Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • hej dziewczyny, nie odzywałam się, ale czekałam dzielnie na wizytę. kasialek, jestem w podobnej sytuacji - 26 lat,nie rodziłam, wynik cytolgii HSIL (czyli CINII/CINIII). Głowa do góry i nie ma co panikować.. ha, mówi ta, co miesiąc temu rwała włosy z głowy ;), ale poważnie, najważniejsze, że to zostało tak wcześnie wykryte. Moja ginekolog dała mi kontakt do swojego znajomego, który pracuje w szpitalu wojewódzkim i zajmuje się bezpośrednio ginekologią onkologiczną. Byłam dzisiaj u niego prywatnie na kolposkopii i muszę przyznać, że wydaje się bardzo kompetentny, do tego ciepły i życzliwy człowiek. Kolposkopia zupełnie bezbolesna, podobno zmiany nie są duże, doktor powiedział, że gwarancji mi nie da, ale dużo już takich przypadków widział i wydaje mu się, ze może to być CINII. Pobrał również 3 wycinki i to one powiedzą, co tak naprawdę tam siedzi. Z wycinkami już nie było tak kolorowo - miałam znieczulenie miejscowe, dosyć nieprzyjemne ukłucia, samych wycinków nie czułam, jednak najbardziej przeżyłam ten moment, kiedy pobierał wymaz z kanału szyjki uch, to było bardzo nieprzyjemne. Ale wszystko do przeżycia :) Od razu wypuścił mnie z gabinetu, przez jakieś 2 godzinki czułam lekki ból w podbrzuszu, troszkę plamię, ale czuję się zupełnie dobrze. Teraz czekam na wyniki hist. i potem prawdopodobnie czeka mnie skrócenie szyjki. Powiem wam, że mimo wszystko jestem dobrej myśli i czuję, że w końcu trafiłam do świetnego specjalisty. Tasza, trzymam mocno kciuki <3 pozdrawiam dziewczyny <3
  • Witam po świętach :) mika78 napewno Konsultuj to. Ja przy biopsji miałam cin 3 i miałam konizacje chirurgiczna , wycieli więcej niż planowali ale to nie była operacja radykalna. Uszy do góry będzie dobrze ;) <3 A mnie dziś korci aby dzwonić czy już jest wynik ale nie wiem czy chce wiedzieć już teraz chce zaczekać do kolejnego wtorku do równych 3 tyg. Kolejna sprawa w której będę dzwonić do lekarza umówić się na wizytę ale chciałabym poznać może wasze doświadczenia. Czy któraś z was pierwszy okres po konizacji miała dłuższy? Ja ogólnie mam tak z 5 dni a dziś jest 7 i nadal...
  • tym bardziej, że to tylko cin2,,,ja bym powalczyła :)
  • 8 lat temu
    ja jestem umówiona z czterema lekarzami :) ale cuż czekam ,zobaczymy Zycze Wszystkim zdrówka <3
  • 8 lat temu
    w kolicy godziny 6.ognisko dysplazji sredniego st cin2 obecny na linii ciecia od strony kanału szujki macicy. dokładnie tak
  • 8 lat temu
    Witam.Zaczyna się tak: A:szyjka macicy średnicy 3 cm-szew na godzinie 12 następnie w tym opisie w rozpoznaniu mikroskopowym ,pod litera A:w okolicy godziny12. ognisko dysplazji sredniego st cin2 margines do kanalu szyjki macicy 1,5 cm. czyli chyba troszę zostało jej,chyba ;) :/
  • Mika78 ja tez mialam sturmdorfa i nie mam wyciętej calej szyjki, tylko jej większą część, zobacz na wynikach ile masz wycietej szyjki? Jeżeli 1.5 cm to cała szyjka nie jest wycięta i może wystarczy dociecie, zalacz swoje wyniki zobaczymy a w razie co konsultacja z innym lekarzem
  • Wam też wszystkiego co najlepsze w te święta kochane <3 Mika, ze spokojem poczekaj na wizytę u profesora on na pewno wszystko wyjaśni a jeśli masz wątpliwości umów się również do innego ginekologa onkologa :) ale najpierw poczekaj spokojnie co powie. Głowa do góry :) u mnie wyszło po konizacji cin3 i też niestety linia cięcia nie jest wolna od zmiany. Więc też czekam na wiadomość co dalej, wizyta za tydzień. Trzymam kciuki! <3
  • 8 lat temu
    <3 <3 <3
  • 8 lat temu
    operowała mnie Pan Profesor ,który spaecjalizuje się własnie w hpv i powiedział ,ze jak znajdą cos na linii ciecia musza usunąć dalej,ide na onkologię w czwartek i na konsultacjie do Prof. w poniedzialek po swietach.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat