Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Czesc dziewczyny:) U nas sytuacja taka czekamy na wynik peta ma byc w środę. Dobrze ze prowadzący go wypisal bo tk mama by nie dala rady. Maja podac chemie w tabletkach albo operacja. Ogólnie coraz gorzej z jedzeniem mama znowu mi schudla nie daje rady juz jej pilnowac:( jest tak uparta. Zastanawiamy sie nad PGE jesli podadza chemie. Mam pytanie czy jest tu jakas dobra dusza ktora miala kogoś w tez zaawansowanym stadium? Na co sie przygotować.? Brac juz urlop bezplatny czy jeszcze czekać? Najgorsze jest to ze nie wiadomo co wybrac jak jeszcze walczyc. Czy wy tez macie wrazenie ze bez prywaty nic sie nie W skóra? Bo ja nie rozumiem tyle piszecie by walczyc o peta a my nigdy nie mielismy z tym problemu. .. mam taki metlik ze sama juz nic nie wiem. .. gdybym tylko mogla cofnac czas wszystko wygladalo by inaczej takie mam odczucie tego calego leczenia pozdrawiam was bardzo Ciepło i bardzo trzymam kciuki za was i czekam na Makro ( trzymaj sie fighterko!!!!)
  • 9 lat temu
    Mnie też się wydaje, że w wywiadzie chodziło o olaparib. Wprawdzie testowane są jeszcze dwa podobne leki - niraparib i veniparib (też III faza), ale tylko ten pierwszy jest dopuszczony do użytku na terenie UE, chociaż nie jest jeszcze wpisany do Światowego Rejestru Leków i w żadnym kraju nie jest refundowany. Zastanawiam się, czy Kora celowo nie podała nazwy leku, bo w jej ustach to byłaby reklama, czy też nazwa była użyta, ale ją z wywiadu wycięto, z tych samych powodów.
  • 9 lat temu
    Dziewczyny, pewnie niektóre z Was się obrażą, ale wydaje mi się, że jesteście trochę niesprawiedliwe w stosunku do Kory. Można ją lubić, można nie lubić i jako celebrytkę, i jako człowieka. Staram się śledzić jej losy od czasu, jak zachorowała, artykuły w czasopismach, wpisy w Internecie, wywiady. Pewnie nie wszystkie. Dzisiejszy wywiad wysłuchałam dwa razy. Nie znalazłam niczego, co by potwierdzało, że Kora chce zabłysnąć, że chce coś ugrać tylko dla siebie, wzbudzić litość, że jest egoistką. Ona w ogóle prawie nic nie mówiła dla mediów o swojej chorobie. Wręcz odwrotnie, to było ukrywane tak długo, jak się dało. Jeśli ktoś się na ten temat wypowiadał, to jej mąż, a nie ona sama. A że Kora jest celebrytką, to wiadomo, pożywka dla dziennikarzy. Węszą, wypytują i snują domysły, teorie nierzadko wyssane z palca. Kora nigdy nie mówiła, że wygrała walkę z rakiem. To ulubione zdanie dziennikarzy. A co do samopoczucia w czasie chemioterapii... Wiadomo, że to da się przeżyć. Jedne znoszą to lepiej, inne gorzej. Jedne przez cały czas morfologię mają w normie, inne muszą mieć przesuniętą chemię, dostać czynniki wzrostu, czy nawet przetaczaną krew. Pochodne platyny też są różne. Większość z nas dostawała carboplatynę, a ta jest dość dobrze tolerowana. Znacznie gorsza jest paraplatyna, bóle mogą być okropne. Ale to nic w porównaniu z cisplatyną. Wiem, co mówię, bo sama przez to przeszłam. Kora, skoro jest mutantką, miała prawdopodobnie właśnie cisplatynę, najbardziej toksyczną ze wszystkich cytostatyków i najbardziej "rzygawczą" (słowo mojej pani doktor).
  • Maria 58 dzięki za poradę.Mam w domu coś na alergię.Poszukam i zażyję.Jestem alergikiem i możliwe, że coś mnie uczula.Mam bogatą listę alergenów które mnie uczulają.Zawsze objawy miałam pod koniec marca a tym razem już od połowy stycznia. Pozdrawiam <3.
  • Co do Kort, to też mam mieszane uczucia, mówienie o leku który może pomóc ale nie określanie co to za lek i jednocześnie podkreślanie, że jest on bardzo drogi a więc niedostępny dla przeciętnych ludzi jest moim zdaniem trochę nie na miejscu, ja poczułam się jak pacjentka gorszego sortu
  • Kucja, spróbuj na ten katar wziąć jeszcze lek przeciwalergiczny, taki bez recepty, mnie często pomaga, starczy jedna tabletka i już będziesz widziała czy tobie pomaga, pozdrawiam :D
  • Garcia objawy uboczne to najmniejszy problem.Ważne aby ta chemia zadziałała na gada. <3 Ja po założeniu portu z przesuniętym terminem bo lekarz był chory.Nic nie bolało, fajnie się goi.Szwy do ściągnięcia za 10 dni.Najważniejsze, ze chemia w poniedziałek 22 lutego będzie podana przez port a moja obolała łapka odpocznie. :) Nadal mam katar i żadne metody nie przynoszą ulgi.To trwa już miesiąc.Do lekarza strach iść bo epidemia grypy i jeszcze coś złapię. Od dzisiaj jestem na sterydach - trzeba odbudować parametry krwi. <3 <3 <3
  • Czarownica zgadzam się z Tobą w 100%, a informacje związane z cierpieniem przy chemioterapii o których mówiła Kora odstraszą niejedną cierpiącą na raka. Jestem w trakcie II rzutu leczenia, wiele z Was miało chemioterapię i nikt tak nie narzekał tak jak pani Kora.Są dolegliwości lecz wszystko idzie przetrzymać. Szkoda, że dziennikarze nie przeprowadzają wywiadów z takimi chorymi i walczącymi jak My!
  • Gdyby chciała być ambasadorem to szczerze opowiedziałaby o tej chorobie a tylko słyszało się że jest całkiem zdrowa,że wygrała z chorobą.Nigdy nie wspominała o innych ,tylko o sobie.Dla mnie choroba Kory jest oczywiście automatycznie rozgłaśniana ale tylko dlatego że choruje celebrytka a nie człowiek który chce coś zrobić dla innych
  • Mogła wymienić lek gdyby myślała o innych jednak tego nie zrobiła,pozatym jej wcześniejsze wywiady były czysto egoistyczne.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat