Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witaj Elbe witajcie dziewczyny.Wasze forum znalazłam przypadkiem jak czytałam na temat Kory.Ja jestem trochę z innej bajki cin3/cis na szyjce macicy.pozdrawiam
  • 11 lat temu
    miłka, jak fajnie czytać takie wieści:))) Zajrzyj tu do nas czasem:)

A dziś miała być operowana Lilcia.

jasia, jak się robi takie ładne rysunki?

• 11 lat temu
    Milka, super wieści, gratulacje!
    Jednak dobrze, że lekarze przeważnie są ostrożni i nawet gdy są pewni, że to rak, na skierowaniu wypisują "torbiel". Ewidentna pomyłka (na szczęście!), a zafundowali ci taki stres!
    Miłka, czy ta zmiana łagodna, to była torbiel endometrialna (czekoladowa)? Właśnie ona na USG bywa mylona z guzem litym - rakiem.
  • 11 lat temu
    Witam po kilkunastodniowej nieobecności. Tak jak wcześniej pisałam do szpitala poszłam 28 stycznia a operację miałam mieć 29.Podczas badania na oddziale profesor zapytał czy wyrażam zgodę na usunięcie macicy na co ja przystałam, po czym stwierdził że zgodę mam podpisać ale gdy się okaże że niema nic podejrzanego to nie bedą usuwać. I tak kiedy już byłam przygotowana na środę musieli operować inne pacjentki (jedna miała operację 10 godz, a następną operowali ze względu że zwolniło się miejsce na OIOM-ie) więc czekałam. Mieli operować mnie 30 stycznia o 8 rano ale znowu wzięli kogoś na rozległą operację a ja miałam mieć o 12 w południe i tak sobie w nerwach czekałam , czekałam do godz. 16! Aż wreszcie pojechałam na blok ( na swoją salę wróciłam o 19.30)
    najbardziej bałam się tego co usłysze od lekarza jak juz otworzę oczy, a to mąż jako pierwszy mnie przywitał słowami: jesteś zdrowa, zmiana była łagodna usunęli tylko guza z jajnikiem" a ja co... nie wierzyłam dopóki nie przyszedł lekarz i nie powiedziała że ma dobre wieści nowotworu nie było!!!!!!!!!!!!!!!! Cieszę się niezmiernie że postawiona wcześniej diagnoza się nie sprawdziła, że stało się tak jak mi życzyłyście a mianowicie żeby lekarze się pomylili. W szpitalu spędziłam 4 dni, jutro jade na wyjęcie szwów a za dwa tyg. po wynik histop. DZiękuję Wam Wszystkim za słowa otuchy i wsparcia. Zyczę Wam również dużo siły w walce z chorobą, dobrych wyników i i wiary w to że musi być dobrze choc mi wcześniej tej wiary brakowało. Pozdrawiam serdecznie
  • 11 lat temu
    Witam w poniedzialek :-)

R A D O Ś N I E! Nasze życie szybko się toczy, raz daje w kość,czasem zauroczy. Zegar liczy upływające dni widząc, nasz uśmiech, a czasem gorzkie łzy. Istnieje również drugi wspaniały świat. Tam gdzie słodkie życie płynie bez żadnych strat. Cudowny świat marzeń "BAJKĄ" zwany. Za nim tęsknimy... Do niego wzdychamy... To są dwa światy równoległe sercu bliskie, a jednak odległe. W bajce przecież wszystko jest możliwe. A życie? Niech będzie tylko szczęśliwe . *°•.─═ڿڰۣڿ☻ڿڰۣڿ═─”*°•
  • 11 lat temu
    Witaj Marzeno:) Co Cię do nas sprowadza?

ania86, no pierwszy zjazd to jest coś:))) Nigdy się nie zapomina!
  • 11 lat temu
    Marzena, do Świeradowa mam 100 km.
  • 11 lat temu
    Ania86 mieszkasz gdzies w pobliżu Świerardowa bo mam rodzine w Leśnej,Lubaniu,Jeleniej Górze:-)
  • 11 lat temu
    Witajcie?Mam na imię Marzena.Na forum wam towarzysze od 4miesięcy.
  • 11 lat temu
    Agacia witaj:) ja mam córcie pięcio-letnią
    i sama zgodziłam się na radykalną operację, bo lekarze zalecili mi po usunięciu obustronnych guzów granicznych kontrolę co trzy miesiące,
    mam 27 lat i pozdrawiam Cię serdecznie:)
    wróciłam właśnie ze Świeradowa, udało mi się zjechać pierwszy raz ze stoku, bolą mnie wszystkie mięśnie i kości, ale jestem bardzo szczęśliwa.
    Pozdrawiam Was Wszystkie Syrenki!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat