Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Szymczakanna wyslalam prosbe o dolaczenie do grupy ;)
  • 11 lat temu
    Dziekuje Wam! Z tym clexane mam takie jaja ze szok. Napisze do nfz pismo. Musze miec podkladke. Clexane biore od maja 2013. Najpierw dwa razy 60 mg potem raz 60 mg. A teraz raz 40 mg.
  • 11 lat temu
    kucja, ja to bym mogła już iść na emeryturę :)))
  • 11 lat temu
    Dziś smutny dzień, deszcz ponuro to i nikomu się nie chce pisać.
    Patrzycie czasem na fora innych raków? Nasze ma najwięcej stron, ciekawe, czy to znaczy, że najwięcej osób choruje na raka jajnika, czy to przypadek, czy jesteśmy takie gadatliwe, czy dlatego, że same kobiety?

jasia, mama czuje się raz lepiej, raz gorzej. Chemii nie dostaje. Co jakiś czas punkcja odbarczająca.
    Jedne kobiety mają wodobrzusze, inne nie. Myślicie, że to kwestia wieku, zużycia organizmu czy zaawansowania raka? Mama miała 3c. Wodobrzusze było pierwszym objawem choroby.
  • 11 lat temu
    Agacia ja brałam clexane przez 8 miesięcy.Recepty miałam zawsze refundowane.
    Walcz o swoje prawa ,albo przedzwoń do funduszu zdrowia.
    W moim mieście szaro, buro i deszczowo.W piątek idę do onkologa.Może uda mi się uzyskać skierowanie na tomografię lub inne badania obrazowe.
    Instytut onkologii przesunął mi termin konsultacji z 5 marca na 10 marca.
    Niezależnie od Instytutu działam na własną rękę.Przecież chodzi tu o moje zdrowie.
    Zobaczę,co uda mi się uzyskać w piątek.
    Dzisiaj jestem w dużych emocjach. Byłam na gali 35 lecia istnienia mojej placówki, w której pracowałam przez 30 lat.Tyle miłych wspomnień.Tak mi żal,że nie mogę już pracować.
    Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Agacia trzymam kciuki za pomyślność operacji:) Moim zdaniem clexane powinnaś mieć refundowane. Podam Ci mój przykład: ja operację miałam miec 7 stycznia ale że w międzyczasie nabawiłam się zakrzepicy żyły nogi prawej to mi operację przełożyli dostawałam zastrzyki Fraxiparine operację miałam 30 stycznia i mimo że przed i w trakcie operacji miałam pończoch p.zakrzepowe to następnego dnia zaczynała wracać zakrzepica w tym samym miejscu w szpitalu podawano mi Fragminę a przy wyjściu do domu dostałam receptę na clexane za którą w aptece nie zapłaciłam ani grosza. Po trzech dniach pobytu w domu mąż zawiózł mnie na usg nogi do gabinetu prywatnego( lekarz rodzinny) gdzie znowu otrzymałam receptę na clexane i znowu nic nie płaciłam. Więc sie dziwię dlaczego Tobie nie chcą wypisać tak recepty??? Walcz o swoje !!!!! Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki
  • 11 lat temu
    Agacia podaję Ci namiary na grupę Syrenki na fejsie.
    szymczakanna@groups.facebook.com jeśli wpisując to w wyszukiwarkę nie widać grupy to wpisz mojego maila szymczakanna@o2.pl ,poproś o przyjęcie do znajomych - wtedy będę mogła jako mojego znajomego przyjąć Ciebie do grupy Syrenki.
    Wiem,że ktoś bierze w grupie clexane, ja nie więc nic nie pomogę. Jasiu słoneczko moje Twoja aktywność tu i na fejsie jest super.Krystyna58 co u Ciebie?
    Pozdrawiam wszystkie dziewczyny.
  • 11 lat temu
    Co rano kiedy budzimy sie,
    czekaja na nas 24 nowiutkie,
    jeszcze nienapoczete godziny.
    To bardzo cenny dar !
    Mamy szanse przezyc je w taki sposob ,
    by przyniosly nam i naszym bliskim
    pokoj ,szczescie i radosc
    Milego dnia ;-)
  • 11 lat temu
    Dzien dobry witam serdecznie i pozdrawiam :-))))

Nadzieja is­tnieje, ten ją ma, kto pot­ra­fi wie­rzyć, że
    lep­sze jut­ro sta­nie się rzeczywistością.

Elbe ja tez po raz trzeci jestem namaszczona :-) Jak mama sie czuje ????

agacia sila jest w nas pamietaj :-) Zwroc sie do Ani Szymczak w sprawie grupy
  • 11 lat temu
    Dziewczyny przyponnialo mi sie. Mam prosbe o pomoc. Moze ktoras cos wie. Chodzi o clexane. Musze go brac bo mam zakrzepice zyly szyjnej lewej. Specjslista naczyniowiec wystawil mi zaswiadczenie ale lekarz 1 kontaktu odmawia mi recept z refundacja. Ma prawo?? Naczyniowiec mowi ze mi sie nalezy przy chorobie nowotworowej, a moja rodzinna mowi ze nie. Nfz odeslal mnie na strone www.bartoszmowi.pl i w opisie leku jest ze przy chorobie nowotworowej ma zastosowanie. Czuje sie jakbym kopala sie z koniem. Odsylaja mnie od Anasza do Kajfasza. Chory kraj!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat