natka witaj szczęściaro !! W większości przypadków konizacja kończy leczenie, też swego czasu miałam taką nadzieję. Wynik histop.po konizacji jest w zasadzie najważniejszy bo od niego zależy co dalej. Jeśli więc konizacja poskutkowała i zmiana została usunięta w całości z odpowiednim marginesem to masz powody i to duże powody do szczęścia. Masz w papierach zalecaną cytologię sprawdzającą co 4miesiące, potem będziesz mogła nieco zwolnić i tak dojdziesz do standardowej cytologi raz w roku. A po co ? Po to żeby kontrolować stan, być pod kontrolą to znaczy w odpowiedniej chwili szybko zareagować. Szczęliwie należysz do tych kobiet które się badały i w porę wychwycono, że coś jest nie tak. A to jest kluczowe. Bardzo bardzo dobry wynik ! Tego nam tu potrzeba !!
Cześć kobietki😉 Jestem tu nowa ale z problemem zmagam się od maja 2018. Od niedawna czytam forum, pomagało mi przeżyć.
Moja historia jest chyba standardowa. Najpierw niepoprawny wynik cytologii, hpv 18, kolposkopia, cin2/cin3... i w końcu tydzień temu konizacja. Dodam po drodze morze łez i uświadomienie sobie ze nie jest się nieśmiertelnym.
Wczoraj poszłam na TYLKO kontrole a lekarz zaskoczył mnie wynikiem histo
Wynik jest dobry, zmiana usunięta w całości z marginesem zdrowej tkanki. Tyle co pamietam z tej wizyty. Szok sprawił, że doszły do mnie tylko słowa: dobry wynik i dobrze sie goi. A na pytanie: czy są pytania odpowiedziam nie 😉 a mam ich kilka.
Czy któraś z Was wie może co teraz??? Czy to na prawdę koniec leczenia? bo nie mogę w to uwierzyć. Jak nie dopuścić do powtórki? W papierach mam tylko cytologię za 4 miesiące.
Kolposkopię z weryfikacją histopatologiczną mam za dwa tygodnie - 05.10. Mam nadzieję, że coś wtedy się wyjaśni. Mam nadzieję, że to tego czasu nie zwariuję.
she86 ja czekam i czekam na wiesci od Ciebie. Daj znac czy masz juz wyniki
Dzięki. W skierowaniu na kolposkopię mam kod choroby N87.0 tj. łagodna dysplazja szyjkowa. Więc mam już ogromny mętlik, ponieważ nic nie pasuje do siebie.
Witam
jestem nowa na forum i bardzo potrzebuję porady. Odebrałam wynik cytologii z informacją "stwierdzono nieprawidłowe komórki nabłonkowe". W szczegółowym opisie znajduję informację: Komórki nabłonka gruczołowego: gruczolakorak-adenocarcinoma-kanału szyjki macicy. Uwagi: AI BII CIII2bb1. Przekopałam internet i mam coraz większy mętlik w głowie. Siedzę i ryczę. Czy ktoś może mi to przetłumaczyć na ludzki język. Bardzo dziękuję.
https://faqrak.pl/forum/post/l...
Zapraszamy dołączcie do nas pokażemy gdzie miejsce raka 👎
Tak zania taki wynik. We wtorek ma być wynik wycinków. Ale czy będzie tego nie wiem czasami są opóźnienia.
She86 dobrze rozumiem,ze wynik cytologii to cin2/cin3/cis? Wyniki wycinkow w ta sobotę? Kochana a moze to po prostu bedzie tylko dysplazja i juz? cis to tez jeszcze nie wyrok. Bedzie dobrze zobaczysz.
hej dziewczyny mam pytanie jak to jest z sexem przy pozytywnym hpv , maz nie robil sobie testu skoro mi wyszedl pozytywny to oczywiste bylo ze on tez go ma od prawie pol roku nie wspolzyjemy poprostu sie boje niektorzy na forach pisza ze jezeli zmiana zostala usunięta a tam wlasnie bytowal hpv to tak jak by juz go nie bylo inni ze jest prosze o odpowiedz z gory dziekuje i pozdrawiam