Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
samo to ze ciagle myslisz o cisnieniu powoduje jego podnoszenie sie :/ wiem cos o tym hehe sama na okraglo je miezylam (wpadlam juz w jakols opsesje) poszlam do lekarza a ona do mnie ze NIGDY nie miezy sie cisnienia tak czesto bo wtedy napewno bedzie wysokie (przez samo myslenie o tym) zapytalam wtedy jak czesto powinno sie miezyc mowila ze 2 razy na tydzien a nawet raz ! mowila ze ludzie z naprawde wysokim cisnieniem (200 na cos) maja miezyc cisnienie tez 2 razy na tydzien :) ja tak zaczelam robic - a mieze je nawet rzadziej - i mowie Ci to naprawde pomoglo :)
pamietaj tez ze jak miezysz cisnienie nie mozesz miec skrzyzowanych nog i musisz byc oparta o krzeslo :)
-
Ona dzieki :) zrobie tak jak mowisz:) tez je mierze kilka razy dziennie i ciagle wysokie 160/110 szok :( Moze to miejsce gdzie jestem jest powodem no i jutro mam wiedziec czy dostałam rente . To wszystko zusammen daje wynik cisnienia.
-
bulka
dzieki :) wiesz co jak narazie nie chce niczego brac bo juz i tak biore wystarczasaco tabletek :/ ale napewno pogadam o tym z lekarzem - ona powiedziala ze normalnie kobieta moze starac sie o bobasa rok czasu a jak w tym okresie nie zajdzie to mysli sie dopiero wtedy co dalej - ja teraz odpuscilam sobie starania
basia
tez mialam takie skoki cisnienia i tez leki nie pomagaly :/ lekarz mieniala dawke i nic :/ ale dopiero po okolo pol roku zaczely dzialac nie wiem czemu tak pozno - podobno ciagly stress moze spowodowac ze nawet przy braniu lekow cisnienie bedzie skakalo - i powiem tylko tyle nie mierz cisnienia codziennie - tylko dwa razy na tydzien - ja jak miezylam codziennie a nawet pare razy na dzien to mialam ciagle wysobie (przez samo myslenie o tym ze trzeba zmierzyc cisnienie - mialam wysokie) teraz jak zmierze sobie raz na dwa tyg - to jest ok
shanta
trzymaj sie :)
-
Hejka :)
Już w ten czwartek zawitam w Zgierzu, cieszę się, bo bez tabletek źle się czuję ;/
Mam nadzieje, ze to miejsce na leżance nie okaże sie aż tak złe i szybko mnie wypuszczą!
A wtedy juz Euthyrox i wracam do życia codziennego: pracy, hobby itd. :)
Dam znać jak mi tam poszło po powrocie, Trzymajcie Kciuki! papa
-
Co sie dzieje z moim cisnieniem :( nie wiem dlaczego? to drugie jest zawsze powyzej 90 do 106 leki na nadcisnienie nie pomagaja. Biore Cozaar50 przy astmie sa najbezpieczniejsze. Mam propozycje od Endo na połozenie sie do szpitala i przebadanie gruntowne i chyba skorzystam, bo te ciagłe skoki sa niepokojace. Ktoras z was miala podobny problem?
-
Ona a miałaś badane poziomy hormonów w krwi?
-
Ona
Tak są takie hormony na wyregulowane okresu i jak starasz sie o dziecko.nazywa sie luteina brałam je jak chciałam zajść w ciąże. Jeżeli nie zajdziesz w ciąże to dostajesz normalnie okres a jak zajdziesz to luteina pozwala zagniezdzic sie zarodkowi.
-
bulka
no mam nadzieje ze u mnie tez sie to wkoncu wyreguluje - endo kazala pojsc do ginekologa ale powiedziala ze jest szansa ze kiedys wszystko samo sie unormuje - no i oczywiscie musze sprawdzic czy to nic zlego - naszczescie narazie mi przeszlo ale za miesiac powtorka
elza
wiesz co u mnie tabletki anty mialy wlasnie wszystko wyrownac (mialam nieregularny okres przed braniem tabletek anty) lekarz miala nadzieje ze po 2 latach ich brania wszystko sie unormuje - no ale jak przestalam brac to tylko pierwsze miesiace byly ok no i zaczelo sie od 5-4 od odstawienia tab
lekarz dobrala mi takie tabletki ze przez 6 lat bralam tylko je ( nigdy nie zmienialam) okres podczas ich brania mialam idealny wiedzialam dokladny dzien i nawet mniej wiecej godzine kiedy dostane okres - no ale teraz nie chce juz ich brac - lekarz mi mowila ze sa tez hormony ktore mozna brac i ktore nie sa antykoncepcja - np dla kobitek ktore maja nieregularny okres a chca zajsc w ciaze
-
Dziewczyny, a czy nie matu wpływ zależność jakie tabletki anty brałyście?
-
Ona
Ja pokręcona z hormonami jestem odkąd zaczęłam dojrzewac. Zawsze miałam nieregularny okres dlatego brałam toaletki na wywołanie. Potem po kilku latach jak chciałam miec dziecko to lekarz uświadomił mi ze to nie bedzie takie proste. Zostałam zdiagnozowania, ze mam zespół policystycznych jajnikow. Wtedy jako terapie dostałam pierwsze tabletki antykoncepcyjne przez pól roku wtedy okres był jak z zegarku. badałam hormony i wyszło ze milam bardzo wysoka prolaktyne reszta była w porządku. Po 1.5 roku leczenia zaszłam w ciąże ale poronilam, po kolejnym pól roku znowu zaszłam w ciąże i urodziłam zdrowa córeczkę i wtedy zaczęłam brać takletki antykoncepcyjne przez około 4 lata i było wszystko super okres jak w zegarku. Zapragnęłam miec kolejne dziecko odstawilam anty i po miesiącu juz byłam w ciąży tym razem naturalnie bez żadnego leczenia. Urodziłam druga zdrowa córeczkę. I wtedy wszystko sie pochrzanilo. Bo jak zaczęłam brać anty to jak mi sie skończył okres to po tym okresie tak jak u ciebie miałam jeszcze takie plamienia miedzy miesiaczkami itd. Ginekolog przepisał mi inne anty ale było to samo nawet gorzej i potem jeszcze inne i tez. Zrobił USG i powiedział ze jest wszystko w porzo wiec widocznie nie mogę brać tabletek anty. Wiec przestałam okres miałam wtedy znowu nieregularny ale w miarę względnie. Np tak raz na 2 miesiące, potem co półtora aż w koncu sie uregulował i teraz tak od 2 lat jest regularny. Moja ginekolog powiedziała ze jak robiła mi USG to ostatnio rok temu to nie stwierdziła cech policystycznych jajnikow, wiec mnie tym zaskoczyła a ja czytałam gdzieś, ze jest to nieuleczlne. Także nie wiem co o tym myślec. Robiłam wszystkie hormony płciowe i wszystko wyszło ok. I tak zawsze, bo jak z jednym sie uporalam to tarczyca doszła tez hormony i tak kurka na okrągło cos. To tak wszystko w wielkim skrócie oczywiście. Pozdro