Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Ja tez sie ciesze z dobrych wiesci. Odliczam dni do zabiegu. Nie ukrywam ze sie boje. Ale patrze na spiacego synka i wiem ze dla niego zrobie wszystko. Cora tez mnie potrzebuje. Kazala obiecsc ze bede z nia zawsze. Obiecalam ze cokolwiek sie stanie bede przy niej! ;)
    Czy moglabym dostac namiar do grupy na fejsie?? Pozdrawiam cieplo!
  • 11 lat temu
    Witam w Dniu Chorych, w kościółku byłam, z mamą, jestem namaszczona po raz 3.
  • 11 lat temu
    Może za kilka dni Lilcia będzie miała taką dobrą wiadomość, jak Miłka...
  • 11 lat temu
    Witam z pewnoscią bedę do Was tutaj zaglądać. Trzymam i bedę trzymać kciuki za Was Wszystkie w walce z chorobą.
    Nana w karcie inf. leczenia mam wpisane że zastosowano leczenie operacyjne laparotomia. Wycięto guz endometrialny prawych przydatków. DZisiaj byłam na wyjęciu szwów wyjęli mi 8 resztę za tydzień a rana goi sie ładnie.
    ania86 ja też miałam propozycję leczenia w Poznaniu na Polnej ale gdy zasięgnęłam informacji na temat lekarzy wybrałam Bydgoszcz i nie żałuję. Lekarze na oddziale ginekologii onkologicznej naprawde godni polecenia na czele z profesorem Łukaszem Wicherkiem rzeczowi, mili i choć dużo zadawałam różnych pytań nigdy żadnego to nie irytowało zawsze odpowiadali i rozwiewali moje wątpliwości. Ciesze się że trafiłam pod ich "skrzydła" a nie na Polną w Poznaniu. Pozdrawiam cieplutko:)
  • 11 lat temu
    Miłka dusza się raduje słysząc takie wieści, trzymaj się cieplutko, dbaj o siebie i trzymaj kciuki za nas
  • 11 lat temu
    Miłka cieszę się razem z Tobą.Miłe wiadomości zawsze dodają otuchy.
    A teraz regeneruj siły i ciesz się zdrowiem.
  • 11 lat temu
    ŚWIATOWY DZIEŃ CHOREGO.
    Pomódlmy się
    Modlitwa chorego
    Jezu, Synu Boży i Synu Człowieczy,
    Tyś doświadczył, czym jest ból i cierpienie.
    Tyś niósł chorym ulgę i zdrowie.
    I ja, dotknięta chorobą, zwracam oczy i serce do Ciebie.
    Zmiłuj się nade mną, złagodź moje cierpienie,
    udziel światła, abym lepiej zrozumiał sens bólu i choroby.
    Daj mi siłę wytrwania i podtrzymuj moją nadzieję.
    Skieruj myśli moje ku wyższym rzeczom i prawdzie wiecznej,
    pomóż mi zrozumieć wolę Bożą.
    Zechciej mi wrócić siły i zdrowie.
    Przez Ciebie, Zbawicielu cierpiący, i w Tobie, łączę się
    ze wszystkimi cierpiącymi członkami Twojego Mistycznego Ciała, świętego Kościoła,
    i ofiaruję moje boleści na Twoją chwałę i za Kościół nasz święty.
    Amen.
    Trzymam kciuki za Lilcię
    Pozdrawiam.

• 11 lat temu
    MEDYCYNA KONWENCJONALNA NA WESOŁO
    Lekarz do lekarza:
    - Mam dziwny przypadek. Pacjent powinien już dawno zejść a on zdrowieje.
    Kolega:
    - Tak,... czasem medycyna jest bezsilna.
  • 11 lat temu
    miłka wszystkiego najlepszego szczesciaro :-))))

Elbe poszukac ,skopiowac i wkleic .
    Wczoraj bylam na mszy o zdrowie za Makro

Lilcia jestesmy z Toba :-)
  • 11 lat temu
    11 lutego: Światowy Dzień Chorego
    Od 13 maja 1992 roku, z inicjatywy papieża Jana Pawła II, 11 lutego jest Światowym Dniem Chorego. Ojciec Święty ustanawiając ten dzień napisał: "Światowy Dzień Chorego ma na celu uwrażliwienie Ludu Bożego i - w konsekwencji - wielu katolickich instytucji działających na rzecz służby zdrowia oraz społeczności świeckiej na konieczność zapewnienia lepszej opieki chorym; pomagania chorym w dowartościowaniu cierpienia na płaszczyźnie ludzkiej, a przede wszystkim na płaszczyźnie nadprzyrodzonej; włączenie w duszpasterstwo służby zdrowia wspólnot chrześcijańskich, rodzin zakonnych, popieranie coraz cenniejszego zaangażowania wolontariatu". W tym dniu szczególnie pamiętajmy o tych chorych, którzy żyją blisko nas, a którym możemy w jakikolwiek sposób pomóc.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat