Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26115 odpowiedzi:
  • I niech ten skorupiak nie ma zamiaru sie wybudzac? Tzn. nie jest aktywny
  • makro jak lektura?
  • 12 lat temu
    KUKA tak jak napisała JASIA - nie aktywny! i niech tak pozostanie :)

MAKRO, jestem zdania, że dopóki mogę jeść to na co mam ochotę - żyję :) oby nie przyszedł ten czas, kiedy jeść nie będę mogła...
  • 12 lat temu
    Wczoraj zaprosiłam grupkę naszych przyjaciół . Przyszli z kwiatami i winem. Pytali co to za okazja,że przygotowałam takie przyjęcie. W zasadzie żadna - odpowiedziałam. Po prostu żyję , mam mnóstwo siły i chcę to świętować w gronie najbliższych. Czas ucieka, a my nie mamy czasu na celebrowanie wolnych chwil, rozmowy z przyjaciółmi..... i innych takich tam... Chcę to zmienić. To jedna z wielu zmian w moim życiu:)
  • 12 lat temu
    świetny pomysł ANITAP :)
    podbieram pomysł

dobrego dnia dziewczynki :)
  • 12 lat temu
    Witam wszystkich w ten deszczowy dzień. Ja polecam wam książki O.Józefa Witko. Jeżeli ktos potrzebuje wsparcia duchowego to naprawdę polecam.Aktualnie czytam "Jezusie Synu Dawida ulituj sie nademną". Można wiele zrozumieć i wiele zaakceptować. Dostaje się siłę do dalszej walki.!!!
  • dziewczyny lmam pecha ostatnio dopadła mnie grypa chyba po 20 latach niechorowania,to dotego usiadłam sobie przed chwilą do kompa i jeszcz pekł mi ząb,mało ze po tych chemiach tak sie osłabiły to jeszcze tak niefortunnie ojojoj,ale nie narzekam i sie ciesze że tylko jeden
  • makro z tymi potami to jest różnie mi się zdaje że jak idę spac mocno najedzona to jest więcej uderzeń,jak na głodniaka i po herbacie zielonej to mniej ale nie wiem napewno.
  • Makro to nie grzech ze zjadlas pizze na zdrowie ale do kosciolka idz ja juz po pozdrawiam Lusi przeczytalam ksiazke tez kazdemu polecam A po za tym w piatek nie dostalam chemii wszystkie wyniki ponizej normy mam nadzieje ze w piatek nie odesla mnie z kwitkiem i wyniki pozwola na wziecie chemii A po za tym wszystkich serdecznie pozdrawiam i zycze super niedzieli
  • Do Ewy 53

Ewciu miałam teraz Caelyx w dawce 60 mg na Dzień Kobiet , cieszę się ,ze nie mam żadnych wymiotów
    Nie wiem tylko czy ta zmiana chemii była potrzebna , bo się okazało ,że markery miałam 183 a nie wiem dlaczego przedostatnie były 1330 , albo spieprzyli mi wyniki , albo zrobiłam badania na markery bezpośrednio po zrobieniu punkcji z opłucnej ,może dlatego takie wyszły wysokie
    Nie wiedziałyśmy z lekarką ,czy zmieniać chemię czy nie
    A może lepiej , będę miała raz na 30 dni a nie co tydzień , byłam już strasznie zmęczona jeździć 2 razy w tygodniu
    I włosy szybciej odrosną
    Z Pankiem się widziałam , wizyta chyba 3 minuty , o 250 zł lżej w kieszeni , ale niepotrzebnie poszłam prywatnie , bo i tak muszę przejść przez jego gabinet na Onkologii aby się dostać na Oddział , idę w środę ,muszą sprawdzić czy można coś odbarczyć z brzucha

Dziewczyny jak któraś jest na etapie ,że brwi straciła ,to wcierajcie olejek rycynowy , robiłam tylko raz dziennie i mam już nowe brewki
    Gorzej z włosami , bo po tym słabym Taxolu co tydzień , część włosów mi wyszła , część nie i teraz rosną te co mi zostały , a te co wypadły to nic nie widać ,żeby coś drgnęło , może jeszcze za wcześnie

Pozdrawiam Was dziewczyny serdecznie , dzisiaj słoneczko ale wietrznie

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat