz o życiu
Trzeba wierzyć,
że będzie jutro i kolejne dni,
że zaświeci słońce
i spełnią się nasze sny.
Trzeba patrzeć,
by dostrzec piękno
i dobro wokół nas,
by podziwiać ludzi
i świat niejeden raz.
Trzeba słuchać
prawd od wieków głoszonych
przez mędrców
i tej cichutkiej melodii,
co gra w naszym sercu.
Trzeba szukać przyjaciół
i szczęścia,
sił i wytrwałości tego wszystkiego,
co daje nam tyle radości.
Trzeba próbować życia
i ze swym losem się zmierzyć,
by nie żałować,
że czegoś nie udało się przeżyć.
Trzeba marzyć,
bo marzenia są miłe i tak cudowne,
bo dzięki nim
życie jest wspaniałe i fascynujące.
Trzeba kochać,
ponieważ tylko miłość w życiu liczy się,
więc kochajmy z całego serca,
ile starczy sił.
Trzeba żyć
jak potrafimy najlepiej,
najpiękniej,
bo życie jest chwilą
i niczym więcej.
-
Witam w ten mglisty dzionek.
annamaria cieszę się razem z Tobą!
latazz napisz coś więcej o domowych specyfikach.Dla nas każda informacja jest cenna.
Czytałam na innym forum,że aktywnosć fizyczna też pomaga.Podaje link
http://www.osrodekterapii...Art=30&lang=_pl
Jeszcze jedno pytanie
Czy któraś z Was czytała książkę Kazimierza Adamczyka ::Żywność i remedia naturalne przy zwalczaniu raka"?
Podobno sa tam jakieś indyjskie sposoby walki z rakiem.
Pozdrawiam serdecznie
-
Gratuluje annamaria! To dobre wiesci :-)
XxNeedlessXx - te procenty to pewnie test Roma, badają stosunek ca125 do HE4 i w % podają ryzyko raka jajnika.
http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1657499,2,diagnostyka-raka-jajnika-test-roma,index.html#Test+ROMA
"W przypadku kobiet przed menopauzą wynik testu poniżej 7,4 proc. oznacza niskie ryzyko choroby nowotworowej, a wynik równy lub wyższy 7,4 proc – ryzyko wysokie. W przypadku kobiet po menopauzie ryzyko wysokie oznacza wynik równy lub wyższy niż 25,3 proc. poniżej tej wartości ryzyko uważane jest za niskie."
Tyle terorii z internetu. Koniecznie idź do lekarza na dalszą diagnostykę. Powodzenia. te wyniki jeszcze nic złego nie muszą oznaczać.