Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Cześć dzielne kobietki 😉 Jestem właśnie po wizycie u mojego "doktorka" 🙂 Z wycinkow wyszło HSIL, ale ja i tak jestem szczęśliwa, że nie wykazały mikroinwazji. Chociaż doktor studzi moja radość i tłumaczy, że dopiero badanie wycietej  zmiany da pewność. 

W piątek mam do niego dzwonić, by dowiedzieć się kiedy będę przyjęta na oddział.  O zakresie wycięcia ma decydować profesor. Mam nadzieję, że uda mi się załatwić sprawę przed szczytem epidemii. Uzgodnilismy, że nie wiadomo ile to potrwa i lepiej zrobić z tym porządek jak najszybcjej. 

• 5 lat temu

Dziewczyny czy u was cin3 był spowodowany hpv16? Czy ciąża z prawidłowa cytologia ale z tym hpv nie jest ryzykowna?

• Mój lekarz właśnie powiedział ze trzeba będzie odczekać ok. 3 miesiące a później spokojnie mogę zacząć starania ☺️

Dziękuję za wsparcie Dziewczyny!!! Teraz tylko muszę poczekać na zabieg przez sytuację, która jest bo zabiegi planowane odwołane niestety. 

Życzę dużo zdrówka!!! ☺️

• 5 lat temu
    U mnie lekarka powiedziała, że mam poczekać z powrotem do starań około 4-6 tygodni. Później już dostaliśmy zielone światło :) Znam wiele kobiet, które odrazu po zabiegu zaszły w ciążę :)
  •  Dziękuję za slowa wsparcia Aparat 

A jak z dzieciatkiem później??? Czy naprawdę nie ma przeciwskazań itp. Bo właśnie to mnie przeraża najbardziej 😢😢

Mam nadzieję ze po zabiegu będę mogła zacząć starania o dzidziusia. Bardzo Chciałbym 😍😍😍

Pozdrawiam Serdecznie ❤️❤️❤️

Evelinka, ja dokładnie tak miałam. W cytologii wyszło LSIL, podczas kolposkopii lekarz nie widział żadnych zmian, a z wycinków wyszło HSIL :( Odrazu po otrzymaniu wyników umówiłam się na elektrokonizację, pół roku po zabiegu cytologia idealna :) Trzymam za Ciebie kciuki :)

• Aparat napisał:

Evelinka, ja dokładnie tak miałam. W cytologii wyszło LSIL, podczas kolposkopii lekarz nie widział żadnych zmian, a z wycinków wyszło HSIL :( Odrazu po otrzymaniu wyników umówiłam się na elektrokonizację, pół roku po zabiegu cytologia idealna :) Trzymam za Ciebie kciuki :)

• Dziewczyny, wiem co czujecie... Sama przez to przechodziłam jakiś czas temu. I naprawdę tak jak tutaj wspaniałe kobiety piszą- zwykle konizacja kończy całą sprawę! Ja jestem tego przykładem. Jestem po pierwszej po konizacji cytologii i kolposkopii i wszystko jest ok. U Was też tak będzie! Głowa do góry! Będzie dobrze! Trzymam za Was kciuki! 

• 5 lat temu
  • i nie "rak" tylko "tak"... 🙄 już nawet słownik się buntuje przeciwko mnie ‍♀️

• *oczywiście 5 wycinkow 😉

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat