Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Olej rycynowy to najlepsza rzecz pod słońcem aby pobudzić uśpione cebulki włosowe.Gdy z utęsknieniem czekałam na odrost swoich też wcierałam systematycznie,w skórę głowy też wcierałam ale na poduszkę musiałam kłaść ręcznik ,bo to niesamowicie brudzi poduszkę.Dziewczyny wiosna już tuż tuż.Pilnujcie mlodej pokrzywy,bo ma wspaniałe właściwości.Bardzo ładnie odbudowuje krew.Pozdrawiam słonecznie ale wietrznie (lubuskie)
-
Dziewczyny, a jak dlugo mozna byc zmeczonym liczac od ostatniej chemii? Jakos czarno widze szybki powrot do formy sprzed .
-
RYBEŃKO, nie powiem Ci dokładnie, bo nie pamiętam. nie było u mnie jakiejś tam granicy. po prostu z dnia na dzień było lepiej :)
poczekaj spokojnie, żyj normalnie, a siły same przyjdą :)
-
Ja tez chyba sprobuje z tym olejkiem, wieki temu uzywalam, jak mi sie rozdwajaly wlosy i baardzoo pomoglo
Wlasnie o to zmeczenie mi chodzi, kiedy w miare zapomne, ze pozycja lezaca w ciagu dnia to moj przyjaciel :)
-
rybenka, pamiętaj o ruchu. Spacery i to coraz dłuższe i szybsze. Gdy ja włączyłam w swoją rehabilitację dużo ruchu szbciej wracałam do normy, nawet dedimery zaczęły spadać błyskawicznie. Na spacerach rób głębokie wdechy i wydechy doskonale pomaga zmęczonym płucom.Na włoski, czyli łysinkę nakładałam odżywkę Wax do kupienia w aptekach. Z olejkiem rycynowym na rzęsach uważajcie, może powodować podrażnienie i opuchliznę oka, ale i tak jest doskonały. Skwalen lub olejek arganowy doskonale natłuszcza wysuszoną skórę. Pijcie duże ilości wody z cytryną i zieloną herbatę. Herbatę z pokrzywy też piłam jest doskonała.
-
Dobra, zaczynam sie ruszac tydzien po chemii i coraz bardziej, dobrze ze idzie wiosna, bedzie milo wyjsc z domu i porzucic pozycje kanapowa, wrrrr
-
makroo mylisz sie ja poszłam do pracy 1 miesiąc po chemii ,w tej chwilii jestem 1,5 roku po chemii i jest jak sprzed choroby oprócz oczywiście skóry która jest wiotka i mieśni już nie sa tak samo napiete ale to wszysko robi menopauza.niebyłam na żadnej rencie,chociaz podsuwali mi papierki.ale nie.pracuję w sklepie i stali klienci pytali że tak inaczej wyglądam na buzi i w tym turbanie,to im odpowiadałam że to najnowszy krzyk mody,średnio mi się podoba,ale cóż za modą trzeba nadąza,i nikt nie miał wiecej pytań,a jak ściągnełam peruke to znowu czemu tak krótko sie ściełam,to znowu że moda się zmieniła,ale więcej się nie obetne bo też mi się jakoś nie podoba,teraz mam długie i temat uichł nikt się nie pyta wszysko jest jak było.jeszcze tak na marginesie,tu nie tylko o włosy chodzi ale wiem po zdjęciach ze miałam też strasznie spuchnieta twaz może z braku włosów ibrwi irzęs ale zobaczysz za niedługo jak wszysko bedzie normalnie.i jeszcz makro ty juz jestes po wszyskich chemiach?
-
rybenka, nie obawiaj się delikatnego makijażu. Brewki podmaluj grafitowym lub brązowym cieniem do oczu. Ja wróciłam też do pracy, wprawdziwe na pół etatu, godzinowo nie wymagającego , bo jestem nauczycielką. Nie spędzam wielu godzin w pracy, ale każda godzina jest bardzo aktywna, pracuję z dużą grupą, bardzo aktywnych dzieciaków. I to właśnie te dzieciaki napędzają mnie baaardzo pozytywnie. Rób to co lubisz najbardziej. Ja akurat kocham pracę, spacery z pieskiem, kontakt z ludźmi. Nie forsuj się ,ale podnoś porzeczkę coraz bardziej.
-
kuka, co robisz aby się nie dać menopauzie i osteroporozie?
-
a ja chce dowiedziec sie od was o budowaniu mocy myslalam ze tylko pozycja lazaca to teraz moja ulubiona nie mam sily leze czuje sie dobrze mysle zrobie to zrobie tamto wstaje i klops zrobie cos i mam dosyc chetnie bym polezala no wiec zaczynamy jak odbudowywac sile prosze o wypowiedzi