Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 6 lat temu

hej dziewczyny trochę mnie nie było miałam trochę latania bo tu ZUS jest .....Szkoda gadać ale już jest dobrze 5 lutego szykuje się na 1 wizytę kontrolną. A w sobotę idę jako przewodnicząca do mojej córki najstarszej na studniówkę. Niedługo 4 miesiące od operacji a ja czuje się jak dawniej już od grudnia. Lecze teraz mała grzybice ale to podobno normalka morfologia już w miarę i to bez leków. Tylko jeszcze po 10 kwietnia chyba kolejna operacja tym razem tarczyca Bo przybyło guzów ale to muszę skonsultować z onkologiem

Pozdrawiam Was gorąco 

• 6 lat temu

Ilodud ja jestem po radykalnej operacji 1 października też miałam 1b i guz wielkości 3.5cm a nowotwor gruczolowy ale wynik histopatologiczny okazał się dobry że wycięty z marginesem i węzły czyste. Dalej do obserwacji co 3 miesiące tylko u mnie to operacja była szybko tzn. 29 sierpnia wynik z wycinka 10 września wizyta onkologiczna A operacja 1 października także wszystko trwało miesiąc. Operacja nie będę oszukiwać ciężka tym bardziej że wycięto też jajniki A mam 38 lat ale na drugi dzień zawzięcie wzięłam już nawet prysznic. Silne jesteśmy i Ty też dasz radę 

• 6 lat temu

Kasiulka86,ja w ciagu 3 miesiecy odbieralam 3 wyniki histpat,tez tam po lacinie zawsze cos mialam,oni tam dokladniej opisuja.Ja tam w to nie wnikalam,nie ma co sie tym przejmowac.Jest hsil,raka nie ma,bo jakby byl, to nawet malo rozmowny lekarz badz pewna by Ci to powiedzial.Trzeba dzialac dalej i to szybko,nie ma nad czym sie zastanawiac.

• 6 lat temu

Kasiulka86,z tego co ja sie orientuje,to z wyniku wychodzi hsil i tego bym sie trzymala.Czy to wynik juz po konizacji np.leep loop?Pytam bo konizacje sa rozne.Ja mialam leep loop,a potem juz chirurgiczna.

• Dziewczyny proszę o interpretację tego wyniku bo ja jestem zielona. Lekarz który mnie obecnie prowadzi jest mało wylewny nic nie wytłumaczy nic nie powie.  Dał mi ten wynik i jedyne słowa to konizacja a jak coś potem będzie nie tak to tniemy wszystko. O nic nie pytalam bo i tak pewnie nie powiedziałby mi nic wiecej.  Wiem że jest hsil i co to znaczy ale te punkty b i c i ten opis nie wiem co.myslec czy to dalej dysplazja czy coś więcej. Prosze pomocy

• 6 lat temu

pella WOW  świetna wiadomość, własnie o takie wieści tu chodzi !!!!!!!!!!!!!

• 6 lat temu

Witam,jestem wyleczona,tak dzis pani doktor skomentowala moj wynik.Dziekuje za wsparcie,walka byla dluga bo od wrzesnia,ale to wlasnie dzieki Wam jakos to przezylam.Mialam w tym czasie nieraz kryzys,ale zawsze mialam to szczescie ze na warcie ktos stal i doprowadzal mnie do porzadku.Naprawde nie trzeba bylo duzo,wystarczylo slowo pocieszenia od dziewczyn ktore byly w temacie,bo ja wtedy to jak ciemna masa,nic nie wiedzialam.Od samego poczatku wychodzil mi cin3,potem 3 badania histpat to potwierdzily.Cin3,nie nalezy sie az tak bardzo bac,ale walke trzeba podjac odrazu i robic wszystko co lekarze zalecaja.3 razy mnie usypiali,ostatni raz mialam nawet rurke intubacyjna,ale warto bylo,jestem zdrowa i Wam wszystkim tego zdrowia rowniez zycze.

• 6 lat temu

Barbra ja wiem, że się denerwujesz i chciałabyś mieć jasność ale obsuwa miesięczna nie zmieni raczej nic,wkurzające to jest no ale nie poradzisz nic, musisz wydobrzeć i dzialaj z lekarzem żeby zabukować sobie kolejny termin.

IIodud   pas pooperacyjny to tylko u kobiet które miały cięcie, ja miałam laporoskopowo więc nie pomogę. Agnieszka76 będzie wiedziała.

• 6 lat temu

Kaa, no i nieświadomie wykrakałaś- ból gardła przeszedł w grypę z gorączką i wszelkimi innymi atrakcjami. Musiałam odwołać jutrzejszy zabieg, a co gorsza  nie wiem jaki będzie nowy termin, bo w ośrodku, w którym mieli mi pobierać wycinki i robić abrazję skierowali mnie do poradni, gdzie miałam robioną kolposkopię, a tam lekarz przyjmuje tylko raz w miesiącu i termin miałabym na 20 lutego, a w moim przypadku chyba czas goni. I ani w ośrodku ani w poradni nie chcą mi podać nr telefonu do lekarza. Pani z rejestracji w poradni powiedziała, że spróbuje się skontaktować z położną tego lekarza, ale jak nie da rady z tym numerem do lekarza, to będę musiała poczekać na wizytę. Ręce opadają. 

• 6 lat temu

Tk i rezonans to bardzo konkretne badania i ważne że w nich nie wyszło nic złego ;-) 

A co z pasem pooperacyjnym? Kobietki po radykalnej miałyscie

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat