Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 6 lat temu

Tak myślę że szczoteczką- robiła mi to położna która ponoć bzika na punkcie szyjki.  Także nie wiem. 

Niepokoi mnie ciągły ból w kości ogonowej... chodzę strasznie sztywno.  Nie wiem czy to od tych nerwów czy co...

• Sh moze cytologia byla zle pobierana wczesniej. Masz pewność ze byla pobierana szczoteczka?

• 6 lat temu

Sh  ja kiedyś powiedziałam lekarce, że boli mnie krzyż i czy to właśnie przez raka (byłam tuż po konizacji a przed radykalną)ale Ona temu zaprzeczyła, inny lekarz który znalazł się na mojej drodze leczenia również zaprzeczył, nie wiem do końca jak to jest. Ja byłam na początku drogi, zdiagnozowana w początkowym stanie i to również ma znaczenie. Dzwoń i umawiaj się na kolposkopię, miej to już za sobą. 

• 6 lat temu

Rok temu robiłam badanie i było ok a tu nagle coś takiego.

Nie miałam jeszcze Kolposkopii,dopiero co odebrałam wynik,  umówiłam się na kolpo to dostałam okres i muszę jutro dzwonić zmienić termin.. więc znów w czasie się przesuwa.  Najbardziej się boję że nagle zaczęło boleć mnie bardzo w krzyżu i brzuchu,  choć jak dostałam dzisiaj okres to trochę lepiej ale dziwne uczucie mam na kości ogonowej czy tam krzyżu,  taki ciężar jakby.  Wiadomo że nerwy robią swoje, ja jestem bardzo taką co się przejmuje i boję się bardzo wszystkiego. 

• 6 lat temu

Sh u mnie kolposkopia pokazała jeszcze poważniejszy stan, potem biopsja i skierowanie na konizację. Konizacja najczęściej zamyka sprawę,może u Ciebie właśnie tak będzie, nie zamartwiaj się na zapas, nerwy chociaż normalne i właściwie nieodzwowne w takiej sytuacji to nie przynoszą nam nic dobrego. 

Pozdrawiam wszystkie dzielne, walczące Kobietki🙂

• agnieszka76 no wiec wlasnie masz racje nie ma co zakladac najgorszego bo moze sie okazac ze wcale nie jest zle zazwyczaj tski wynik konczy sie konizacja oczywiscie wynik po zabiegu bd najważniejszy i od niego bd zależeć dalsze postepowanie lub jego koniec

• sh konizacja wcale nie musi oznaczac czegoś gorszego ja tez mialam taki wynik cytologi a po konizacji w niektorych wycinkach wyszło nawet cin 1 reszta cin 3 i nic gorszego wiec glowa do gory mysl pozytywnie nie ma co nastawic z gory najgorszego a mialas kolposkopie?

• 6 lat temu

Nowotwór czyli już wszystko do usunięcia  czy jak?

• Witaj Sh, ja miałam identyczny wynik cytologii. Kolposkopia i biopsja potwierdziły HSIL. Wynik konizacji pokazał nowotwór. 

• 6 lat temu

Witam, mam wynik hsil- cin2 cin3/ cis  z cytologii- czy może być tak że kolposkopia wykaże coś gorszego???

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat