Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Mała Mi,ja miałam już zmianę w szyjce. z wyskrobin wyszło cin2,z tarczy cin 3. Tak więc od początku wiedziałam,że będzie chirurgicznie ze względu na to,że jest głebiej. W szpitalu lekarz dał mi wybór:tniemy troche i albo się uda albo nie,jeśli margines nie będzie czysty to kolejnym krokiem jest usunięcie całej macicy. No albo wybieram drugą opcję,że tniemy więcej i wtedy na 99,99% będzie dobrze. Wybrałam drugą opcje choć problem może być w utrzymaniu ewentualnej ciąży.Niestety nikt przed operacją nie był w stanie stwierdzić jak jest głeboko dlatego cieli tak dużo. Wynik histo potwierdził cin2/3,linia cięcia wolna od zmian. Cytologię miałam,czekam na wynik.
-
Iza miala chirurgiczne usuwanie czesci szyjki-operacyjnie.
-
Użytkownik @Mala mi napisał:
Dziękuje bardzo ale nie ma FB (taka fanaberia , opieram sie modzie na portale społecznościowe ) wiec nie dołączę Ale będę pisać tu PozdrawiamOdezwę sie na 100%
Kurcze szkoda...ja tez nie mialam fb ale zalozylam sobie dla tylko konto dla nas
-
Mala mi a ja mysle ze to jakies nieporozumienie!!Lekarz przy kolposkopii powinien cie powiadomic-gdyby cos bylo zle to pewnie by Ci to od razu powiedzial...-moim zdaniem.A przez tak krotki okres nie ma opcji zeby to wrocilo.2-3lata nooo to tu sie zgadzam,ale 3mce???ooo nie nie! Mala mi zaciskam piesci zeby cyto byla dobra!!!i wiadomosc od lekarza!!A na dzien dzisiejszy dolaczaj do naszej grupy:)Tam gadamy o wszystkim...troche sie posmiejesz i zapomnisz choc troszke o tych naszych przypadlosciach:)
-
A jaki miałaś zabieg ? Bo ja miałam leep ....i teraz nie wiem czy może za mało wycięli
-
Izka330 , z tego co pamietam ty tez miałaś wycinany kawałek szyjki i potem niezłe przygody ......
Tobie wycięli dużo ok 4,5 cm dlaczego? Mi wycięli 2cm ....
Miałaś już kontrolna kolposkopia i cytologię ? Bo termin miałyśmy podobny ja połowa października a ty chyba końcówka ......
-
Dziękuje bardzo ale nie ma FB (taka fanaberia , opieram sie modzie na portale społecznościowe ) wiec nie dołączę
Ale będę pisać tu
Pozdrawiam
Odezwę sie na 100%
-
Mała mi jesteś z nami dość długo jeśli byś miała ochote dołaczyć do naszej grupki tu z forum na zamkniętej grupie na FB to napisz na meila; dostartugotowi@wp.pl :-))
-
Kobietki kochane , ja już zgłupiałam i nie wiem co sie barwi na jak ........
Oczywiście dam znać zaraz jak sie coś dowiem , dam znać tez w poniedziałek jak odbiore cyto , bo u lekarza jestem we wtorek popołudniu .........
Mi tez nie chce sie wierzyć aby już po 3 miesiącach zmiana była identyczna jak przed zabiegiem , jakby tak było to kobiety padały by na to świństwo jak muchy a lekarze mówią ze trzeba czasu aby zrobił sie rak .......
Szczególnie ze w wycinku było napisane jak było .......
Ale cóż wszystko możliwe , może właśnie ja mam pecha i u mnie szybciej sie rozwija wszystko -galopuje......
Zobaczymy co doktor powie i co zaleci ale wolałabym usłyszeć coś dobrego niż mieć znowu jakiś zabieg i czekanie na wyniki i ponowne badania ......to jest najgorsze .
Jak wam wpadnie cos do głowy lub cos gdzieś przecYtacie piszcie Proszę ......może sie uspokoje bo do wtorku oszaleje ........
-
Mala mi...moze to jakies zapalenie?? Nie wiem gdzie ja to czytalam bo podeslala bym ci linka ale wiem ze jak jest zapalenie to tez jakos tam sie odbarwia-jak Iza pisze.
Niemozliwe tez zeby nie wycial...kurcze gdybym mogla cos wiwcej poradzic....Mala mi daj od razu nam tu znac co powie lekarz-ale cos czuje ze bedzie ok.Bo to niemozliwe jest zeby to wrocilo przez tak krotki okres...niemozliwe.
Ja teraz tez mam troszke pietra bo przy cyto zaczelam plamic,krwawic z jednego miejsca-ponoc to endometrium szyjki???Ale bede spokojna jak to moj gin onkolog to stwierdzi a tu umnie to biore wszystko z przymruzeniem oka...Tak wiec ja tez juz mam po tym mega wyobraznie....