Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Asia28 Tobie wyszla kolposkopia ok i mimo tego pobrali wycinek? Przepraszam, ze pytam ale u mnie nic nie widac na badaniu i nie chca nic pobrac wycinka a cyto wyszla ascus.
  • 11 lat temu
    Asia28 ja rozumiem ten Twoj wynik tak, ze wycieli Ci wszystko co bylo cin 2 i 3 . Cytologia na podlozu plynnym to chyba ta nowa, dokladniejsza cytologia.
  • 11 lat temu
    Magdalenka32, a co ci powiedzieli dużo tej szyjki wycieli?? mi 3cm
    mi lekarz powiedział że niby jest oki bo te
    Excisio commpleta - oznacza
    " wycięte w całośći"
    jakoś to dziwnie opisane ani jaki margines ani nic, sama nie wiem
    ahh
    i dlaczego mam robić cytologie tylko na podłożu płynnym??
  • Cześć dziewczyny, już wróciłam ze szpitala. Zabieg miałam we wtorek, po zabiegu bardzo bolało mnie podbrzusze jak mega miesiączka. Teraz trochę brzuch mnie pobolewa i mam krwawienia. Zrobiono mi konizację i czekam na wyniki badania czy linie cięcia czyste-czyli tak jak u Ciebie Asiu28. Jeśli będą czyste to czekam kilka miesięcy i szybko trzeba zdążyć dziecko urodzić, jeśli nie będą czyste no to już nie zdążę. Lekarz mówi że bez szyjki donosić ciążę jest prawie niemożliwe. Asia28 ciesz się że masz już dzieci.
  • 11 lat temu
    Cześć dziewczyny wczoraj odebrałam wynik;
    1/ stożek części pochwowej, pobierając 15 wycinków w 3 wycinkach stwierdza się obecność nabłonka wielowarstwowego płaskiego z cechami CIN 2, oraz w 5 obecność nabłonka gruczołowego z cechami neoplazji śródnabłonkowej częściowo średniego i częściowo dużego stopania
    2/ wyskrobiny z kanału
    Fragmenty endometrium i endocervix ze spokojnie zahcowującym się nabłonkiem cewek gruczołowych ponadto osobno leżące 2 drobne strzepki nabłonka wielowarstwowego płaskiego z cechami cin2

EXCISIO CoMPLETA

3/jama macicy Fragmenty endometrium ze spokojnie zachowującym się nabłonkiem cewek gruczołowych

i bądź tu mądry...o co chodzi....moja ginekolog będzie dopiero za tydzień, musze się umówić wcześniej prywatnie do innego się skonsultować

mam też napisane cytologia za 3 miesiące na podłożu płynnym!!
  • asia jak wyniki wszystko w porzadku?
  • ja prześwietlenie płuc krew na markery takie tam za tydzien usg jamy brzusznej i miednicy a we wrzesniu usg piersi bo na mamografie to ja za mloda oczywiscie zalecenia jedzonko lekko strawne zadnych gazowanych rzeczy ostych tez unikac i jeszcze sie nie przeziębiac bo po tym to pecherz chce wyskoczyc i pojawia sie krew w odbycie
  • 11 lat temu
    Czesc dziewczyny. Pozwolicie, ze do Was dolacze. Wiem przez co przechodzicie bo przechodzilam to 1,5 roku temu. Koszmar niestety wrocil. 1,5 roku temu cytologiah cin 3, mimo ze pol roku wczesniej byla II, wycinki i konizacja wskazaly cin 2, okres miedzy zabiegami, bo tydzien po kazdym dostawalam krwotoku i wracalam do szpitala, czekanie na wyniki zniszczyly moja psychike. Schudlam 10 kilo i przeszlam depresje. Wszystko zaczelo wracac do normy powoli, cytologie byly co 3 mies byly ok, kolposkopie tez, zaszczepilam sie na hpv. Az tu grom z nieba tydzien temu dzwoni gin i cytologia ascus. Mowil, zeby sie nieprzejmowac bo na kolposkopi nic nie widac. Czytam na tym forum anna80 miala ascus, na kolposkopi nic, a wycinki cin3. To g....wrocilo. Musze szukac innego gina bo moj nie chce pobrac mi wycinkow. Mowi, ze nie trzeba. Chce zdazyc przed rakiem bo mam 2 letnia coreczke, teraz wytna mi macice. Pytanie ile od ostatniej konizacji moglo sie rozwinac, cin 2 czy juz cin 3???
  • 11 lat temu
    Jakie miałaś badania??
  • witajcie ja dziś po czesciowych badaniach czekam na wyniki oczywiscie nie wszystkie od razu

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat