Cześć wszystkim,
Trzymajcie się z dala od chorób, ja z powodu dwóch ciąż i długiego karmienia też unikałam leków i okazało się, że zwykłe przeziębienia sprawnie leczy imbir, czarny bez i mnóstwo czosnku (nie musiałam wychodzić do ludzi więc nie żałowałam ;)
Nala, mama dziś została przyjęta na hematologię w Katowicach więc czekamy aż zajmą się tam nią specjaliści. Mam ogromną nadzieję, że będzie tam miała zrobione badania genetyczne. Na serce choruje od 30 lat ale kto wie, może po chemii będzie lepiej ;) Ta choroba konkretnie nazywa się zespół barlowa - wypadanie płatka zastawki mitralnej.
Psychicznie z mamą też już dużo lepiej, jest nastawiona raczej bojowo :)
Kaja - wysłałam wiadomość z mailem ;)
Co do dziedziczenia pbl, tak jak piszesz Kaju zdania są podzielone. Iwoska25 pisze, że syn jakiejś pani odziedziczył chorobę, pani Anna Cz. ( z naszej gazetki ) też pisze, że prawdopodobnie odziedziczyła chorobę po tacie ( był chory na pbl ). Czytałam, że uszkodzenia DNA nie są dziedziczne, ale czynniki genetyczne mogą mieć wpływ na występowanie choroby. Musimy być czujni
W mojej rodzinie nie ma i nie było osób chorujących na pbl czy inną białaczkę. A jak jest w Waszych rodzinach?