Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
a dziewczyny jak to jest z ta renta? jaką kwotę się dostaje? i po jakim czasie można się starac?
-
miłka, to ja tak nie miałam, może u ciebie chodzi o bardzo szczegółowe wnikanie, może chodzi o jelita od razu, to bardzo dobrze , ze masz takie dokładne tk, bo po leczeniu wg starych metod powinno robić się operację zwiadowczą! a my tylko mamy tk, ty masz jakieś dokładniejsze, ja miałam jakby pod kątem zmian które były pozostawione, ale opis jest całaj jamy i miednicy...w każdym razie ja bedę miała MRI we wrześniu dla spokojności. Poza tym to ciekawe, że tak róznia się badania tomografem....
-
Witam cieplutko :)
Tomograf to co innego niż rezonans, fajnie masz mała ;)
-
garcia, tak to prawda pamietam tlok podczas moejje pierwszej chemii:) Ciesze się, że to juz koniec i w końcu wróce do normalności.
A czy przed tomografem powinnam coś pic dzień wcześniej tak jak dziewczyny piszą?
I jak to do końca jest z tymi kontrolami? Powiedziano mi że musze zapisac sie do poradni...
-
z tego co piszecie to w każdym szpitalu inaczej, no zobaczymy jak to będzie. Tak sobie teraz myślę że przyszły tydzien oprócz wtorku codziennie musze jechać do Bydg. bo w poniedz. mam kardiologa we środę tk miednicy w czwartek chemia a w piątek w zusie komisja na rentę( ciekawe czy mi przyznają)????
-
mi robia TK całego ciala na raz, dostaje od nich barwnik rozpuszczam polowe wv500 m wody i druga polowe tak samo. Jedna xzesc pije wieczorem a druga przed badaniem i naczczo. Tomograf mam na jedno skierwoanierobia od glowy po nogi. Nie biore rzadnych tabletek. pozdrawiam
-
Lilcia nie ma pomyłki mam dwa skierowania na tomograf osobno miednicy i osobno jamy brzusznej niewiem jak gdzie indziej robią ale w Bydgoszczy dostałam dwa skier. i że badanie musi być w odstępie czasu nie może być dzien po dniu. Teraz na odwrocie skier. wyczytałam że dzień przed wieczorem wypić litr wody ngaz. a w dniu badania np. jamy brzusznej 30 min przed bad. podają do wypicia 510ml doustnego środka kontr. a w bad. miednicy na godz. przed bad. to samo plus dla wypełnienia odbytnicy i esicy podaje się do odbytu środek kontrastujący. po badaniu wypić 2,5 litra widy ngaz. a i jeszcze dzień wcześniej żeby uniknąć powikłań neurotoksycznych zazyć lek bez recepty ACC 600 mg rano 600 wieczorem i 600 rano w dniu bad. Czy zawsze są takie przygotowania czy tylko w Bydg.???? Ciekawe jak ja to wypiję ???
-
Miłego dnia kobietki.
Nana ja mam identyczne objawy dotyczące nóg jak Ty.
Po niedzieli zrobię EMG kończyn.Zobaczymy co wyjdzie.Pod kolanami mam cysty, które sprawiają,że kolana bardzo bolą.Najgorzej jest przy schodzeniu schodami w dół.Mam skier. na USG kolan i w zależności od wyniku ortopeda podejmie dalsze działania.
Pozdrawiam
-
Lena ,tak jestem już po 6 chemiach i po operacji gdzie usunięto pozostałości nieusunięte przy pierwszej .Ponieważ były jeszcze żywe komórki nowotworowe dostaje następne.Spotkałyśmy się na Twojej pierwszej chemii.Było wtedy tłoczno więc nie dziw się ,że mnie nie zapamiętałaś. Większość pań w wieku dojrzałym a ty taka młodziutka więc Ty rzucałaś się w oczy :)
-
garcia ja zakończylam chemie prawie 2 tyg temu. Wsponinałaś kiedyś, że mnie kojarzysz z Garbar ale ja niestety Ciebie nie. Czy skończyłas juz chemie? pozdrawiam