Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Tramal odpuszcza dzialanie. W glowie juz sie tak nie kreci i nie bierze na wymioty. Przeszli mi na paracetamol. I dobrze. W ogole sprobowalabym bez przeciwbolowych juz ale mowia ze to zly pomysl. Pewnie wiedza co mowia wiec niech tak jest:)
  • 10 lat temu
    życzę żeby wszystkie świętowaliśmy w komplecie 1000 stronę. Dużo zdrówka
  • 10 lat temu
    Witajcie:) Niech żyje 500-tka:) Z pogody radzę skorzystać dzisiaj, bo jutro ma być niestety brzydsza:( Tym co idą w maju na badania kontrolne życzę SAMYCH DOBRYCH WIADOMOŚCI:) Mnie to czeka 23 czerwca i już się pomału zaczynam stresować... Wiem wiem ... mam jeszcze czas na stres. Magg! Trzymaj się! I nie daj się! :)))))
  • 10 lat temu
    Pozdrowienia dla wszystkich z okazji 500 strony, Magg trzymaj się, jesteś dzielna na pewno dasz radę bakteriom, Czarownico, odważna jesteś z tym badaniem mózgu, ja to bym się bała, że znajdą tylko jakąś jedną malutką komórkę a tak to pusto i tylko wiatr hula - stad te szumy i zawroty- mnie na takie objawy pomógł psychiatra :) :D ;)
  • 10 lat temu
    Magg dasz radę kochana zamiast się stresować że leżysz sama pomyśl że z dnia na dzień z godziny na godzine będzie lepiej. Ja po pierwszej operacji też leżałam sama i widziałam w tym same plusy :) kucja życzę Ci pomyslnego wyniku tk , dobrych wieści na kontroli i oby marker nie rósł wręcz przeciwnie <3 Ty masz kontrole 28 maja a ja i Lenka 29 maja liczę na same dobre wiadomości :D pozdrawiam i życzę miłego dzionka <3
  • 10 lat temu
    Joanna57 ja też leczę się w Gliwicach.Może kiedyś nasze wizyty kontrolne będą w tym samym dniu? Byłaby okazja na spotkanie i pogaduchy. Pozdrawiam.
  • 10 lat temu
    Witam serdecznie na 500-ej stronie. Dużo wpisów.Poczytam jutro. Mój marker Ca125 - 383, od marca wzrósł o 21 oczek.To pierwszy tak mały wzrost markera w ciągu 2 miesięcy.Wcześniej wynik podwajał się. W poniedziałek 18 maja TK, a wizyta w IO - Gliwice 28 maja. Ogólnie czuję się super.Godzinami przebywam na ogródku.Sieję, sadzę kwiatuszki.Zapominam że jestem chora. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego. Relaksujcie się!
  • 10 lat temu
    I ja dolaczam sie do swietowania 500 strony:) Wszystkim z tej okazji zycze zdrowka. Czarownico, dziekuje za pamiec. Odciaganie tego plynu jest okropne. Mecze sie tu bardziej niz po operacji. Sciagaja stopniowo bo to takie jakby zaciaganie/zasysanie, ktore dusi i boli wiec odciagaja troche, daja odpoczac i za jakis czas znowu. Oprocz tego bol od samego drenu. Dali mi na to tak silne przeciwbolowe, chyba tramal, ze czuje sie jak po narkozie, kreci mi sie w glowie, muli i wymiotuje. Mowilam juz ze chce cos lzejszego ale poranna dawke musze juz przezyc. Do tego jestem sama w pokoju (stwierdzono ze towarzystwo bakterii powinno mi wystarczyc) i boje sie ze jak sie zaczne dusic i wymiotowac to nikt mi nie pomoze. Boje sie tu cokolwiek sama robic-jesc, wstac itd. Reakcja pielegniarek mimo wszystko trwa gdy cos sie dzieje... rano tak mialam ze mnie zaczelo dusic i wymioty + stres co sie dzieje i gdzie one sa. No i tez nie chce im ciagle glowy zawracac bo w koncu sama tu nie jestem. Mimo dluzszych reakcji pielegniarki sa tu naprawde super. Jak narazie najlepszy oddzial pod tym wzgledem. Pozdrawiam Was wszystkie i zycze udanego, slonecznego weekendu na swiezym powietrzu:)
  • <3
  • Magg żebyś wiedziała,że szermierka z bakteriami to też ciężki sport więc powodzenia w walce :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat