Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Wszyscy radza mi wyciac:-) i chyba tak zrobie.a jak z waga po wycieciu tarczycy?
-
anka244
Co z przytarczycami robili Ci PTH?Bierzesz wapno,co powiedzieli-jak wyniki w tej kwestii?
-
monika29 u mnie biopsja rowniez nic nie pokazala, lekarz jiz przy wycince powiedzial mi dokladnie co to jest a synik histo tylko to potwierdzil. Na moje oko to usowac a jak nic zlosliwego to tylko sie cieszyc ;) a przyjmowanie eutoryxu to zadna straszna rzecz ;)
-
nie miałam żadnych objawów, mój guz miał tylko 3 mm no ale mimo wszystko rak. A wykryty został zupelnie przez przypadek. Wczoraj dowiedziałam się że jestem już zdrowa :) ja bym wycięła ale co zrobisz to już Twoja decyzja.
-
Ania a mialas jeszcze jakies inne objawy?a wielkośc guza u ciebie jaka była?
-
monika 29.
ja wyniki TSH, ft3 i ft4 też miałam dobre, reszta wyników też bo tarczyca normalnie pracowała a mimo to był guz złośliwy więc na to nie ma co patrzeć. Zrób biopsję może u innego lekarza. Ale ja bym chyba chciała to usunąć, dla świętego spokoju. Wynik biopsji nie zawsze równa się z tym co wychodzi po operacji na wyniku histopatologii. Ja bym usunęła, to tylko moje zdanie.
-
anka244 u onkologa własnie byłam dr.Puch z gliwic mówił zeby obserwoać to mnie zbiło z tropu.
-
Basia49
czyli ten guz na węzłach chłonnych?
timi
dziękuję:) Tak,na scyntygrafii się skonczyło:) Teraz muszę brać hormony, początkowo 50. Potem stopniowo zwiększać.
monika29
Ja bym to skonsultowała z onkologiem bo nie wiem sama co o tym myśleć.
-
Witam wszystkich serdecznie!:-)
Jestem tu pierwszy raz i mam wielka nadzieje ze udzielicie mi kilku wskazówek i cennych rad.
od listopada tamtego roku został wykryty u mnie guz plata prawego wielkości 45mm/30mm.w grudniu robiłam biobsje ale wyszla poprawnie.
mój endrykrynolog stwierdzil ze guz jest sporych rozmiarów i że on uwaza ze guz może być zlośliwy ze względu na to ze cesja nie jest wiarygodna bo mógł być pobrany wycinek ze zdrowego miejsca i zalecił wycięcie guza i danie go do badania histo.
dostała skierowanie do szpitala na operacje ale jeszcze skonsultowac z onkologiem z gliwic ktory zrobil mi badanie podobne do usg ale stwierdzil że guz niebezpieczny bo świeci(cokolwiek to znaczy)ale stwierdzil ze nie jest to az tak pilne i ze moge obserwowac guza.i za 6 mc zrobic badanie czy się nie powiekszył.
uspokoił mnie co spowodowało ze troche podeszłam olewczo de tematu.
Ostanio zauwazylam ze chyba guz sie powiekszył tylko jak pomysle o tej operacji to strach mnie ogarnia.
Z wynkiów badan ft i ths nie wynika nic mma w normie nawet mogłabym powiedziec idealne.czyli praca tarczycy jest w normie tylko ten duzy guz skąd sie wzioł,
Ostanio dermatolog jak była z dzieckiem sam sie spytal czy mam problemy ztarczyca bo mam ropne krostki na brodzie,a i mam problemy nerwicowe (kolatanie serca,zawroty ,itp)ale lekarz stwierdził ze moja tarczyc nie ma na to wpływu ale czy aby napewno?jak myśłicie operować?moze mieć ta tarczyca wpływ na moje nerwy?
BUZIAKI
-
anka244
GRATULUJE!Bylo jednak to raczej oczywiste skoro mialas mikroraka 3mm bez przezutow.Rozumiem,ze na scyntygrafii sie skonczylo?Jakie teraz masz zalecenia??Co do blizny to ona26 ma racje to,ze nie masz bliznowca po cesarce nie znaczy,ze nie zrobi Ci sie na szyji!Osobiscie znam osoby,ktore tak maja po cesarce super,a gdzie indziej bliznowiec,ale mniejmy nadzieje,ze u Ciebie bedzie ok.
Iziax ja robilam TSH,wapno,fosfor aby sprawdzic przytarczyce dopiero pozniej PTH nic wiecej,ale nie po jodowaniu tylko po operacji.