Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Mala mi jak to sie stalo ze linia ciecia czysta a tu taki bonus.Mialas robiona wczesniej kolposkopie?i lekarz wiedzial w ktorym miejscu ciac??przeciez samo skoagulowanie tkanek zabija te nieprawidlowe...
    Kobity...mam pietra!a cyto okolo 11 lutego
  • 11 lat temu
    Migrenka,ja w szpitalu byłam długo bo miałam komplikacje. Dostałam krwotok 40 minut po operacji ai powrót na salę operacyjna. byłam 8 dni. Potem 2 dni w domu i kolejne 8 w szpitalu bo zrobił mi się krwiak. No ale normalnie to króciutko. Zależy od szpitala ale zazwyczaj to od 2 do 4 dni.
    Aga32,widzisz co lekarz to opinia. Mi mówił,że kolposkopia nie potrzebna. Cytologia co 3 miesiące i jeśli miałby jakieś wątpliwości to dopiero wtedy kolposkopia.
  • 11 lat temu
    Kurde Mala mi i co teraz????? Moze to zapalenie tylko jednak bedzie??
    Ja piernicze...
    Ja po leep mam rozjechnlane cykle strasznie od 23 do 30 dni.wiec czasem moge spodziewac sie za tydz.a tu przychodzi tego samego dnia w ieczorem.Tak bylo teraz mialam dostac jutro a tu zaczelam plamic zaraz po cytologii a na drugi dzien powodz.cytologie robolam 29 stycznia a okresu dostalam na drugi dzien...
  • 11 lat temu
    Mi po leep spóźnił sie okres całe 14 dni , i strasznie bolał mnie dolny odcinek lędźwiowy , a jak dostałam to takie niby cos jak okres , nie leciało a cos było dopiero następny był taki jak być powinien
    Lekarz mi mówił ze to normalne szczególnie jak były wyskrobiny z szyjki
  • 11 lat temu
    Dziewczyny a miała ktoras tak ze po konizacji nie dostała okresu?? Badź znacząco sie spóźnił...? Ja po zabiegu nadal nie mam miesiaczki, co prawda powinnam dostac 29.01 wiec niby nie jest az tak spoźniony ale zawsze miałam regularnie...I nie wiem czy testować :P czy czekać nadal...W ciąży raczej nie jestem bo uważamy z mężem ale kurcze....hehe A moze któraś tak miała??
  • 11 lat temu
    DZIEWCZYNKI KOCHANE wiec tak.......
    Odebrałam wyniki cytologi i co jest
    Zmiany zapalne i odczynowe : obfita flora bakteryjna
    Ogólne kategorie rozmazu : zawiera nieprawidłowe komórki nabłonka
    Zmiany zapalne w komórkach nablonkach płaskiego : ASCUS -nietypowe komórki nabłonka płaskiego o nieokreślonej znaczeniu
    Pani cytolog która mi oddawała powiedziała ze gdyby lekarz dostał po moim zabiegu tylko te cytologię to generalnie super i tylko leczenie farmakologiczne , ale w związku z tym ze kolposkopia wyszła jaka wyszła to najprawdopodobniej leczenie będzie inne ona sugerowała ze najprawdopodobniej wycinki i inne badania ewentualnie odrazu kolejne obcięcie
    Jutro maszerujemy do lekarza i zobaczymy
  • 11 lat temu
    Jak zrobilam wymaz-mialo byc
  • 11 lat temu
    Mala mi ja wiem ze to zapalenie!bo to TYLKO bedzie zapalenie!!!
    Mnie po wycinkach wszczepili e coli i gronkowca zlocistego....masakra!jak zrobilam to mi sie wyc chcialo.Daj znac!!Ja ciagle tu zagladam:)i czekam na dobre wiesci.
  • 11 lat temu
    No ja chyba oszaleje .......
    Właśnie dzwoniłam czy jest już moja cytologia do odbioru i co? Nie ma .......bo okazało sie ze nie może być określona bo jest flora bakteryjna
    Mam dzwonić po 12 i dowiedzieć sie co dalej
    Ja pikole , oby to okazało sie cos bakteryjnego wtedy wiadomo co robić ANTYBIOTYKI aż będę świecić
    Może te bakterie dały taki obraz kolposkopii ? No nic , jestem jeszcze bardziej zestrachana ale i tak idę jutro do lekarza i zobaczymy , na 100% zapisze mi baterie globulek , pigułek , czopkow , maści , irygacji i wszystko co tam można zaaplikowac i wsadzić (po gardło)
    Napisze dziś jeszcze co sie dowiem telefonicznie w sprawie tej cytologii
    Jak dobrze kombinuje to te bakterie to sprzedali mi podczas zabiegu bo wcześniej nic nie miałam a nie byłam na basenie ,nie byłam w saunie i nie kochaliśmy sie z mężem a już bym chciała (ale on wie ze dopiero jak dostanę dobre wyniki to go wpuszcze )
    A z tymi szczepionkami to faktycznie można pomyśleć .......zapytam jutro ......ale mój lekarz powie ze bez sensu , ale będę sie upierać , nie zaszkodzi a może pomoże
  • 11 lat temu
    Mala mi z tym szczepieniem to roznie mowia mi powiedziano ze dzieki tej szczepionce nasz organizm wytwarza przeciwciala ktore powoduja ze wirus staje sie mniej agresywny o organizm lepiej sobie z nim daje rade bo jak wiadomo to hpv w moim przypadku 16 moze powodowac nie tylko ciny ale i raka sromu czy odbytu a najbardziej narazona na powtorna infekcje byla rana po konizacji wiec jesli choc w malym stopniu ta szczepionka ma mnie chronic to ja sie zgodzilam zasiegalam rady u 3 lekarzy i wszyscy mowili szczepic jak wroce dzis z kontroli to sie odezwe pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat