Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
ja miałam cięte dwa razy i mam 3cm niewidoczną blizne:)
-
timi
ja mam cięcie na jakieś 4 cm. Blizny nie widać w połowie wcale, a drugie pół cięcia to bliznowiec, ale to nie wina chirurga, tylko mojego organizmu. Jak już kiedyś pisałam, jestem z niego dumna i czasami mam ochotę pomalować go czerwona szminką, żeby był jeszcze bardziej widoczny. ;-) Luknij do maila.
-
Timi,
ja mam ok. 3cm. Tak, to prawda, zależy to od operatora ale i od tego czy wycinają tylko tarczycę czy "coś" więcej i gdzie to "coś" jest zlokalizowane.
-
Judyta03,
ja po operacji miałam porblemy ze strunami. Obie staneły w połowie drogi i dawano mi mniej niż 1% szansy, że ruszą obie. Wzyty u logopedy przez 6 miesięcy, a ćwiczenia przez rok (a właściwie czasami nadal je wykonuję) i po roku od operacji na stroboskopii okazało się że obie struny ruszyły, a ta co było sztywna jak drut i z szansą zerową jest teraz sprawniejsza od tej drugiej co lekko drgała. Fakt przez jakieś nie mówiłam wcale, potem 3-4 m-ce mówiłam ciszej i głos był niższy. Nikt nigdy nie słyszał różnicy, a ja w samym mówieniu też nie czułąm, że porusza się jedna struna. Teraz mówię normalnie. Głowa do słońca!!!! Będzie dobrze! I zacznij patrzeć do przodu bez cienia myślenia co by będzie gdy....bo to nie ma sensu a jeszcze bardziej dołuje!!!!!
-
Kochani jak duze macie blizny tzn.na ile cm jest przeciecie na szyji??Slyszalam,ze wszystko zalezy od lekarza operujacego...
-
aniaw12
Widze,ze duzo masz powycinane.Napisz czy masz tylko to ciecie na szyji to tradycyjne dla tarczycy czy tez po bokach szyji??Napisz jak duzy byl Twoj guz i jak dlugo go mialas,ze az tak rozlegla operacja??Jak sie teraz czujesz?Doczytalam teraz,ze walczysz z rdzeniastym,ja mam rozpoznanie po biopsji brodawkowatego,ale wszystko wyjdzie podczas zabiegu.
Użytkownik @aniaw12 napisał:
timiJa akurat byłam operowana w Zgierzu. Mam usuniętą całą tarczycę, węzły chłonne boczne szyi i przytchawicze.
-
Denim Czy mozemy sie spotkac bardzo mi zalezy,napisz czy to mozliwe,zalezy mi bardzo na czasie?
Tez bede operowana w MSWiA.
Użytkownik @denim napisał:
timiByłam operowana w szpitalu MSWiA, mam usuniętą całą tarczycę. Lekarza nie "reklamuję", bo był super, ale ma prawo do pozostawania incognito.
-
timi
Ja akurat byłam operowana w Zgierzu. Mam usuniętą całą tarczycę, węzły chłonne boczne szyi i przytchawicze.
-
timi
Byłam operowana w szpitalu MSWiA, mam usuniętą całą tarczycę. Lekarza nie "reklamuję", bo był super, ale ma prawo do pozostawania incognito.
-
Gdzie bylas operowana i przez kogo?Czy masz usunieta cala tarczyce?Pozdrawiam
Użytkownik @denim napisał:
timiHej, ja jestem z Gdańska, w czym mogę pomóc?