Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Dokładnie Martyna ja to wiem i Ty to wiesz ale ile jest takich dziewczyn które wierzą tylko jednemu lekarzowi a ten powie jak mój,, były,, że cinI się obserwuje.. 

Ty juz dawno pisałaś mi że CIN II się wycina i miałaś racje

• Patti dlatego jak cytologia jest nieprawidłowa trzeba rozszerzyć diagnostykę

• Hej dziewczynki 

Ja też jestem po konizacji i CINy nie są mi obce ale co mnie dziwi na przykładzie Renji CYTOLOGIA CIN I KONIZACJA CINIII, dobrze Renja że jesteś pod kontrolą dobrego lekarza bo mój,, były,, lekarza przy takiej cytologi kazałby czekać bo ponoc CIN I,, może.,,sie cofnąć.. 

• Renja z opisu wynika, że zmiana nie została wycięta z bezpiecznym marginesem zdrowych tkanek, dalsze postępowanie ustali lekarz. Nie martw się na zapas, jesteś pod kontrolą, nic złego Ci nie grozi.

• 5 lat temu

Hej dziewczyny :) odebrałam wyniki  

Neoplazja wewnatrznablonkowa wysokiego stopnia cin3/hsil. Obecne „tapetowanie” gruczołów szyjkowych przez zmianie cin3. Marginesy chirurgiczne resekcji antyficjalne zmienione, zmiana dysplatyczna w bezpośrednim sąsiedztwie granicy resekcji.  Stozek o wymiarach 1, 3x1, 3x1, 1cm pobrano seryjnie w całości 

Czekam teraz jak skończę miesiączkę i umawiam się do lekarza 

Nie wiem czy mam się martwić czy nie?

• tak, test HPV był na 37 typów

• Aparat tak jak Aggata napisała czekamy na dobre wieści nie zapomnij nam się tu pochwalic😁trzymamy kciuki🙂

• katexdivision nie mam pojęcia jak długo mogłam mieć HPV zanim jego obecność została stwierdzona w testach ,

miałam 2 typy wysokiego ryzyka 33 i 52 , test HPV wykonany rok po konizacji był negatywny, nie robiłam nigdy badania cintec plus, miałam leep jednak okazał się nieskuteczny - zmiany były głębiej w kanale szyjki ,dlatego wykonano cięcie nożem chirurgicznym . Ostatnia cytologia dała wynik ASCUS.

• 5 lat temu

Aparat, to czekamy na kolejne cudne wiadomości! 😜

• 5 lat temu

Dziewczyny, dzisiaj byłam na wizycie kontrolnej 5 tyg. po zabiegu i wszystko sie juz ladnie wygoilo. Ginekolog była w szoku, że to tak pięknie wygląda ;) Dostalismy zielone swiatlo na starania o potomka ;) Za pół roku kontrolna cytologia :) 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat