Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    KasiaArek86, po co się zastanawiać nad tym, jaka to chemia - paliatywna, czy nie. Ważne, by działała, a wygląda na to, że działa. Samopoczucie Twojej mamy jest typowe po przyjęciu chemii, więc się nie martw. Da się przyzwyczaić i przeżyć. Chemia dootrzewnowa nie jest płatna, ale mama musi wcześniej przejść operację.
  • 10 lat temu
    ;) dzięki Kochane za pomoc...w takim razie umawiam się na wizytę do fryzjera, pokrywam włoski farbą i będzie o niebo lepiej ;) Miłej niedzieli!
  • 10 lat temu
    Nadzieje mamy ogromna, mama odzyskala apetyt tylko ma niesmak w buzi, wczesniej nie mogla przez to jesc teraz wraca jej apetyt, ma zachcianki jak kobieta w ciazy :) Miala wodobrzusze, ktore po pierwszej chemii sie zmniejszylo, plyn duzo wolniej sie zbiera.Zawsze byla silna osoba, oparciem dla wszystkich. Do choroby podchodzi w ten sposob, ze nie chce za duzo wiedziec,lekarze niexh robia co trzeba. Jest zapisana do hospicjum dziennego. lekarz przepisal jej silne leki przeciwbolowe a mama zdziwiona po co, jedynie co sie w nocy meczy bo sie wyspac nie moze ale jest po operacji kregoslupa wiec to moze dlatego. Ogolnie ktos z zewnatrz gdyby mame zobaczyl nie powiedzialby,ze jest chora, moze niewyspana czy troche zmeczona. Mam pytanie bo jak piszecie, duzo z Was jest w stadium zaawansowanym, czy norma jest, ze w takim stadium jest wpisane leczenie paliatywne? Niedlugo drugi wlew, boje sie jak sie bedzie czula ale jezeli chemia pomoze jest szansa na operacje. powiedzcie mi prosze czy chemia dootrzewna w Gdansku jest platna? Wszystkim Wam zycze duzo sily i wiary, u nas wciaz duze emocje,wciaz nie wierze w to co sie dzieje, staram sie to oswoic ale latwo nie jest
  • 10 lat temu
    white_oleander, dzięki kochana za cudowne, budujące słowa To wspaniałe co napisałaś. Dziękuje z całego serca <3 Mamie teraz kiedy już wie wszystko opowiadam, nadrabiamy zaległości i czuję jej ogromne wsparcie:) Miłego wieczoru dziewczyny
  • 10 lat temu
    Witajcie cieplutko :) Piękne wieści dziewczyny! <3 Super wieczorku życzę wszystkim :) dziś druga część Sopot festiwal, tym razem w telewizorku już, wczoraj miałam na żywo w operze leśnej, było cudnie B) Buziaki!
  • 10 lat temu
    Mała gratuluje wyniku i życzę żeby już taki pozostał na zawsze. Nana trzymam kciuki za pomyślność następnego badania, będzie dobrze.Musi byc dobrze. Pozdrawiam cieplutko <3
  • 10 lat temu
    Nana na pewno tak będzie musisz tylko w to wierzyć i się nie zamartwiać !! :*
  • 10 lat temu
    Ja też odebrałam wynik tomografii. Nie jest w porządku, ale i tak się cieszę. Przerzut do węzła nadobojczykowego nadal jest, jednak zmniejszył się o połowę. Ca125 wynosi 12,40. Następna tomografia za dwa miesiące. Jeśli skuteczność mojego leku będzie podobna, to być może kolejna TK nie wykaże już żadnych zmian? Tak sobie marzę, a co!
  • 10 lat temu
    Mala super wieści :)
  • 10 lat temu
    Cześć dziewczyny.U mnie też farbka była jak tylko było na co nałożyć. Czułam się o niebo lepiej :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat