Ja niestety mialam tak ze moja sprawdzona pani ginekolog nie byla dostepna przez kilka miesiecy i nie chcac tracic czasu bujałam sie po innych lekarzach, 5 z 6 kazało mi czekać i nic nie robić z CIN1 bo to przeciez samo minie.... Dopiero kiedy moja gin wróciła to odrazu kazała isc na test CINTEC i sie dalej diagnozować. Takze gdybym sie ich sluchala to bym nie odkryla, ze moje zmiany to juz CIN2 i tracilabym czas :(
Dokładnie Martyna ja to wiem i Ty to wiesz ale ile jest takich dziewczyn które wierzą tylko jednemu lekarzowi a ten powie jak mój,, były,, że cinI się obserwuje..
Ty juz dawno pisałaś mi że CIN II się wycina i miałaś racje
Patti dlatego jak cytologia jest nieprawidłowa trzeba rozszerzyć diagnostykę
Hej dziewczynki
Ja też jestem po konizacji i CINy nie są mi obce ale co mnie dziwi na przykładzie Renji CYTOLOGIA CIN I KONIZACJA CINIII, dobrze Renja że jesteś pod kontrolą dobrego lekarza bo mój,, były,, lekarza przy takiej cytologi kazałby czekać bo ponoc CIN I,, może.,,sie cofnąć..
Renja z opisu wynika, że zmiana nie została wycięta z bezpiecznym marginesem zdrowych tkanek, dalsze postępowanie ustali lekarz. Nie martw się na zapas, jesteś pod kontrolą, nic złego Ci nie grozi.
Hej dziewczyny :) odebrałam wyniki
Neoplazja wewnatrznablonkowa wysokiego stopnia cin3/hsil. Obecne „tapetowanie” gruczołów szyjkowych przez zmianie cin3. Marginesy chirurgiczne resekcji antyficjalne zmienione, zmiana dysplatyczna w bezpośrednim sąsiedztwie granicy resekcji. Stozek o wymiarach 1, 3x1, 3x1, 1cm pobrano seryjnie w całości
Czekam teraz jak skończę miesiączkę i umawiam się do lekarza
Nie wiem czy mam się martwić czy nie?
tak, test HPV był na 37 typów
Aparat tak jak Aggata napisała czekamy na dobre wieści nie zapomnij nam się tu pochwalic😁trzymamy kciuki🙂
katexdivision nie mam pojęcia jak długo mogłam mieć HPV zanim jego obecność została stwierdzona w testach ,
miałam 2 typy wysokiego ryzyka 33 i 52 , test HPV wykonany rok po konizacji był negatywny, nie robiłam nigdy badania cintec plus, miałam leep jednak okazał się nieskuteczny - zmiany były głębiej w kanale szyjki ,dlatego wykonano cięcie nożem chirurgicznym . Ostatnia cytologia dała wynik ASCUS.
Aparat, to czekamy na kolejne cudne wiadomości! 😜