Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Lenka, ależ ty masz problem z czekoladkami! Dziewczyno, nawet się nie zastanawiaj! Ileż jest tam tego alkoholu? W czasie chemioterapii nawet onkolodzy polecają lampkę czerwonego wytrawnego winka na poprawę morfologii.
  • 10 lat temu
    Dobry wieczór. Jutro druga chemia oczywiście po badaniach jak pozwolą wyniki. Włosy już wyszły chociaż nie wszystkie, dosłownie kilka najmocniejszych zostało i narazie się trzymają. Bede składać wniosek o rente w Zusie - no ciekawe jak pójdzie. Poproszę lekarza o wypisanie stosownego druku. Trzymajcie kciuki za drugi wlew oby nie było gorzej niż po pierwszym.... Pozdrawiam walczące..
  • 10 lat temu
    Oczywiście doodbytnicze:) Jestem trochę upośledzona po tej chorobie i wszystko mi się jednako kojarzy
  • 10 lat temu
    Elbe- a te czopiki to chyba doodbytnicze :) Ja dostawałam Zofran
  • 10 lat temu
    renata, są jeszcze tabletki dopochwowe przeciwwymiotne. Chyba nie zmyślam. Kojarzę ,że mama moja dostawała, jak było kiepsko. Samopoczucie po chemii każda ma inne. Mnie polepszało się po 4 dniach.
  • 10 lat temu
    Dzięki Lilciu. Mama bardzo ciężko znosi pierwszą chemię - dostała carboplatynę. W piątek, po kroplówce było ok bo wszpitalu dostała również kroplówkę przeciwwymiotną. Sobota i niedziela to jeden wielki ciąg rwania na wymioty. Żołądek nie przyjmował nawet wody czy mięty a o utrzymaniu tabletki przeciwwymiotnej można było tylko pomarzyć.. Dzisiaj w nocy było tak źle, że pojechaliśmy do szpitala.Była totalnie odwodniona a ma niewydolność nerek. Dostała trzy kroplówki ,w tym przeciwwymiotną. Dzisiaj jest troszkę lepiej. O jedzeniu nie ma co myśleć ale trochę wody i herbaty wypiła. Nie wiem czy to tylko dlatego że dostała kroplówkę przeciwwymiotną czy idzie ku lepszemu - to już czwarta doba po carboplatynie. Jak długo taki stan trwa????????
  • 10 lat temu
    Elbe dzięki za odp, po prostu juz nie mogę się doczekać. a mam jeszcze pytanko, bo dostałam od ciotki czekoladki niemieckie z całkiem sporą ilością whiskey/ rumu w środku. Zjadałam dwie - czuć mocno alkohol i zastanawiam się, czy mogę takie jeść...
  • 10 lat temu
    Lena, włosy rosną 6 tygodni po chemii, uzbrój się w cierpliwość jeszcze parę dni. Ja skończyłam chemię 3 września, a ok 20 października miałam czarną głowę - czarny meszek. A włosy po 2 latach mam do połowy ramion, po roku były do szyi.
  • 10 lat temu
    Cześć Dziewczyny, Zastanawiam się kiedy mi urosną włosy..Powiem Wam, że tak jak rzęsy i brwi mi rosną jak szalone tak włosy nic... Jestem dokładnie 6 tygodnie po ostatniej chemii, w tym czasie zdążyły mi juz urosnąć brwi rzęsy około 3mm - wypadły 3 tyg temu i teraz w końcu odrastają chyba już te "stałe". a rosną jak na drożdżach. ale włosy jakoś nie chcą. Na początku myślałam, że będę chodzić bez peruki już we wrześniu, ale z tego co na razie widzę to chyba w tym roku jej nie zdejmę:( A wy po jakim czasie od odst. chemii miałyście już takie swoje włosy żeby chodzić bez peruki/chustki? maria dziwna sprawa z tym paznokciem, zapytaj lekarza, na pewno cos poradzi. Zastanawiam się jak długie masz włosy rok po chemii? Lilcia powodzenia na komisji, pamiętam, że dzisiaj masz:) Udanego dnia dziewczyny
  • 10 lat temu
    witajcie cieplutko, jestem rok po chemioterapii, kilka miesięcy temu zsiniał a potem zaczął schodzić mi paznokieć z dużego palca w nodze, wtedy myślałam, że to od chodzenia po górach, teraz zszedł mi paznokieć z drugiej nogi, jak myślicie, czy to może być po chemii, czy ktoś też tak miał, dzięki za odpowiedź, pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat