Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • kucja 15 Pan doktor P.Ch robi mi tylko badanie USG wewn. a prowadzi mnie pani doktor S.J. <3 <3 <3 <3 <3
  • 10 lat temu
    Dziewczyny o ile mogę doradzić to na sińce dobra jest heparyna- bez recepty w aptece, a wkłucia po dobrze jest smarować maścią - dermablizn zmiękcza szwy i wkłucia
  • Też miałam straszne problemy z żyłami.Teraz już wszystko ok ale wkłócia po 7 razy.Chodziłam cała w sińcach.
  • Kucja,neurolog jeszcze przede mną.W poniedziałek robię dopplera żył szyjnych.Potem mam laryngologa.
  • 10 lat temu
    Melduje ze tramal odpuscil dzis ostatecznie. W glowie mi sie nie kreci, nie wymiotuje, czuje sie calkiem niezle. Co to za pomysl byl z tak silnym lekiem. Normalnie mnie tu nacpali. Moj pierwszy raz na haju i to jeszcze legalnie - nie polecam;) Kucja, powodzenia jutro. Wiem o czym mowisz z zylami. Mam to samo, choc 2 rece to obie juz zmeczone tym ciaglym kuciem. Zdarza sie po 3-4 proby zanim sie skutecznie wkuja w moje zyly...
  • 10 lat temu
    Witajcie w niedzielę 17 maja. Dziękuję za miłe słowa. Jutro TK.Najbardziej obawiam się wkłucia do żyły.Mam do dyspozycji tylko lewą rękę, prawej nie wolno ruszą z powodu wyciętej piersi z węzłami.W lewej żyły mało widoczne. Oby udało się wkłucie za pierwszym razem bo w przeciwnym wypadku będą olbrzymie zasinienia, które długo się utrzymują.Już to przerabiałam kilka razy. Joanna 57 czy Twoje kontrole prowadzi lekarz Ch.....? magg z godziny na godzinę będzie coraz lepiej.Trzymaj się! Czarownica byłaś u neurologa? Mnie się wydaje, że dolegliwości o których piszesz wynikają ze zwyrodnień kręgosłupa szyjnego a może coś z błędnikiem? Miłego dnia.
  • 10 lat temu
    magg trzymaj się dzielnie, myślami jestem z Tobą buziaki
  • 10 lat temu
    Dzieki Wam wszystkim za wsparcie. Gdyby nie to mulenie po tramalu byloby juz ok. Czuje sie jak po narkozie, na wieeeelkim kacu, na morzu w czasie sztormu itd... to idzie wyraznie od krecenia sie w glowie, nie od zoladka. Dostalam teraz lek przeciwwymiotny wiec moze bedzie lepiej. Zjadlam kolacje i oby zostala;) Merlin, ja sie az tak jak Ty nie meczylam przed przyjsciem do szpitala. Meczylam sie tylko kondycyjnie, tzn. po przejsciu kilku krokow czulam sie jakbym przebiegla maraton, nie mowiac juz o wchodzeniu po schodach. Problemem byl ucisk oplucnej na serce i stad to zmeczenie. Lekarz powiedzial ze i tak bardzo dobrze znosilam ten plyn. Teraz po Twojej wypowiedzi rozumiem o co mu moglo chodzic. Mnie nic nie bolalo. Bol zaczal sie przy sciaganiu wody i przy tym "zasysaniu" jej. W sumie zeszlo ok. 2,5 litra z lewej oplucnej (prawa czysta). Merlin, dzieki za wszystkie rady. Udanej imprezy:) Pozdrawiam wszystkie!
  • Witajcie wojowniczki. Kucja15 ja będę 25 w Gliwicach, ale może kiedyś nasze kontrole wypadną jednego dnia.Życzę Ci dobrego wyniku. Lilcia była wspaniałą,ciepłą osóbką miałam szczęście spotkać się z nią w Ciechocinku a pózniej jeszcze w Bytomiu.Pozostanie na zawsze w mojej pamięci. Dziewczyny niech moc będzie z Wami <3 <3 <3
  • 10 lat temu
    Magg ja tez mialam wode w plucach o podlozu bakteryjnym, tez mnie strasznie dusilo i bolalo nie moglam nawet lezec, tylko spalam w pozycji siedzacej przez pare dni, na boku nie dalo sie wogole lezec bo jak sie tylko przekrecilam bol byl rozrywajacy mimo silnych srodkow przeciw bolowych, ostatecznie doslalam goraczki do tego i wyladowalam na pogotowiu a potem w szpitalu na prawie dwa tygodnie. Mi podano alnybiotyki i cala mase srodokow przeciwbolowych. Odsysano mi co lika dni wode z pluca bo sie ciagle zbierala przez jakis tydzien(najwiecej bylo jej 1,5 litra w plucu prawym), miejsce odsysania znieczulano miejscowo i dalo sie przezyc, chociaz nie bylo to zbyt przyjemne. Pani doktor prowadzaca na moj sprzeciw przeciwko braniu srodkow przeciwbolowych ostro zareagowala, powiedziala ze trzeba je brac bo jak boli to sie czlowiek stara oszczedzac i oddycha plycej, a jak oddycha sie plycej to pluca prawidlowo nie pracuja i tym sposobem zbiera sie woda. Magg staraj sie oddychac normalnie to podstawa zeby po oddsysaniu wody, pluca pozostaly czyste i normalne oddychanie dziala przeciw zbieraniu sie wody. Ja oprucz lekow przeciw bolowych i antybiotykow dostalam inchalacje i takie specjalne urzadzenie do trenowania oddechow i to naprawde zaczelo dzialac. Czytam was ciagle jeszcze dziewczyny, pomimo ze ze u mnie torbiel okazala sie tylko torbiela ale dostalam tu w ciezkim pelnym niepewnosci dla mnie czasie cala mase pozytywnego wsparcia, ze ciezko przestac mi tu zagladac. Teraz zmykam juz na balety w damskim gronie. Pozdrawiam serdecznie <3 <3 <3

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat