Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    No to masz super ze ci sie nie zabawilo , ja miałam ucięte 18 mm i po 3 miesiącach mi sie zabarwilo
    Dziwne z tym szczepieniem bo mój lekarz powiedział ze to bez sensu nic nie da
    A ja już dawno bym sie zaszczepiła
  • 11 lat temu
    19 wrzesnia 2013 mialam konizacje chirurgiczna szyjki wycieto stozek 3,5x2,2cm dl.1,1cm z badan molekularnych wyszedl tez wirus hpv16 na ktorego jeszcze przed zabiegiem kazano mi sie obowiazkowo zaszczepic jutro mam 3 dawke a co do tej kolposkopi to lekaz stwierdzil ze przy kazdym kontrolnym badaniu bedzie robiona kolposkopia bo cyto robic nie ma sensu tu trzeba obserwowac czy po zabarwieniu szyjki nie widac zmian
  • 11 lat temu
    Aga a ty jaki zabieg miałaś ?
    Bo ja właśnie jestem załamana bo jestem po Leep w październiku i w czwartek miałam kolposkopie pierwsza po zabiegu i wynik do dupy znowu dysplazja , trochę mniejsza ale jest
    W 3 miesiące wszystko wróciło a tez miałam linie ciecia czysta i wyskrobiny z szyjki bez zmian
  • Aga co tzn. za kazdym badaniem robimy kolposkopie?? Ja czytalam gdzies, ze po konizacji to cytologia co pol roku.
  • 11 lat temu
    hej kobietki dlugo mnie tu nie bylo i widze ze duzo nowych przybylo jutro jade na druga kontrole po konizacji chirurgicznej i mam nadzieje ze wszystko jest ok na pierwszej kontroli po dwuch tyg. po konizacji moj lekarz stwierdzil ze wszystko ladnie sie goi a jutro co bedzie zobaczymy mialam cin3 po zabiegu wynik wycieto w calosci linia ciecia czysta zastanawia mnie tylko jedna zecz kiedy pytalam mojego gin jak po zabiegu beda wygladac badania kiedy cyto a kiedy kolposkopia to powiedzial ze w przypadku konizacji chirurgicznej cyto sie nie robi bo zawsze wychodzi do d... tylko za kazdym badaniem robimy kolposkopie zeby miec obraz szyjki nie wiem co o tym myslec minelo 5 miesiecy od zabiegu dziewczyny wiem co przezywacie ale nie poddawajcie sie bedzie dobrze jesli ktoras chce sie czegos dowiedziec piszcie
  • Izka....Nie mówila mi pani nic o leep, z tego forum sie dowiedzialam, ze cos takiego istnieje. Nawet nie wiem jakie bedzie znieczulenie, wspominala, ze w kregoslup lub calkowita narkoza, co ustala jak juz tam bede. Przerazilas mnie tymi scenariuszami dot. ciazy :(( Jak dlugo bylas w szpitalu w ogole? Ja sie brzydze, nigdy nie bylam w szpitalu, nie wyobrazam sobie tych 3 dni (tyle mowila, ze bede, co pewnie zalezy od stanu czy krwotoku nie bedzie) a co dopiero w ciazy pol roku tam lezec.
  • 11 lat temu
    No cóż będzie jak będzie
    Byle nie znaleźli gorszych rzeczy ........
    Muszę mieć sile aby to przetrwać i przejść przez to , ale narazie rozsypika totalna
  • 11 lat temu
    Mała Mi,kurde musi być dobrze!!!!!!!!!
  • 11 lat temu
    Migrenka 32, witaj w naszym gronie. Myślę,że przez półtora miesiąca Ci się nie pogorszyło tylko z innych miejsc pobrali wycinek. Ja miałam Cin 3 na tarczy i cin 2 w kanale. Jestem po chirurgicznej konizacji. Tobie jaką proponują,leep? Z tego co się oriętuję to jeśli jest cin 3 robią chirurgiczną ale jak kanał jest czysty to mimo takiego wyniku czasem decydują się na leep. Jeśli chodzi o ciąże to sprawa wyglada tak: wszystko zależy ile ciachną,mi wycieli 4,5cm czyli prawie cała szyjkę. Jesli bede w ciązy to jest kilka scenariuszy. Po 20 tygodniu szyjka może sie rozwierac więc wtedy lezenie do konca,raczej w szpitalu. Zakłada się też szew,który ma temu zapobiec ale nie wiadomo czy u mnie będzie na czym wiec nieraz robi się to operacyjnie otwierając powłoki brzuszne-to najgorszy scenariusz. Rozwiązanie raczej przez cesarke. Ale szanse na dziecko jak najbardziej są.
  • 11 lat temu
    No niestety dobry lekarz sie ceni już u tanich bywałam
    Zobaczymy jutro odbieram cyto we wtorek wizyta
    Ta lekarka bała mi sie cokolwiek powiedzieć , bo ten mój lekarz to jej szef ordynator wiec wiesz jak to jest .......

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat