Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
kaa,chyba wolę sama,ten lekarz prowadzi mnie od 23 lat,wiec,raczej mi wszystko powie.Dziekuje że jesteś <3
-
Latte73 niektórzy piszą o operacji już przy konizacji a ja mam czarno na bialym, ze mowa o zabiegu...może być tak, że co ośrodek to inaczej, podobnie jak wytyczne przed zabiegiem/operacją, też różnie to bywa.
Jutro idziesz do lekarza, On powinien wszystko wyklarować a jeśli trafi się Tobie lekarz niemowa to sama go wypytuj, idź z mężem może...
-
Katarzyna1988,czy amputacja szyjki odbywa się na sali operacyjnej,i jest nazywana operacją?Na wyniku z wycinków hist patu był odręczny napis ordynatora,,wezwać do ustalenia operacji,wiec nie wiem co miał na myśli..
-
Katarzyna1988,dawno przez to przechodzilas,kiedy?
-
Katarzyna1988,dziekuje ślicznie za Twoja wypowiedź,mam 44lat,mam dzieci,wiec jeśli będzie propozycje usunięcia wszystkiego,napewno bronić się nie będę,choc strach przed operacją będzie pewnie dużo większy
-
agnieszka76 przy cin3/cis również stosuje się usunięcię macicy bez jajników, ale są to kobiety kolo 40, które już nie chcą mieć dzieci
latte73 ja miałam cin3 i tak wyszło również po wysokiej konizacji, którą przeszłam, linia cięcia czysta, pewnie i tak zrobią u Ciebie :)
-
Tasza27,ale miałaś już jakiś zabieg,operacje,czy po takiej diagnozie wciąż czekasz?
-
Agnieszka76,wiem że lekarzem nie jesteś,ale jak myslisz,to będzie tylko usunięcie szyjki czy raczej wszystkiego?
-
Latte73 mi raka zdiagnozowano przy biopsja... poszłam na zwykłą cytologię jak co roku, stamtąd po badaniu ginekologiczny i usg dopochwowym od razu skierowanie do szpitala, biopsja i diagnoza.... Póki co czuję się ok, czekam na wyniki i decyzję co dalej...
-
Agnieszka76,Witaj,dziekuje za odpowiedź,to nie tak ze pozytywne wpisy mnie nie pocieszaja,,bo pocieszaja(chwilowo)a po chwili znów czarne myśli,dlatego tak się cieszę jak któraś z Was do mnie pisze,Wiem że kolposkopia i wycinki dają lepszy i dokładniejsze opis,niz cytologia,mialam robiona chyba dwa lata temu,ale to nieistotne,poprostu boję się że coś jest dalej,glebiej a wycinki były pobierane z szyjki,martwie się że w macicy też juz coś jest,ehh,gdyby można było zapanować nad myślami....pozdrawiam