Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10918 odpowiedzi:
  • 6 lat temu

Agatta ze swojego doświadczenia i z obserwacji to różnie to bywa.Jeśli konizacja była w połowie cyklu to moze zdarzyć się krwawienie z ziarniny i wtedy po prostu odkleja się strupek. Jeśli krwawienie jest malutkie i nie nasila się to jest ok. Jeśli pierwsze krwawienie się zwiększa lub przedłuża do kilkunastu dni to lepiej zasięgnąć opinii lekarza a bywało, że lekarz zakłada tzw. opatrunek koagulujacy i po kłopocie.

Po konizacji jak i po każdym zabiegu mogą pojawić się jakieś powikłania np. bardziej obfite i brzydkie krwawienia lub podwyższona temperatura. Wtedy zawsze lepiej iść do lekarza. 

Tak czy inaczej nie wolno stosować tamponów, zdecydowanie prysznic niż wanna, zero dźwigania, podnoszenia itp.itd., zero wysiłku. Ja się do tego stosowałam jakiś miesiąc, niektóre nieco dłużej. Wszystko zależy jak żyjemy ale standardowo miesiąc musicie dać sobie luzu. 

• 6 lat temu

Kobietki kochane, czy któraś z Was mogłaby mi przekazać swoją wiedzę na temat pierwszej miesiączki po konizacji? Ja mam dostać okres za około 6dni i obecnie mam stan podgorączkowy 37.0-37.2

Zastanawiam się czy to już na ten okres czy tak może się tez zdarzyć po operacji.. 

zabieg miałam 14marca. Jak to było u Was? Słyszałam, ze czasami bywa tak, ze po konizacji nie dostaje się okresu w terminie.

Szukałam tu na forum, ale jest tyle wpisów, ze chyba nie zdołam odszukać wypowiedzi w tym akurat temacie.

• 6 lat temu

Partii, podzwoniłam w moim mieście ale nie maja tej Twojej szczepionki, natomiast apteka w Katowicach ma na stanie 1szt za 650zl zaraz podam namiar na priv

• 6 lat temu

Ja również Wam życzę dziewczynki milusiego dnia😗

Czekam jeszcze co powie mi jeden lekarz 2 jest żeby szczepić ale już pisałam jak ciężko są dostępne te szczepionki u nas w Zabrzu najbliżej zostaje chyba Kraków chodź tam jeszcze nie dzwoniłam, rozmawiał z Apteka w Sieradzu maja dostępne w cenie 505zl jedna 

Szczepionka nazywa się Gardasil po nazwie w necie jest więcej informacji o tym

Dodam że mam 2 dziewczynki małe narazie bo 4 i 7 lat ale już rozważam żeby je też zaszczepić 

Jeszcze raz ściskam Was dziewczynki cieplutko 🙂

• 6 lat temu

kaa - tak, dzisiaj kolposkopia z wycinkami. Mam nadzieje, ze lekarka juz cos powie jak wyglada sytuacja. Dam znac wieczorem, bo wizyta dopiero o 18 ;)

• 6 lat temu

Agatta kciuki masz gwarantowane!! Pochwal się nimi jak już je będziesz miała 👌👍👍👍

• 6 lat temu

Patti wysłałam wiadomosc. Ciekawi mnie tez  co postanowiłaś w sprawie szczepienia? Wszędzie gdzie czytam piszą, ze szczepi się młode dziewczynki i osoby dorosłe również, pod warunkiem ze nie miały/mają HPV

Hmm.. sama nie wiem co o tym myśleć.

• 6 lat temu

Kaa Tobie również cudnego dnia☺️

Ja w tym tygodniu odbieram wyniki po konizacji chirurgicznej. Na razie jestem jeszcze spokojna, ale za dwa dni zapewne będę się trzęsła ze strachu 😱

Trzymajcie proszę kciuki. Ja trzymam mocno za Was, za Wasze wyniki, kolposkopie, i dobre samopoczucie

• 6 lat temu

Aparat czy mi się wydaje,że Ty dzisiaj masz kolposkopię?  Trzymam kciuki, żeby było ok, szczęśliwie przy kolposkopii lekarz widzi w mig co jest i na miejscu mówi, nie trzeba czekać znowu na te cholerne wyniki.

Pozdrawiam bardzo bardzo Agnieszkę,Doris,Patii,Zania i wszystkie dziewczyny z naszego wątku, udanego dnia a co tam dnia...udanego caluśkiego tygodnia🙂  👍

• 6 lat temu

17 kwietnia mam wizytę u swojego gina , chyba już zaczekam z tymi pytaniami , żeby sobie nie mącić w głowie 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat