Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • nie moja miesiaczka zatrzymala sie 3 lata temu poszlam do lekarza przepisał mi leki i miesaczka rociła bya skapa ale trwala około 7 dni dopiero w zeszłym roku poszłam w maju ponownie juz do innego Lekarze w łOdzi mowia zeby cytologie robic co pól roku teraz to wiem a wczesniej nie myslalam ze raz na trzy lata starczy wycinki robiam w gabinecie prywatnym koszt to 150 zł z wynikami pojechałam do szpitala miałam tak rak szyjki stopień 3G po operacji mialam stpien 2b ja miałam naciekówke on naciekał macice moja znajoma tez miała tak podobnie jak wy i ma usunięta tylko szyjke ja byłam bardziej zaatakowana
  • Martast79 to od 3 lat nie masz miesiączki? Dobrze rozumiem? Ja cytologii nie robiłam przez 2 lata. Tak się zastanawiam jak te komórki się rozprzestrzeniają skoro ja mam cin 1-cin 2 w szyjce i w kanale, a asia28 cin 3 w szyjce, ale kanał czysty? Ciekawe która opcja jest lepsza. Teoretycznie u Ciebie asiu28 chyba łatwiej jest to usunąć bo jest tego mniej, a u mnie no to nie wiem jak mają to usunąć mimo że cin 1 -cin 2 jest w wielu miejscach? Może usunie najbardziej "zepsuty" fragment a resztę będzie leczył lekami? Z drugiej strony gdyby cin 2 miałby się cofnąć z lekami to nie chcieli by mnie kroić ...
    Ciekawe jak się mają wyniki wycinków do wyników po wycięciu tego cholerstwa. Martast79 a u Ciebie wynik wyciętych narządów był taki jak wynik wycinków? Gdzie robiłaś prywatnie te wycinki i ile to kosztowało?
  • JA kilka lat temu miałam nadżerke zrobiona poprzez ciekły azot chodziłam na kontrol było ok pózniej lekko zaniedbałam cytologi własnie nie zrobiłam przez 3 lata
    o tyle za duzo staralismy sie o dziecko az zatrzymala mi sie miesiaczka wtedy poszłam do gina prywatnie a ten stwierdził ze ciaza to nie jest a usg nie bedzie robił bo nie ma czego szzukac i to było w 2009 roku przez te trzy lata zaniedbałam sprawe bo ciagle cos tam ato nawal pracy 2 razy w tym czasie zapisałam sie do lekarza ale cos ciagle mi wypadało widocznie tak miało byc az w zeszłym roku poszłam juz do innego lekarza i diagnoza wiadomo jaka
  • 11 lat temu
    Martast79 - tak mam dwoje dzieci, chłopca i dziewczynkę:-) 8 i 3 latka
    a powiedz jak u ciebie wyglądała sytuacja długo nie robiłaś cytologi nie chodziłaś do ginekologa i tak nagle taka diagnoza?? czy chociłaś i mimo to tak wyszlo...??
    bo ja średnio 3/4 razy w roku byłam u ginekologa od 8 lat robiłam cytologie w sumie co roku i ten raz zrobiłam przerwe 2 lata i mam po 2 latach cinIII a tak była wszystko ok...we wcześniejszych...( w sumie po czasie teraz jestem mądra bo dobrze przygladnełam się opisowi cytologi i było na pisane "obraz nadaje się do oceny ale nie ma w nim komórek kanału szyjki macicy" i to tak na 3 cytologiach w tył wiec były źle pobrane gdyby były dobrze to może 2 lata temu był by cinI").....ale z drugiej strony jest co jest...trzeba iść do przodu....

""Po prawdziwej rozpaczy przychodzi zwykle prawdziwa radość i wtedy zapomina się o tym jak wyglądał świat,kiedy tej radości nie było..."
  • i powinnas tak myslec musi byc dobrze a masz dzieciaczki?ja mysle ze gdybym wczesniej znalazła sie u lekarza to uratowali by moją szyjkę
  • 11 lat temu
    Napisałam wyżej co mi powiedziała...że myśli że na 100% bedzie dobrze....
  • a o dokładnie ci powiedziała ? faktycznie pogoda zryta zimno ja siedze w domku zeby sie nie przeziebić
  • 11 lat temu
    u mnie leje i leje pogoda do du...., a moje samopoczucie też nic mi się nie chce, wszystko mnie wkurza ahhh, cały czas mam w głowie słowa lekarki, czy mówiła to szczerze czy aby mnie uspokoić...
  • dziewczyny nie nakrecajcie sie niepotrzebnie napewno wszystko bedie dobrze wyzej opisałam swoje objawy jakby były wyniki nedobre to by dzwonili do was szybko
  • 11 lat temu
    Magdalenka32 - ja osobiście nie miałam żadnych dolegliwości po prostu poszłam na kontrolną wizytę aby zrobić cytologie i tak się zaczeło...
    teraz już sama zaczynam wpadać w panikę bo do wyniku coraz bliżej, i coraz bardziej się boje..jutro po 15 mam dzwonić do mojej gin czy może już jest chociaż wątpię bo to dopiero 2 tygodnie...
    Sama już głupieje...co to będzie...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat