Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Basia Krzysiek pobyt w izolatce nie ważne gdzie to jedna wielka nuda lepiej weźcie ze sobą mnóstwo gazet do czytania lub cos do zabicia nudy. Ja byłam sama przez te kilka dni do nikogo nie było gęby otworzyć nuda nuda i nuda. Ale książek nie bierzcie bo bedzie trzeba wyrzucić jak lubicie czytać to najlepiej ebooki w telefonie lub gazety zeby nie było wam żal wrzucić.
-
Ona
i po co sie sama nakrecasz.Przeciez nie wszystkie objawy odrazu sa rakiem.On juz Ciebie nie lubi hahaha i dał ci spokoj. Jestes zdrowa jak rybka kochana:)
Krzysztof
Wszystkiego Najlepszego z Okazji Imienin zycze Ci przedewszystkim zdrowia zdrowia i jeszcze raz zdrowia :) Jutro się stawiamy oboje w Gliwicach po informacje ze wygralismy ze skorupiakiem :):)
Powodzenia i do usłyszenia
-
Witam
Basia pewnie że będzie dobrze czego ci życzę odpoczywaj i wracaj do nas
Ona ty to sie masz dziewczyno wiecznie coś się ciebie czepia może teraz juz będzie dobrze i będziesz zdrowa jak rybka
kochani ja narazie dalej mam młyn wpadłam na chwilkę zobaczyc co u was dobrego
pozdrawiam serdecznie odpoczywajcie i cieszcie się latem
-
Krzysiek
Ja ide na jod jutro :) tak to juz jutro i tez Gliwice. Dzwonilam pytalam. Ty tak jak ja masz rh Tsh z tego co pisales. Wiadomo ze recznik ,pizame ,leki ,przybory toaletowe nalezy wziasc, bo jak pojdziesz na jodowanie zostawiasz to w szafce na czas izolatki.sztucce nie biore bo nie ma potrzeby dostajesz tam. Do izolatki moge wziasc telefon ,ale w woreczku to jest wszystko tak jak pisaly dziewczyny na forum. Kazano mi wziasc cytryny i cos do ssania jakies cukierki to na slinianki:) wode kupie na miejscu .Chociaz smieja sie ze u nas w Polsce musimy nawet wode i kawe czy herbate brac ze soba, bo tutaj w Niemczech dostajesz wode normalnie bez wnoszenia swojej:),no ale nam jeszcze do tego daleko.To co wniesiesz do izolatki recznik kapcie pizame musisz wyrzucic ja biore stara ,ktorej mi nie bedzie zal wyrzucac,bo w 1 pizamie 3 dni bez wietrzenia i prania nie da sie wytrzymac.tak pisaly dziewczyny tutaj na forum . Masz pytania to zadzwon do Gliwic tel masz na karcie konsultacyjnej ,ale po 15 tej bo do tej godz sa przyjecia. Warto wziasc dres na te dni przed izolatka.Zamiast cytryn mam 100% sok z cytryn łatwiej mi przewiesc ,ale to kazdego indywidualna sprawa sok czy cytryny ganz egal.A i czas pobytu to tydzien jesli parametry sa ok. To ja wyjde w piatek nastepny.
Ja to mam taka pustke w głowie,wiem ze musze jutro tam byc ,ale to takie inne niz dotychczas odczucie,zadnego strachu przed tym co mnie czeka nie mam. Pełny luz. Inny człowiek ze mnie po tej operacji,nawet moi znajomi to zauwazyli mowiac co sie dzieje ,ze ja nie jestem ta Baska co kiedys ,gdzie moja energia ,podniesiony głos ? wszystko znikło a jest spokoj cisza wewnetrzna rozmawiam prawie szeptem:) Ale ja sie czuje super z tym spokojem . A to co mam zrobic to i tak zrobie ,Mam na wszystko czas, a obowiazków mi nie ubyło ciagle ta sama praca ,
Pozdrawiam Was kochani i do usłyszenia po moim powrocie z jodoterapii Odezwe sie od razu :)Wieczorem wyjazd po nowy spokoj wewnetrzny,ze jestem juz zdrowa!!!!:)
Buziole dla was.
-
fasola
w sumie oni mi nie mowia ze to rak - tylko ze trzeba sprawdzic - a ja w stresie odrazu mysle ze mam raka
-
Hej.
Dzięki za odpowiedzi odnośnie urlopu.
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy orientujecie się, czy trzeba brać jakieś sztućce ze sobą, czy dają to w szpitalu? Pytam o Gliwice. Zastanawiam się czy brać jakieś jednorazówki. Z tego co wiem to piżamę dają - kolor zależny od dawki. Dają też ręczniki. Na filmiku było widać czajnik - orientujecie się czy to prywatny czy "firmowy"?
W ten piątek idę na jod więc proszę o w miarę szybką odpowiedź :)
-
Ona26
Ja też pierwsze co pomyślał to też, że z czym nie pójdziesz to od razu raka podejrzewają.
Ja rozumiem dmuchać na zimne ii robić wszystki badania to super ale od razu o raku pacjentowi gadać?
Co kraj to obyczaj. ;) najważniejsze, ze juz dobrze.
Pozdrawiam
-
kasia
dzieki :) wiesz co lekarze mnie nie strasza a bardziej dmuchaja na zimne - z czego sie bardzo ciesze :) wole miec sprawdzone wszystko niz potem myslec ze moze cos omineli
biore tab i mam nadzieje ze przejdzie :) co do powrotu infekcji to wiem ze to lubi wracac :/ mialam kiedys infekcje ucha i tez niestety czasami wraca
-
Ona,
współczuję zapalenia pęcherza. Uff, mnie ostatnio nie nawiedza. Teraz musisz uważać bo lubi powracać. Wiesz, co lekarze u Ciebie to jacyś dziwni - nie ważne z czym do nich idziesz to od razu podejrzenie raka, czy oni oszaleli, co chwila Cię straszą. Jak tylko przeczytałam, że miałaś mocz z krwią to pierwsze co to zapalenie. Fakt, kobiety mają częściej zapalenie pęcherza bo u nas cewka moczowa jest znacznie krótsza i szersza niż u panów więc bakterie mają łatwiejszy dostęp. Leki tak szybko nie działają by ból znikł od razu. To schodzi powoli, dużo pij ciepłego, niegazowanego, jak najwięcej kwaśnego (bakterie uwielbiają słodkie więc na czas leczenie dostaw wszystkie słodycze, ciasteczka, cukier).
Elza,
pora roku nie ma aż takiego znaczenia, bo wystarczy że wychodząc z kąpieli podwieje i zapalenie pęcherza gotowe. Wiadomo w zimie łatwiej przemarznąć i mieć infekcję ale latem też. U mnie wystarczy, że zmarznę w stopy lub lekko choćby przemoknął mi buty.
Dorcia,
pamiętaj strach ma wielkie oczy. Nie masz czego się bać.
Miłego wieczoru.
-
dzieki dziewczynki :) pytalam skad ta infekcja powiedzieli ze u kobiet czesto to sie zdarza - nawet byli zdziwnieni ze nigdy nie mialam infekcji pecherza heh - powiedzieli ze mozna ja nawet dostac od noszenia obcislych spodni :/ a skad ja ja mam cholera wie - ale jak narazie leki nie pomagaja i tym sie martwie bo tabletki mam do piatku