Przewlekła białaczka limfatyczna u osób "młodych"

14 lat temu
Witam! Założyłam ten temat, bo na PBL chorują prawie wyłącznie osoby starsze. Jest to nieuleczalna postać raka układu limfatycznrgo (w oststeczności stosuje się chemioterapię, która często przynosi więcej szkody, niz pożytku), U mnie zdiadnozowano PBL w wieku 47 lat, czyli ponad 3 lata temu. Niestety od pwenego czasu nastapiła szybka progresja choroby. W przyszłym tygodniu mam badania kontrolne, po których zapadnie decyzja o ewentualnym rozpoczęciu chemii. Nie muszę pisać, jak sie czuję i co przeżywam. Poszukuję osób z PBL w zbliżonym wieku, aby mieć z kim wymienić doświadczenia. Kilkuletni okres przeżycia, jaki daje ta choroba, to dla osób w podeszłym wieku stosunkowo dobra perspektywa, co innego dla tych, którzy dopiero zaczęli swoje majwiększe zyciowe osiągnięcia. Wiem, że takich osób jest bardzo niewiele, ale mimo to liczę na odzew. Trzymajmy się, razem będziemy silniejsi! Małgorzata
3319 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    kaja1677 napisał:

Hans, czy możesz zdradzić jakim lekiem teraz się leczysz? Zrozumiałam, że to nie jest ibrutinib, a jakiś inny lek?

Venetoclax w polaczeniu z Rituximab'em...

• Hans, organizm chyba dobrze reaguje na leczenie?

To sa leki z listy, którą prezentowała Joka po spotkaniu. Może to są te leki, które są przygotowywane do refundacji? 

• 7 lat temu
    kaja1677 napisał:

Hans, organizm chyba dobrze reaguje na leczenie?

To sa leki z listy, którą prezentowała Joka po spotkaniu. Może to są te leki, które są przygotowywane do refundacji? 

lek jest rewelacyjny... bardzo skuteczny. dla przykładu kiedy testowano go w australii i podano pacjentowi u którego limfocyty były na poziomie 100 tys, po 8 godzinach poziom limfocytów spadł do 1 tys ...

ibrutinib był w procesie refundacyjny od 4 lat i dopiero teraz wprowadzono go z wielkimi ograniczeniami. wątpię by następny równie drogi lek był refundowany w tak krótkim czasie ... najprawdopodobniej mowa jest o rozpoczęciu procesu ... a do faktycznego wdrożenia jeśli takowe będzie miało miejsce jeszcze daleka droga chyba ze rząd będzie miał widoczny nacisk społeczny...

• 7 lat temu

Hans, ma rację, tylko nacisk chorych może przynieść jakąś poprawę w dostępie do leków. Ibrutinib już wiemy, że przedłuża nam życie, Venetoclax też jest nowoczesnym i skutecznym lekiem jak pisze Hans. Przecież pbl już nie jest chorobą osób starszych, są potrzebne nowe leki.

Wiem, że sporo osób nas czyta, rozumiem też, że każdy z nas chce normalnie żyć, wszyscy mamy też inne problemy, rodzinę, pracę, radości i smutki, ale bez leków możemy to wszystko bardzo szybko stracić. Fajnie poczytać, że może ktoś, coś z tym zrobi, ale KTO?

• 7 lat temu

Kaju - 👍 czekamy na wieści z PKOPO

• 7 lat temu

Gosiu, jesteśmy z Tobą

• 7 lat temu
    Joka0 napisał:

Hans, ma rację, tylko nacisk chorych może przynieść jakąś poprawę w dostępie do leków. Ibrutinib już wiemy, że przedłuża nam życie, Venetoclax też jest nowoczesnym i skutecznym lekiem jak pisze Hans. Przecież pbl już nie jest chorobą osób starszych, są potrzebne nowe leki.Wiem, że sporo osób nas czyta, rozumiem też, że każdy z nas chce normalnie żyć, wszyscy mamy też inne problemy, rodzinę, pracę, radości i smutki, ale bez leków możemy to wszystko bardzo szybko stracić. Fajnie poczytać, że może ktoś, coś z tym zrobi, ale KTO?

ja tez jestem w kontakcie z PKOPO wiec bede naswietlal sprawy. Venetoclax jest a niebo lepszy od Ibrutinibu  - bardziej skuteczny i duzo mniej skutkow ubocznych.

Trzeba dzialac jak Kora .... :)

Jak juz mowilem #1 to zmiana myslenia  i naglowkow jesli chodzi o PBL. Mam dosc sluchania ze jest to choroba osob starych w pierwszych dwoch zdaniam jakie kazda prezentacja i material na ten temat przedstawia...

Wpis edytowany dnia 14-11-2017 16:14 przez hans
  • 7 lat temu

Jestem po wizycie, od godz. 9 do godz 16 w poradni.,nie było mojej doktor i przekierowano mnie do innej lekarki.Leukocytów mam 111tyś hb jeszcze w normie 12, 9 ,płytki 177, następna wizyta 12 grudnia.Badania genetyczne del. 11 i del. 13, nie mam del. 17 tyle w tym dobrego, ale 11del też nie rokuje dobrze.Pozdrawiam wszystkich na forum, i dziękuję za wsparcie

• 7 lat temu

Gosiu - jesteśmy z Tobą, trzymaj się, odzywaj się do nas

• Gosieńko - zbliżają się święta - trzeba liczyć na gwiazdkowy cud :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat