Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    dzieki dziwczynki jestescie kochane

siostra zyje co jest najwazniejsze ! ma polamane dwie nogi i dwie rece - miala dzisiaj dwie operacje - jest cala obdarta (wyladowala na srodku ulicy) no ale najwazniejsze ze zyje - moze miec niesprawna reke do konca zycia ale lekarze maja nadzieje ze nie
    jej maz - ma polamane nogi (otwarte zlamania) ale tez wyjdzie z tego

a tego idiote juz zlapali !
  • 11 lat temu
    Ona,
    trzymaj się, bądź dobrej myśli.

Basiu49,
    ft3 i ft4 jest sprawdzane jak ma się tarczycę, w naszym przypadku nie ma potrzeby ich oznaczać. Mi na początku tez ich poziom sprawdzano ale u mnie długo hormony skakały i może dlatego je oznaczali. Teraz mam tylko tsh. Dobowy ubytek wapnia miałam oznaczany dopiero teraz, w czasie pobytu w szpitalu, prawie 6 lat po jodowaniu. Moim zdaniem, możesz zrobić sobie jeszcze morfologię. Nie oznaczałabym fosforu, magnezu.
  • 11 lat temu
    Mialam robiony tez wapn w surwicy tak jak pisalam po jodowaniu spadł mi do 1,95 a natomiast w organizmie mam go w normie tzn nie ucieka mi ) --badanie ze zbiorki dobowej . moczu)
    19 wrzesnia mam termin na badania ,Tsh i poziom wapnia w surowicy
    No moze warto cos jeszcze zrobic jak myslicie? fosfor i magnez ?
  • 11 lat temu
    Basia49 z tego co ja wiem, to po usunięciu tarczycy sprawdza się tylko tsh. Ja akurat jeszcze będę badać wapń i parathormon, bo miałam lekką niedoczynność przytarczyc po operacji. No i kalcytonina, bo ja akurat choruję na RRT.
    No ale na pewno ktoś jeszcze bardziej zorientowany zabierze głos. :)))
    Ona26 trzymaj się, na prawdę nie do pozazdroszczenia masz sytuację i rozumiem co przeżywasz. Trzymam kciuki, żeby z Twoją siostrą i jej mężem było wszystko ok.
    Pozdrawiam wszystkich
  • 11 lat temu
    Ona 26 badz dobej mysli:) bedzie dobrze napewno

A teraz mam pytanie do Was
    Mam termin na badania TSH, Wapn w surowicy bo spadł i to sporo po jodowaniu. I co jeszcze proponujecie zrobic jakie badanie krwi?
    Bo tutaj Niemcy robia tez tf3 i tf4 jak mi tłumaczyła moja endo to te worty sa w moim przypadku nie potrzebne (całkowite usuniecie tarczycy rak brodawkowaty)
    I czekam co wy nato?

Pozdrawiam was wszystkie
  • 11 lat temu
    Ona
    trzymaj się w tym trudnym czasie napewno będzie dobrze z twoją siostrą myśl pozytywnie
    no niestety idiotów nie brakuje nigdzie pozdrawiam serdecznie
  • 11 lat temu
    witajcie kobitki
    jak tam u Was ? ja bylam sobie na weekend na wyjezdzie w gorach ale niestety jak tam bylam zadzwonili do mnie z polski ze moja siostra i jej maz sa w szpitalu jechali motorem i jakis idiota ich potracil na dodatek uciekl !!!!!!! no a ja niestety nie moge byc teraz w polsce - jestem zalamana
  • 11 lat temu
    Witam
    Oj jak poczytałam to widze że wiedzie sie wam neźle i tak trzymać ja jestem już jak sie śmieje na emeryturze nareszcie mam wolne i nic nie musze tylko robie to co chce a i tak czas szybko mi leci wciąz wymyslam sobie nowe atrakcje na które wcześniej nie było czasu miłej niedzieli pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Carla,
    Bez problemu bo młody wraca po 2-tygodniowej przerwie, a chodzi od listopada. Dla niego dzień bez żłobka to dzien stracony ;o) i teraz to zaczyna sie już nudzić w domu. To naprawdę super żłobek i lepiej trafić nie mogliśmy. Z żalem po Nowym Roku będziemy sie z nim rozstawać boidzie do przedszkola.
  • 11 lat temu
    Kasiab, a jak ty psychicznie zniesiesz żłobek bo młody to sobie poradzi!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat