suzy napisał:
Czy biopsja płynna jest na NFZ?
Zapewne chodziło Ci o płynną cytologię..za nią niestety jeszcze trzeba zazwyczaj płacić, nie jest badaniem refundowanym, ale gdzieś czytalam że ponoć już niedługo będzie można ją robić na NFZ.
Czytałam gdzieś, że jakiś program pilotażowy był czy jest nadal dla cytologii płynnej. No i niestety był kłopot z brakiem odpowiedniej liczby chętnych pań,więc nie wiem czy to w najbliższym czasie będzie w ramach NFZ.
Odnośnie wypłacenia świadczeń z polisy to wszystko zależy od polisy. Ja mam grupowe w PZU i jak czytałam umowę to chyba nawet za konizację mi się nie należy nic. Zabiegi mają kategorie i wszystko zależy jakie jaki ma się wariant. U mnie tak jest. Złożę wniosek, bo nic nie tracę, ale raczej będzie odmowa.
ki67-75% p16+ taki wynik milam na wypisie histopatologicznym po wykonaniu konizacji szyjki, niby pisze ze wyciecie w margisinie ... ale czekam na kontrolę u lekarza co powie .. nie wiek czy sie cieszyc czy nie..
No przyszedł czas na mnie.
Cześć. Od miesiaca czytam Wasze historie i podziwiam siłę.
Moja bajka w skrócie: am 36 lat, nie rodzilam
kwiecień 2022 cytologia czysta
Październik cytologia gr 2
Listopad grupa 3
Grudzien gr 3
styczeń 2023 grupa 3 hsil skierowanie na biopsji
Luty wyniki z biopsji Cin 1 lsil
Mój ginekolog wystawił skierowanie na konizację metodą zimnego noża. Jak widze te wypowiedzi w internecie jak zmienily sie miesiaczki na bolesne i długie, jakie dolegliwosci po zabiegu... i nie mam tu na mysli pierwszych tygodni ale cale miesiace... jak kobiety mówoą o bólu przy stosunku... No wymiękam. Mam termin już ustalony i nie wiem co robić. Helpunku.
Już nie wiem co robić. Czytam i czytam i nic nie wiem. Jedne opinie sugerują obserwacje, drugie konizację. Moj lekarz zaleca konizację. Ordynator oddzialu gdzie robilam biopsję radzi obserwowac. Znajomy lekarz wycinać. Co sądzicie?
Witam :)
Ja przy Cin1 z plynnej cytologii, dodatnim wynikiem HPV HR i ujemnym Cintec plus miałam zaleconą kontrolną cytologię za pół roku. Wyszła ok, ale kolejna już to samo co rok wcześniej i Cintec plus dodatni. Po kolpo HSIL 3 i tu już tylko jedno zalecenie czyli konizacja. Z tego co się orientuję przy Cin1 zalecają właśnie obserwację. Miałaś robione testy w kierunku HPV HR?
Witaj w naszych skromnych progach :)
Co lekarz to inne zdanie.
mysle,ze dobrze będzie wykonać jeszcze ten HPV, czy to on tam coś probuje namieszac, bo tak dziwnie te wyniki ci wychodza cin 2 cin 1 cin3.
osobiście nawet przy cin1 bym poszła na zabieg
spoko rozumiem, te ciny papy cisy lsil i hsile i inne , można się w tym zamieszać 🙂🙂 głowa do góry, myślę że przy cin 1 jesteś w tak dobrym położeniu, że tylko dorób resztę badań i będziesz wiedzieć czy ten cin jest przez hpv czy jakaś nadżerka czy jakieś stan zapalny ... a jak coś pisz, ile możemy, pomożemy:)