Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
U mnie nawet kolposkopia była czysta... dopiero biopsja wykazała gada... ale to ewenement.
-
Zania :) gratuluję! Super informacja :) jak dobrze kojarzę to powinno się na początku mimo wszystko raz na pół roku przez ok 3 lata robić cytologie a potem już raz na rok no i powtórzyc badanie na hpv :)
Ja mam wizytę w poniedziałek i już mam scisniete gardło co mi tam wyjdzie w tej cytologi :) pisałam że nie wiem co to za badanie i ostatecznie znalazłam że po prostu była to taka specjalna szczoteczka do cytologi w kształcie szpatulki dlatego myślałam że to jakieś inne badanie :) a krwawienie przez to że to było ok 2 miesiące po konizacji :)
-
Aaaaa MAM WYNIKI CYTOLOGII!!!
PIĘKNIE, CZYSTO, WYNIK UJEMNY!!! CZYLI DAWNA GR.II
To jest moja kolejna (trzecia) cytologia po tej cin1/lsil. Myślicie że kolejna za pół roku? Czy już odpuścić? I robić raz na rok?
Ale mi się świetnie weekend zaczyna? Bede swietowala dzis z mezem? a jutro biwak z rodzinka☺
DUŻO ZDRÓWKA!!!
-
ilka, straszna historia, aż mi się nie chce wierzyć w te badania co 3 miesiąca.. to chyba niemożliwe, żeby nie było kompletnie żadnych alarmujących wyników, kiedy rozwija się rak. Albo kobietka ewidentnie miała pecha.
Napisałam do BIO w sprawie moich wyników. Zapytałam jak tłumaczyć fakt, że po biopsji wyszedł CIN2/CIN3, a już po zbadaniu materiału uzyskanego po zabiegu tylko CIN1. Dostałam odpowiedź: "Wyniki zmian wskazują na proces zapalny stąd może być zróżnicowanie miejscowe w zależności od pobranego fragmentu. Wygląda na to, że usunięto zmiany w całości." - i mocno trzymam się tego ostatniego zdania :)
Ja czuję się już lepiej, ból podbrzusza minął wczoraj wieczorem, krwawię też już nieco mniej. Uznałam, że poczekam do poniedziałku i jak wciąż będzie ze mnie lecieć, to skontaktuje się z lekarzem. Szyjka z tego co wiem jest bardzo unaczyniona, więc może dlatego tak duże krwawienie po oderwaniu się strupka.
Miłego dnia dziewczyny <3
-
Boże Ty mój, jak to możliwe.. Co trzy miesiące? Taka młoda dziewczyna.. Aż nie wiadomo co napisać. Słów brakuje. To wstrętne dziadzisko czepia się tak młodych osób..
-
ilka to coś innego, inny rodzaj, jest szyjka i trzon a ona ma raka trzonu :( straszne, że tak szybko może wcześniej coś było a lekarze nie widzieli?
-
-
Zania1313 nie żeby mnie mdliło czy coś, ale jakbym dostała poduszkę i kawałek kocyka to by na kolejne wkłucia mnie nie dobudzili:P
katarzyna1988 przed, czekam na rozwiązanie, później połóg i dopiero czas na mnie. Obstawiam taki około pół roku bo termin na wrzesień mam.
Pozdrowienia <3 <3 <3
-
Rak trzonu macicy i endometrium rownież może być, dopytaj
-
Iłka <3 <3
Stopnie zaawansowania rsm:
I stopień: nowotwór ogranicza się do szyjki
II stopień: rak wykracza poza szyjkę i może zajmować pochwę w jej górnej części
III stopień: nowotwór nacieka ścianę macicy i całą pochwę
IV stopień: rak nacieka otaczające narządy, takie jak pęcherz moczowy lub odbytnica; możliwa obecność przerzutów odległych do innych narządów- płuc, wątroby, kości.
Ale może chodzić o stopień złośliwości od G1-G4 przy czym 4 jest najwyższy. Dla przykładu ja miałam G3.
Równie dobrze może chodziło Twojej siostrze o raka trzonu macicy a nie szyjki macicy...