Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11998 odpowiedzi:
  • Drodka , nie są to dobre wieści, ale życzę Ci dużo sił , zdrowia i nadziei . Na pewno będzie Ci trudno, ale dasz radę:)
    Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    dorotka

a czy lekarze sa pewni ze te guzy to przerzuty ? moze to jakis skutek po chemi ? przykro mi kochana :( ale wierze ze wszystko bedzie dobrze !! MUSU BYC !!
  • 12 lat temu
    ba67!
    Z okazji urodzin życzę Ci, aby udało Ci się wszystko, co zaplanowałeś, żeby nie opuszczała Cię wytrwałość w dążeniu do celu, dużo zdrowia i pogoda ducha na co dzień.
  • 12 lat temu
    dona1955!
    ConvaTec-tego sprzętu używam od początku,jednak warto przetestować inny sprzęt,jak na razie będę się skłaniała do SALTS HEALTHCARE.
    Kochana,będzie dobrze,gorączka z czasem przestanie skakać,{zabierz w końcu jej tę skakankę,nie będzie miała na czym skakać,TO TAKI ŻART,hi,hi***mam nadzieję że się nie pogniewałaś o ten żarcik}
    Ej tam wspaniała,robię to bo kocham ludzi,bo Wy też dajecie mnie dużo wspaniałych słów,a nie sztuka brać,sztuka to dawać,i cieszyć się z tego,że małym słowem mogłam pomóc.Buziaczki:-}
  • 12 lat temu
    czarownica44!
    Dobry Duszku,a to mnie zmartwiłaś.11-go dowiesz się że będzie dobrze,bo nie może być inaczej.Walczysz tyle lat,to i z tą piekielną bakteria dasz sobie świetnie radę,WIERZĘ W CIEBIE! Uśmiechniętego weekendu,buziaczki:_}
  • 12 lat temu
    Drodka!
    Tak mnie przykro,teraz musisz być pełna wiary,nadziei,cuda się zdarzają,jestem z Tobą Kochana.Buziaczki,ucałuj mała:-}
  • 12 lat temu
    Kochani!
    W wolnych chwilach,a mam ich mnóstwo,buszuję w necie,natknęłam się na wiele ciekawostek dotyczących stomi,praw stomika,skopiowałam mały wycinek tekstu z VADEMEKUM STOMIKA warto poczytać;

". Z rakiem niema żartów, trzeba mieć na niego baczne oko onkologa, by nie dopuścić do wznowy.
    Jeśli będziesz miał go pod kontrolą masz szansę jeszcze długo pożyć. nie załamuj się, przy dzisiejszej wiedzy lekarskiej i środkach leczniczych rak jest do pokonania, a kto zwycięży ty czy rak, wyłącznie od ciebie zależy!
    Pierwszą czynnością twoją niech będą kroki skierowane do Miejskiego bądź Powiatowego Orzecznictwa, aby wyrobić sobie grupę inwalidzką, bądź do Miejskiego Ośrodka Opieki Społecznej, a tam gdzie ich niema to do Powiatowego Centrum wspierania rodziny i poproś o wniosek do Komisji Orzekania o Niepełnosprawności. Jeśli jesteś w wieku przedemerytalnym to oprócz tego skieruj swe kroki do ZUS-u i złóż wniosek o przyznanie ci grupy inwalidzkiej i renty. Orzeczenie o niepełnosprawności stanowi także podstawę do przyznania ulg i uprawnień na podstawie przepisów szczegółowych. Jeśli otrzymasz grupę pierwszą z ZUS-u, i znaczną w MOPSie jesteś zwolniony od opłat za przejazdy komunikacją miejską i płacisz tylko około 50% w komunikacji PKP i PKS oraz masz prawie darmowy przejazd dla opiekuna. Ponieważ po operacji z powodu raka jelita grubego nie możesz korzystać przez 5 lat z sanatoriów, zresztą niema sanatoriów dla stomików jako takich, możesz skorzystać z turnusów rehabilitacyjnych, z funduszu PFRON u poprzez MOPS czy też POPS w tej refundacji niewiele dopłacasz przy pierwszej /znacznej/ grupie w zależności od Ośródka i okresu w jakim pragniesz pojechać, nieco drożej będzie przy grupie drugiej /umiarkowanej/ oraz przy pierwszej grupie, a jeśli lekarz uzna taką potrzebę około 50% dopłaty dla opiekuna. Możesz się ubiegać o dofinansowanie w wysokości 80% na modernizację łazienki i adaptację dla potrzeb stomika, o pralkę ponieważ pielęgnacja stomii wymaga częstego prania bielizny osobistej oraz pościeli. Kierowca może sobie w Urzędzie Miejskim, czy Powiatowym wyrobić Kartę Parkingową dla Niepełnosprawnych.
    Jeszcze jedna rada, pamiętaj, by jak najprędzej jak to możliwe opuścić łóżko, staraj się jak najwięcej chodzić, jak najszybciej wrócić do dawnych zajęć, staraj się swoją pozycję w rodzinie, w towarzystwie i wśród przyjaciół odzyskać, nie trać czasu, bo tylko tak wygrasz swoje życie i jego sens. Nie warto zastanawiać się i rozczulać się nad swoja dolą, bo to do nikąd nie prowadzi, a niepokoi twoich najbliższych, pokaż żeś ty zuch i niczego się nie boisz. "
    Przyjemnej lektury,miłego weekendu:-}
  • hanna.57 nie może byc inaczej, musi byc dobrze:)) i bedzie:)). Dziękuję za dobre słowo:)
    Jeśli chodzi o grupę inwalidzką to wniosek musi wypełnic onkolog, potem na pewno ją dostaniecie:). ja mam pierwszą grupe od 5 lat. Za darmo jeździ sie komunikacją miejską, opiekun również, jest zniżka na PKP i PKS, dostaje się dodatek pielęgnacyjny, a jeśli chodzi o sanatorium to ciężka sprawa. Kartę parkingową dostają tylko osoby które mają problem z poruszaniem się, zmieniły sie przepisy.
    Pozdrawiam:)
  • hanna fajny artykuł może komuś pomoże moja mama też jest w trakcie starania sie o grupę i inne dodatki wy też dziewczyny walczcie skoro się wam należy to dlaczego nie skorzystać. A może ktoś z Was wie co odnośnie odszkodowania ? moja mama jeszcze nie jest na emeryturze na świadczeie przedemerytalne ale nadal płaci dodatkowe upezpieczenie w pzu czy należy jej się też jakieś odszkodoanie z tego tytułu już wcześniej miałam się tym zająć ale ciągle coś i nie mam kiedy sie za to zabrać
  • gośka8318 nie wiem czy z powodu choroby należy się jakieś odszkodowanie, wydaje mi się, że nie. Jedynie za pobyt w szpitalu mozna dostac jakies pieniądze, ale od określonej ilości dni i oczywiście jeżeli ubezpieczenie to obejmuje.
    Musicie przeczytac polisę i bedziecie wiedziec co Wam się należy:)
    Pozdrawiam.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat