Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Zoe - mi się wydaje że narazie to poobserwuj chyba że dalej byś krwawiła to wtedy zadzwoń do lekarza....
  • 11 lat temu
    Ajisza- powiem ci że jestem w szoku tego co tu wyczytałam....masakra jakaś....tyle czasu czekać na zabieg....przecież cin 3 to już ostatni dzwonek to tak jak u mnie było nie ma na co czekać....ten Lekarz to jakiś palant....
    Ja miałam wynik z wycinków 17 maja, 20 byłam z nimi u mojej ginekolog, a 12 czerwca!!
    ( po 23 dniach) już byłam po konizacji a było by to nawet szybciej tylko okres mi się spóźnił i o tydzień przełożyli!! i to nie prywatnie tylko państwowo.....

od czego to zależy??
  • 11 lat temu
    ajisza musze ci powiedzieć ze ja tez decydowałam się szybciutko na prywatny zabieg ten nasz kraj to jedna wielka porazka i powiem ci jeszcze mimo tego ze zapolacilam mam takie wrazenie ze lekaze i tak cie olewają takie gruboskórne traktowanie ja przerazona a lekaz z zimnym wyrazem twazy "pani nie pierwsza i nie ostatnia" mysle sobie ok ale to przecież moje zdrowie i mija kasa. twój przykład tez mnie przerazil pol roku to dużo czasu jak można tak narazac zdrowie kobiety szok!!! pozdrawiam i zdrowka zycze
  • 11 lat temu
    Ajisza to super!!! bardzo sie ciesze! i mam nadzieje ze ten zabieg jednak bedzie wczesniej...
    A co do zmian widocznych na szyjce,,golym okiem,,Powiem Ci ze ja na oko to mialam piekna szyjeczke-zdrowa,bez najmniejszej nawet nadzerki.Ale po kolposkopii wsio zaczelo wylazic-sama widzialam bo moj doktorek wszystko pokazywal mi na monitorze.
    I dziewczyny pomocy!!!! po dzisjejszym nocnym seksie zaczelam krwawic....To znaczy takie wieksze plamienie.I nie bylo jakos drapieznie-powoli i delikatnie a jednak krew sie pojawila....Od konizacji jutro mija 6 tyg.
    I co-mam sie obserwowac czy od razu dzwonic???? Moze ktoras z Was tak miala??
    Juz mam takiego stresa ze byle co sie zadzieje a ja panikuje...juz i w nosie mam te przytulania!
  • 11 lat temu
    czesc dziewczynki .....umówiłam sie dzis prywatnie do gin ...dowiedziałąm wszystkiego łacznie z dokładnym tłumaczeniem wyniku ...lekarz zbadał mnie po tych wycinkach , powiedział ze wszysstko sie zagoiło , stwierdził ze nie ma na szyjce zadnych zmian widocznych gołym okiem ...w srodku siedzi niestety ten złoczyńca ...przeraził sie tym odległym terminem ...wyszłąm z kartka pełna nazwisk lekarzy , adresami klinik , telefonami do polecanych przez niego lekarzy w trójmiescie ...mam to nieszczescie ze on sam nie pracuje juz w zadnym szpitalu ..ma tylko prywatna praktykę ...
    wiec po wykonaniu paru telefonów jestem umówiona na konsulatcje za dwa tygodnie i termin ma byc szybciej , duzo szybciej ...
    z leczenia zachowaczego smiał sie troszke ...zabieg oszczedzajacy moge wykonac tylko teraz ...jezeli miałąbym czekac na termin 11 marca to wtedy moge pozegnac sie ze wszystkim łacznie z jajnikami bo to byłoby bardzo pozno ...wiec niestety u nas trzeba miec troszke pieniedzy zeby chorowac ....ale co tam , wazne ze jest ktos kto łzy potrafi otrzeć , niewazne ze za pieniadze ....ah ...dziwne to zycie ...

aga ..krwawienie po konizacji do 4-5 tygodni ..bo ten gin mi wszystko dzis opowiadał ....jak i co , jakie krwawienie , jakie znieczulenie , ze plecy i biodra moga bolec ze mozna byc przygnebionym i wogóle ...dochodzi sie do siebie po ok 2 mc ..czyli po dwóch miesiaczkach ...ale ja tylko mam na razie teorie , praktyki w tym temacie zadnej ....

pozdrowienia A
  • 11 lat temu
    Aga ja krwawilam praktycznie caly miesiac.a jak sie skumulowalo to z okresem to byla jedna wielka porazka-az zaslablam w sklepie..Cale szczscie bylam z synem.Teraz jest czysciutko,juz po pierwszym sexie:) Ale jesli by Cie cos niepokoilo to skontaktuj sie z lekarzem:)
    Izka tylko nie daj sie tam kleszczom! moj chlopek strzelil z moim tata na grzyby wczoraj i moj przywlókł jednego...
  • 11 lat temu
    hej laski! ja dzisiaj znów z synkiem na grzybach,zbiory fantastyczne :-). Jakos trzeba uciekac od czrnych myśli
  • 11 lat temu
    hej dziewczyny zoe mam pytanie minelo 3 tyg od konizacji a ja jeszcze krwawie raz więcej raz mniej jak długo ty krawilas po 5 dniach od zabiegu dostałam krwotoku i miałam przypaklana rane no i miedzy czasie okres
  • 11 lat temu
    Ajisza smigaj do innego lekarza!
    Doris oj tak:) jest pieknie,jesien tez porrafi byc urocza...ponoc tylko do 15-go pazdziernika.Wiec dziewczyny na kasztany!!:):)
  • 11 lat temu
    ajisza współczuję... Ale stan przedrakowy to jeszcze nie rak,na szczęście. Wiesz na czym stoisz,a co robić dalej...? W te pędy zmienić lekarza! Na takiego który powie Ci co NALEŻY robić,a nie będzie przytruwał jak potłuczony. Ciekawe,czy gdyby to dotyczyło jego bliskiego to też by sobie czekał z rękami założonymi pod cztery litery?
    Głowa do góry,na pewno znajdziesz lekarza,dla którego leczenie ludzi jest powołaniem a nie chałturą do odwalenia. Trzymam kciuki!

Czy u Was też zadomowiła się taka przecudnej urody jesień? Piękne słońce,drzewa płonące w żółci i czerwieni... Taka jesień to może być:D!
    Pozdrawiam cieplutko!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat