Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Basiap3001 mi nikt nic dodatkowego nie zapisywał i nawet byłam zaskoczona, że po wyjsciu ze szpitala czy to po konizacji czy po operacji nie dostałam żadnej recepty (prócz tych cholernych zastrzyków), mamy o siebie dbać, jak brałyśmy jakieś specyfiki to można je nadal brać ale moim skromnym zdaniem dbajmy o siebie dużo bardziej niż wczoraj ! Ruch fizyczny (nie nazbyt forsowny) jest lekarstwem bo można się wymęczyć i na chwilkę zapomnieć. Jeśli mogę poradzić to ja biegam sobie ze słuchawkami na uszach i biegnę przed siebie w pięknych okolicznościach przyrody.... ;( ;( ;(
  • 9 lat temu
    Ilka rozmawiamy na priv :D i dodam coś jeszcze wspólnego otóż ja również mam niskie ciśnienie i to często gęsto 60/90 ;)
  • Tynka <3 Twoj lekarz pewnie wysle Cie na wycinki i dopiero pozniej bedzie wiadomo co i jak .... Bo jak wiadomo cytologia tylko daje nam sygnal, zw cos jest nie tak a wycinki sa wiarygodniejsze... Nie bojaj ;) kazda z Nas przechodzi szok, zalamanie a pozniej powoli, powoli oswajamy sie z mysla, ze ok.jest zle, ale zawsze moglobyc gorzej...psychika,dobre nastawienie to jest najwazniejsze :) nie kazdej z Nas sie to udaje, ale staramy sie :) Dziewczyny Ja bede dygac na wiosne przy kontrolnej cytologii :/ a slyszalyscie dziewczyny, ze powinnismy zrezygnowac z cukru a spozywac duzo witaminy c ?? Albo A?? Kurcze jak to bylo ?? Ktoras wie ;)?
  • Dziekuje, najgorsze to czekanie. Na dodatek moj okres to jakas kpina, jedna podpaske tak naprawdę zbrudzilam, nawet plamieniem tego nie moge nazwac, bo to tak naprawde tylko slady podczas podcierania. Wiem, ze psycha też ma swoj udzial, ale co tam. Musze isc do przodu. Dpbranoc
  • Witam. Dołączam do zacnego grona. 30 grudnia dostalam plamienia w srodku cyklu, postanowilam sprobowac umowic wizyte, 31 grudnia poszlam do cm i mialam pobrana cytologie. Po badaniu na fotelu p. Doktor powiedziala, ze wszystko ok, nie ma nadrzerki. W zeszly piatek (15.01) dostalam sms z prosba o pilny kontakt z polozna z cm. Umowilam sie na wizyte na jutro (21.01). W "miedzyczasie" odebralam wyniki cytologii, swoja droga wrazenie zrobila recepcjonistka, ktora zamarla gdy spjrzala na moje wyniki w monitorze. W cyto: 1. liczne komorki zapalne, ocena ograniczona, wysuszenie/zle utrwalenie, 2. Rozmaz nieprawidlowy, 3. zmiany odczynowe zw z naprawa lub zapaleniem, 4 ASC-H, 5. Zalecenia - badania hist-pat, 6. Podejrzenie HSIL, jaksc rozmazu utrudnia ocene. Teraz czekam na jutro, jaki front obieze p. Doktor. Eh. Mam 36 lat dwo h cudownych synow, ktorych wychoowuje sama. Mam narzieje, ze sie ulozy. Pozdrawiam
  • Witaj Tynka79 Pewnie ze się ułoży. Na tym forum jest mnóstwo dobrej energii która leczy duszę i ciało. Będzie dobrze, musi być. Czas jest najważniejszy. Wizyta już jutro. Proszę napisz jak przebiegła i co postanowił lekarz. Bądź dobrej myśli. Trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie. <3
  • Witam. Dołączam do zacnego grona. 30 grudnia dostalam plamienia w srodku cyklu, postanowilam sprobowac umowic wizyte, 31 grudnia poszlam do cm i mialam pobrana cytologie. Po badaniu na fotelu p. Doktor powiedziala, ze wszystko ok, nie ma nadrzerki. W zeszly piatek (15.01) dostalam sms z prosba o pilny kontakt z polozna z cm. Umowilam sie na wizyte na jutro (21.01). W "miedzyczasie" odebralam wyniki cytologii, swoja droga wrazenie zrobila recepcjonistka, ktora zamarla gdy spjrzala na moje wyniki w monitorze. W cyto: 1. liczne komorki zapalne, ocena ograniczona, wysuszenie/zle utrwalenie, 2. Rozmaz nieprawidlowy, 3. zmiany odczynowe zw z naprawa lub zapaleniem, 4 ASC-H, 5. Zalecenia - badania hist-pat, 6. Podejrzenie HSIL, jaksc rozmazu utrudnia ocene. Teraz czekam na jutro, jaki front obieze p. Doktor. Eh. Mam 36 lat dwo h cudownych synow, ktorych wychoowuje sama. Mam narzieje, ze sie ulozy. Pozdrawiam
  • Ania30 witaj. Niestety nie pomogę Ci bo mój ascus, po wycinkach cin2 był półtorej roku po ciąży. Ale z wiadomości posanych przez Ciebie wynika ze jesteś pod super opieka. Macie racje kaa jest wspaniała. Agnieszka76 tez i wy wszystkie kobietki jesteście the best. Ja jak zwykle leżę i czekam aż sen w koncu przyjdzie. Dobranoc drogie Panie <3 <3
  • Mnie nie mogły wybudzic ale obudzilam się juz na sali najlepsze jest to ze podają najpierw coś do żyły ze sparalizowalo mi buzię i dziwnie mówiłam śmiesznie ;-) mnie trzymało niecałą godzinę później juz na dole.na.obiedzie bylam :-D zobaczysz wszystko będzie dobrze myśl pozytywnie dobranoc dziewczyny do usłyszenia po cało dniowym obchodzie zmęczona idę spac :-D
  • ilka nic mi nie było ja godzinę po zabiegu jadlam obiad wszystkie się dziwily ale taka glodna bylam ze nie mogłam wytrzymać strasznie się w głowie kręciło i przez telefon mojej mamie odpowiadałam głupoty których nie pamiętam :-D tak było wszystko ok na chodzie cały czas mam fajne kobietki na oddziale i cały czas z nimi siedzę wszystko zależy od nastawienia mam dziewczynę 29 lat też po konizacji na sali panikuje strasznie zależy też od organizmu ;-)cieszę się ze juz po i wszystko jest dobrze jutro do domku czekają na mnie pierogi Mamusi :-D Ania30 masz taki wynik jak ja i prawie dwoje pociech nie panikuj przytna kawałek nawet nie będziesz pamiętała :-* słuchajcie KAA ona mówi prawdę :-) buziaki

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat